Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Providurova je bila u puno lošijem stanju nego što se mislilo, pa će se rokovi probiti

04.02.2020. 12:15


Iza visokih skela, pomno ograđenih i sakrivenih od pogleda, svakodnevno pa i vikendom, 50-ak radnika pod budnim okom zadarskih konzervatora i inženjera, rade na uređenju Providurove koja će zajedno s Kneževom palačom, jednom kad bude završena, biti najveći kulturno-povijesni kompleks na Poluotoku.
Baš u ovo vrijeme prije godinu dana, izvođač radova bio je uveden u posao, a riječ je o tvrtki Krekić Avangard d.o.o. čijeg smo glavnog inženjera, jučer pri obilasku radova naravno, zatekli na gradilištu.
– Radimo na rekonstrukciji. Trenutačno smo u gornjim dijelovima palače u završnim radovima u smislu žbukanja i poslova oko slojeva podova. U nekim dijelovima još uvijek radimo na statičkim zahvatima i fomiranju objekta. Naišli smo i na priličan broj nepredviđenih situacija. Otklanjali smo ih u hodu. Usporile su nas i neke istražne radnje odnosno, istraživanja na oslicima jer su se u nekim prostorijama našli jako vrijedni oslici tako da na tim dijelovima imamo još uvijek neke zastoje dok se ne vidi kako će se to prezentirati i dalje uklopiti u projekt. Imali smo i poprilično veliki broj arheoloških istraživanja. Osim toga, kad smo krenuli u posao, pokazalo se da je objekt u puno lošijem stanju nego što se mislilo, pa i u tom smjeru imamo puno više zahvata, nego što je to projektom bilo predviđeno. Objekt je pod stalnim nadzorom konzervatora jer je kao što znate, riječ o kulturnoj baštini grada, rekao je mladi inženjer Marko Čičak dodajući, kako nažalost, neće moći ispoštovati rok za završetak radova koji je 27. travnja ove godine.


U pitanju su »teški« radovi
Prvi čovjek EU fondova Grada Šime Erlić objasnio je potom, kako su oni sa svoje strane, već tražili produljenje rokova zbog neplaniranih radova odnosno, arheoloških istraživanja te da su očekivali »teške« radove« jer se radi o rekonstrukciji kulturnog dobra u centru grada.
– Međutim, u pitanju je niz radova koji su se kasnije otvorili. Uvidjele su se razlike u odnosu na istraživanja koja su prethodno provedena i naravno, to sad utječe na rok. Ali, mi taj rok pravdamo prema EU i za sada već znamo da ćemo određeno produljenje rokova dobiti. U pregovorima smo s njima, pa ćemo vidjeti koliki će nam rok oni moći odobriti, a na temelju tih naših, opravdanih zahtjeva. Prvotni rok je mjesec travanj za izvođača radova. No, usporavanja je bilo zbog doista objektivnih i prevažnih okolnosti. U svakom slučaju, ono što je nedvojbeno i što zasigurno znamo jest – da radovi moraju završiti definitivno prije kraja ove godine, rekao je pročelnik Šime Erlić, dok je njegov pomoćnik Ante Ćurković objasnio kako su u pitanju procedure koje su jasno definirane i fiksne.


"Poanta cijele ove kuće i centralni prostor bit će centralni hol i Kneževe i Providurove palače. Najveći izazov za projektante je bio kako dobiti situaciju da posjetitelj koji dođe, iz svih krajeva kuće dođe u sve krajeve kuće. To su bili odvojeni objekti"
Šime ERLIĆ




– Bitno je razdvojiti financiranje koje je osigurano kroz bespovratna sredstva u odnosu na ugovor koji je sklopljen s izvođačem. Riječ o tzv. FIDIC ugovoru i u pitanju je bio rok od 14 mjeseci. To inicijalno znači, u odnosu na taj FIDIC ugovor i na stvarno stanje kuće, oni moraju definirati koji su to objektivni razlozi koji su bitno utjecali na dinamiku izvođenja radova. Ono što želim naglasiti je da smo u odnosu na očekivano, imali i izvanredne situacije koje su vezane uz potrebu konstruktivne sanacije objekta i u tom dijelu to je nešto što objektivno treba sagledati, dodao je Ćurković.


Radovi se neće prekidati ni u sezoni
Objasnio je još kako se radi o iznimno složenom projektu čiju konstruktivnu kuću treba pažljivo završiti i tek, nakon toga može se imati jasnija slika koji je mogući konačan rok za završetak radova budući da se radi o kulturnoj baštini, a kad je vazano uz financiranje iz EU fondova, ugovorna i provedbena tijela, znaju da su tu moguća i neka odstupanja.
– Mi intenzivno surađujemo s njima i informiramo ih o stanju tako da ne očekujemo probleme u tom dijelu. Znači, očekujemo da oni imaju razumijevanja za ovaj dio koji će prekoračiti rok od 14 mjeseci. Suradnja s konzervatorima je također, jako dobra. Oni su na gradilištu svakog dana. No, to nisu neki predominantni razlozi koji bi utjecali na kašnjenje. To su neke objektivne okolnosti. Radili smo preventivno opsežne istražne radove prije samog uvođenja u posao i imali neke zaključke ipak, dogodi se. Imamo primjerice, neke duple žbuke, oslike… Konzeravatori su dali svoje uvjete i rekli nam što nam je dalje činiti, ali imamo dodatni problem da moramo osigurati financiranje i to je nešto što utječe na dinamiku radova, a na nama je obveza da iznađemo rješenje na razini financiranja, naglasio je Ante Ćurković.
Upravo je počela intenzivna faza vezana uz elektroinsatalaterske i strojarske radove te ostaje bitno za riješiti još neke detalje. Projektanti su također, dnevno na gradilištu. Prema Erlićevim riječima, u pitanju je jako kompleksan objekt i zgrada koja je kroz povijest bila nadograđivana, sanirana na razne načine i bila je u puno lošijem stanju nego što se prvotno mislilo.
– Poanta cijele ove kuće i centralni prostor bit će centralni hol i Kneževe i Providurove palače. Najveći izazov za projektante je bio kako dobiti situaciju da posjetitelj koji dođe, iz svih krajeva kuće dođe u sve krajeve kuće. To su bili odvojeni objekti. Sada, završetkom projekta i onom famoznom »zmijom«, koja je arhitektonsko rješenje iz svakog dijela kuće, moći će se doći u svaki dio kuće – rekao je na kraju pročelnik Erlić dodajući, kako se radovi neće prekidati ni u sezoni.


Providurova palača zamišljena je kao dio kompleksa Muzeja dvije palače u kojemu je planiran prostor velikog ulaznog info hola, edukacijskih dvorana, čitaonice, muzejske kafeterije, suvenir shopa, prostora za stalni postav, polivalentne dvorane, uredskih prostora te prostora za preparatorske i druge radionice Narodnog muzeja Zadar. Obnova Providurove palače dio je EU projekta "ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program grada Zadra 2020" koji Grad Zadar provodi u partnerstvu s Narodnim muzejom Zadar, TZ-om grada Zadra, Sveučilištem u Zadru, te Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Ukupna vrijednost projekta obnove Providurove palače prema važećem ugovoru s izviđačem radova Krekić Avangard d.o.o. iznosi 45.466.586,79 kn od čega je osigurano 37,5 milijuna kuna EU sredstava.