Moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i regionalnog značaja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Centar za razvoj i edukaciju vrijedan 25,8 milijuna kuna
Centar u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku je odgovor na visoke zahtjeve tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima, kazao je Petar Bogović, zamjenik načelnika Općine Poličnik koji je zadužen za provedbu ovog kapitalnog projekta
Velimir BRKIĆ
Impresivna zgrada Centra u Poslovnoj zoni Grabi

U Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku jučer je održana završna konferencija projekta »Centar za razvoj i edukaciju«. U nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, suradnika u projektu, izvođača radova, djelatnika Općinske uprave, Turističke zajednice i ostalih ustanova Općine Poličnik, pčelara i drugih konferencija je održana u velikoj multimedijalnoj dvorani novoizgrađene zgrade Centra.
- Ukupna vrijednost projekta je 25.857.850 kuna, od čega sredstva Europske unije iznose 20 milijuna kuna ili 78 posto, dok Općina sudjeluje s 22 posto ili 5,8 milijuna kuna, kazao je Petar Bogović, zamjenik načelnika Općine Poličnik te nastavio:
- Centar, čija građevinska bruto površina iznosi 1.885 metara ili 1.602 metara četvornih izgrađene i uskoro sasvim opremljene infrastrukture, ima tri osnovne funkcije: proizvodnu, edukacijsku i poduzetničko-inkubatorsku poslovnu funkciju, rekao je Bogović.

Središte burze meda

Poslovna zgrada će služiti kao lokalno i regionalno središte za burzu meda i unaprjeđenje poslovanja unutar farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode - vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med.
- Korist će je i drugi poslovni subjekti, proizvođači prehrambenih proizvoda kojima je između ostalog potreban ured, stručna edukacija i kemijsko-mikrobiološka analiza. Centar u Poslovnoj zoni Grabi u malom Poličniku je odgovor na visoke zahtjeve tržišta koje inzistira na izvrsnosti u svim segmentima, poručio je Bogović.
Potencijalni korisnici Centra za razvoj i edukaciju imaju na raspolaganju razvojnu radionicu, punionicu meda, kemijsko-mikrobiološki laboratorij, multimedijalnu dvoranu, praktikum (učionicu), dvoranu za senzoriku, izložbeni prostor, knjižnicu. U prizemlju se nalaze i velika i mala multimedijalna dvorana, a na katu zgrade čak osam start-up ureda za iznajmljivanje.
- Čeka nas još posla. U tijeku je opremanje Centra vrijednosti od 2,6 milijuna kuna, a trebat će i još. Slijedi nam osnivanje ustanove te javni natječaj za rukovodeću funkciju Centra koji bi s radom započeo u proljeće, najavio je Bogović.

Desetak novih radnih mjesta

Dvije poslovne zone u Općini Poličnik, Murvica i Grabi, u kojima posluje 70-ak tvrtki, zapošljavaju gotovo 2.000 ljudi. Centar će otvoriti desetak novih radnih mjesta.
- Općina Poličnik je savršen projektni partner. Imaju odlučnog i upornog načelnika Davora Lončara, kad nešto naumi ne odustaje, a njegov zamjenik Petar Bogović je vrijedan i radišan, rođeni koordinator, ništa ne prepušta slučaju, ni najsitniji detalj, kazala je Vedrana Kevrić, zamjenica ravnateljice Ustanove INOVAcija.
Da bi se došlo do ovakvo impozantnog i funkcionalnog objekta još od polaganja kamena temeljca u Općinskoj upravi svakih se 15 dana održavao sastanak koordinacije, sa svim relevantnim čimbenicima u izgradnji i provedbi projekta.
- Primjer je ovo kvalitetne suradnje gospodarstva, znanosti i obrazovanja te lokalne i regionalne samouprave koja je rezultirala stvaranjem mjesta na kojem će poduzetnici dobiti stručnu pomoć za razvoj novih proizvoda, kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, specijalizirane edukacije i sudjelovanje u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam start-up ureda, konzultantske i marketinške usluge, naglasio je Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana, najavivši kako će se svečana sjednica Županijske skupštine u travnju održati u ovoj impozantnoj multimedijalnoj dvorani.

Transformator znanja s ogromnim potencijalom

U realizaciji projekta projektne partnere je dodatno vodila znamenita rečenica velikog fizičara i genijalca Alberta Einsteina koji je rekao da kada bi izumrle pčele »čovjeku bi preostalo samo četiri godine života«.
- Centar, transformator znanja, ima ogroman potencijal. Naime, unutar Centra nalazit će se nekoliko zasebnih funkcionalnih cjelina, koje će ujedno služiti kao praktikumi za učenje i aktivno sudjelovanje u tehnološkim procesima pod stručnim vodstvom koji garantira buduću radnu snagu koja će biti spremna odgovoriti na izazove visoko razvijenih tržišta i zahtjevnih kupaca, zaključila je Janja Filipi, docentica na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, Sveučilišta u Zadru.
Završnu konferenciju uspješno je vodila Danijela Rimanić, voditeljica i moderatorica.

Partneri na projektu

Partneri na projekt su Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija koja je pripremala i koordinirala izradu tehničke i projektne dokumentacije, a Centar su podržali Zadarska županija, Sveučilište u Zadru, HGK - Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA Zadar, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu,, Udruga pčelara Dalmatinka.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno