Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Srbi u Gračacu šokirani proustaškom porukom načelnice Turbić!

04.02.2020. 09:00


Sedamdeset i pet godina nakon sloma NDH i 25 godina od Domovinskog rata, načelnica Gračaca Nataša Turbić na Instagramu je objavila fotografiju grba s prvim bijelim poljem i natpisom »Spremni«! Povod ove objave načelnice iz redova HDZ-a je – proslava srebra naših rukometaša.
Da smo ovo pročitali u kakvoj rubrici viceva ili satire, možda bismo se i nasmijali, no ovako svakog normalnog čovjeka uhvati tuga gledajući što jednoj mladoj načelnici može pasti na pamet. I to ne bilo kojoj načelnici, već onoj koja u svojoj općini ima, vjerovali ili ne – 47 posto pripadnika srpske manjine!
Možemo stoga zamisliti kako se ovih dana osjećaju građani kojima načelnica pred nosom maše grbom jednakim onom iz vremena NDH te povikom »Spremni«, kao jasnom asocijacijom na ustaški pozdrav »Za dom spremni«. Mještani srpske manjine s pravom se stoga ovih dana pitaju koga uopće zastupa načelnica Turbić, zastupa li polovicu svojih mještana srpske nacionalnosti te kome se oni ubuduće mogu obratiti za svoje probleme?


Nanosi štetu stranci
Naime, na različite smo načine ovih dana slavili srebro naših rukometaša, neki pjesmom, neki plesom ili dobrom spizom, ali nitko ga nije slavio – ustaškim znakovljem. Stvar je to dobrog ukusa, političkog sluha i, prije svega, osobne kulture jer ni naši rukometaši ne bi voljeli da smo njihovu pobjedu srozali na simbole vremena u kojima su neki ubijani samo zato što su bili druge nacionalnosti.
No, načelnica Turbić valjda je htjela pokazati da je veća Hrvatica od svih Hrvata, pa je na svom Instagramu objavila sljedeću »čestitku« rukometašima: u vrhu crnog plakata njezino je ime, potom grb s prvim bijelim poljem i velikim natpisom »Spremni« s uskličnikom, a ispod toga – slika rukometaša. Ni krivi ni dužni, reprezentativci su se tako našli na sramotnoj čestitci na kojoj, da stvar bude gora, čak piše: »Toliko heroja, toliko zajedništva, toliko volje, borbe i ljubavi«.


Mi gračački Srbi smo načelnici Turbić pružili ruku suradnje i podržali je na izborima. I sama zna da je dobila dobar dio naši glasova, ali vidite i sami kako nam vraća. Svi znaju, a načelnica najbolje, kako žive Srbi na području njene općine
Rajka Rađenović, zamjenica načelnice Gračaca




O kakvoj to ljubavi govori načelnica u objavi kojom očito koketira s ustaštvom te smatra li da ovakvom objavom vrijeđa osjećaje, pa čak i unosi strah među sugrađane srpske nacionalnosti, htjeli smo stoga doznati od nje same. Međutim, na naš upit poslan još ovoga petka uopće nije oglasila. Tajnica nam je kazala kako joj je upit proslijeđen, no Turbić se na sve naše pozive od petka do ponedjeljka nije javljala. Provjerom na Instagramu, pak, doznajemo da je objavu uklonila, vjerojatno na inicijativu svoje stranke kojoj ovakvim potezima nanosi štetu.


«Ne osjećamo se nimalo ugodno«
Na naš se poziv pak odazvala njezina zamjenica, Rajka Rađenović, donačelnica iz redova srpske manjine. Otvoreno nam je kazala da i sama najbolje zna kako njeni sugrađani reagiraju na ovakve objave načelnice te kako je njoj samoj nije ugodno raditi s osobom koja objavljuje poruke s jasnom asocijacijom na ustaštvo. Naime, evo što je gospođa Rađenović jučer kazala za naš list:
– Vidjela sam tu poruku i mogu reći da sam zaprepaštena činjenicom da jedna načelnica općine može ovako nešto objaviti. I to općine koja ima preko 47 posto pripadnika srpske nacionalnosti, pa možete zamisliti kako se ja i moji sunarodnjaci osjećamo. Nije nam nimalo ugodno čitajući ovakvu poruku načelnice, dakle osobe koja bi nas trebala zastupati i štititi kao svoje građane. Mi smo ovdje u Gračacu šokirani jer je riječ o dužnosnici koja treba pokazati koliko ravnopravno brine o svojim građanima, pa se pitamo kakvu nam poruku i zašto šalje objavom s ovim grbom i povikom »Spremni«. Vjerujte mi, ne osjećamo se nimalo ugodno, kazala nam je donačelnica Rađenović dodajući u čemu u ovom slučaju, osim sijanja straha među građanima srpske nacionalnosti, vidi najveći problem.


«Ovo je načelnici normalno«
– Po meni je najveći problem upravo to što načelnica u ovome ne vidi nikakvu grešku, njoj je to normalno. Time je pokazala što misli o ovdašnjim Srbima i koliko ju je briga za nas, iako smo joj pružili ruku suradnje i podržali je na izborima. I sama zna da je dobila dobar dio naši glasova, ali vidite i sami kako nam vraća. Svi znaju, a načelnica najbolje, kako žive Srbi na području njene općine i umjesto da se baci na rješavanje za njih životno važnih pitanja poput struje, vode i asfaltiranja puteva starima i nemoćnima, ona objavljuje poruke straha. Pa, vidi li ona u kojem vremenu živimo, u 21. stoljeću smo, zašto se ne okrene budućnosti, umjesto što na ovakav način vrijeđa osjećaje svojih sugrađana srpske nacionalnosti?, poručuje na kraju donačelnica Rađenović.
Uskoro ćemo znati hoće li načelnica Gračaca snositi kakve konzekvence ovog politički nepromišljenog i nezrelog poteza te hoće li se u konačnici ispričati svojim sugrađanima srpske nacionalnosti.


Načelnica bez komentara
Odgovor načelnice Nataše Turbić čekali smo do zaključenja ovog broja, no ni nakon dva upita mailom i brojnih telefonskih poziva, nije se oglasila. Šutnja joj je očito lakša opcija od one da javnosti, prije svega svojim sugrađanima srpske nacionalnosti, objasni razlog ove sramne objave na Instagramu.
A samo mjesec dana ranije, u intervjuu za Božić, načelnica se fotografirala uz poveću jelku te mještanima svoje općine poručila: "Svi smo u obvezi širiti radost jer je to potrebno čovjeku da bi opstao".
Kakvu pak radost Turbić šalje porukom s ustaškim pozdravom i grbom, odnosno kako će Srbi u Gračacu nakon njene objave na Instagramu "širiti radost da bi opstali"?