Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Marina Dalmacija je nezakonito prodana

04.02.2020. 07:15


Sindikalna podružnica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pri Marini Dalmacija i Teritorijalni Ured SSSH Zadar poslali su u ponedjeljak priopćenje u vezi objave kako su Dogus grupa iz Turske odnosno njena tvrtka kćer D-marin prodali svoje vlasništvo nad marinama Dalmacija i Borik investicijskom fondu CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgu, o čemu se spekuliralo već nekoliko mjeseci. Podsjetili su kako je prije osam godina Dogus grupa postala obje ove marine te je potpisan ugovor o ulaganju od 17 milijuna eura.
Sindikati su upozorili kako o cijeloj transakciji prodaje Luksemburžanima nije obaviješteno radničko vijeće Marine Dalmacija te je cijela operacija prodaje obavljena bez sudjelovanja i savjetovanja s radničkim vijećem Marine Dalmacije, čime je evidentno prekršen Zakon o radu Republike Hrvatske.


O prodaji saznali iz medija
Dakle, što se tiče postojećih zakona RH točnije Zakona o radu, prodaja Marine Dalmacije je nezakonita. Zakon o radu, člankom 149. i 150. propisuje obvezatno obavještavanje i savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem prije donošenja osobito važnih odluka, kao što su odluke o prijenosu poduzeća, dijela poduzeća, gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti, kao i ugovora o radu radnika na novog poslodavca. Zakon izričito propisuje da je odluka poslodavca donesena protivno odredbama tog Zakona o obvezi savjetovanja s radničkim vijećem, ništetna, što znači da je nezakonita i da ne može proizvoditi pravne učinke. Treba naglasiti da je radničko vijeće o cijeloj toj transakciji prodaje saznalo iz medija.
Vice Fuzul navodi kako je dolaskom na mjesto sindikalnog povjerenika i predstavnika radničkog vijeća prije nepune dvije godine uočio ogroman broj propusta i kršenja postupanja poslodavaca prema radnicima.
– Nisu tako obavještavali radničko vijeće koje su po Zakonu dužni obavijestiti minimalno jednom u tri mjeseca i to detaljno o financijskom stanju, politici razvoja, zapošljavanju itd. Nakon napisana dva službena dopisa u kojima sam ih molio da me u skladu sa Zakonom obavještavaju, od njih dobivam odgovor da traže nove izbore za radničko vijeće. Naravno da je bilo jasno da nešto nije u redu, pogotovo što nitko nije znao za zakonsku potrebu postojanja tog tijela, a sada oni rade ogroman pritisak i prijete izborima, ističe Fuzul dodajući kako se na tome stalo, izbori se nisu održali, a oni su nastavili po svom, kršiti Zakon o radu i Kolektivni ugovor.


Direktori krše prava radnika
– Kada govorimo o kršenju Zakona i Kolektivnog ugovora, tu su naši direktori odnosno članovi Uprave bez premca. Oni su mozgovi udruženja, a ostali zaposlenici u upravnoj zgradi su njihovi odani vojnici koji bespogovorno slušaju svoje nadređene. Ne prezaju ni od verbalnog iživljavanja nad prestrašenim radnicima. Strani poslodavci u Marini Dalmacija imaju domaće direktore koji krše zakone RH i Kolektivni ugovor na štetu radnika, navodi ovaj sindikalist koji naglašava kako su domaći direktori sebi osiguravali ugodnu fotelju iz godine u godinu i vjerojatne bonuse od zakinutih vlastitih radnika.
– Naši direktori kontinuirano, već godinama krše sindikalna i radnička prava i pokušavaju oslabiti Sindikat, tako da je jedan dio radnika izašao iz Sindikata, ali još uvijek je ostalo dovoljno članova Sindikata koji imaju snage i hrabrosti da se skupa sa sindikalnim povjerenikom, koji je ujedno i predstavnik radničkog vijeća, zauzimaju za zaštitu radničkih i sindikalnih prava, zaključenje Kolektivnog ugovora te posebno za transparentnu i zakonitu privatizaciju, što se u konkretnom slučaju nije dogodilo, jer kako je prethodno navedeno, za prodaju tvrtke su saznali iz medija, ističe Fuzul dodajući kako je, zbog krivo obračunatih koeficijenata plaća i obračuna blagdana na platnim listama radnika Marine Dalmacija, sindikalna podružnica SMH-IS pri Marini Dalmacija Bibinje – Sukošan, zatražila inspekcijski nadzor od Državnog inspektorata rada RH, postupak koji je u tijeku.
– Ima jedna zanimljivost. Kada su vlasnici odlučili dograditi Marinu Dalmaciju nije im odgovarala visina komunalnog doprinosa Općine Bibinje. Radili su razne pritiske da se spusti cijena, međutim nisu uspjeli. Međutim, tada direktor kreće u odmazdu, ne dozvoljava zapošljavanje ljudi koji su iz Bibinja i ne želi ni čuti na upite za donacijama udrugama ili klubovima iz navedene općine. Ovo je samo kap u moru kršenja i samovolje direktora i njegovih poslušnika. Jedino što su se oni dogovorili nakon svih nepravdi je to da oni svi ostaju na istim pozicijama i funkcijama kod novog poslodavca, a zakinute i obespravljene radnike tko šljivi. E pa neće moći. Smatrajte sve ugovore koji nisu u skladu sa Zakonom o radu izvan snage, navodi ovaj sindikalist koji je poručio kako su voljni sjesti za stol s novim poslodavcem i iznijeti mu svoje zahtjeve.




Ključni zahtjevi sindikata
– Naši ključni zahtjevi kao radničkog vijeća i sindikalne podružnice jesu da nas se izvijesti o svim radnjama o prodaji Marine Dalmacije, da se zajamči opstojnost svih radnih mjesta 100-tinjak radnika u Marini, da se zajamče njihova stečena prava u pogledu plaće i drugih materijalnih prava, da se zajamči striktno poštivanje hrvatskih zakona, kao i suradnja s radničkim vijećem i Sindikatom, kao i nastavak socijalnog dijaloga, odnosno kolektivnih pregovora radi zaključenja Kolektivnog ugovora, u cilju osiguranja većih plaća i većih materijalnih prava. Zaključno, tražimo transparentno i zakonito postupanje poslodavca, kao i korekciju nepravdi koje su nastale prema radnicima u ranijem razdoblju, kroz obeštećenje radnika. Uz to tražimo i sankcioniranje nesposobnih direktora i zaposlenika u upravnoj zgradi koji su znali za kršenje zakona, a to su zataškali i štitili, naglašavaju iz sindikata iz kojeg najavljuju kako će zatražiti intervenciju nadležnih državnih tijela u svezi ovakve nezakonite i netransparentne prodaje Marine Dalmacije, te o svemu izvijestiti Vladu RH i resorno ministarstvo gospodarstva RH.
U pripremi je i sazivanje konferencije za medije u svezi ovog slučaja, zaključuje se u priopćenju koje potpisuju Vice Fuzul, glavni sindikalni povjerenik SMH-IS, predstavnik RV-a i povjerenik zaštite na radu i Vedran Uranija, pravni povjerenik TU SSSH Zadar.