Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Europarlament želi zaštititi temeljno pravo zaposlenika

03.02.2021. 18:06


Prema istraživanju Eurofound-a tijekom pandemije koronavirusa čak 37% zaposlenika unutar Europske Unije počelo je raditi od kuće, a njih 27% radilo je od kuće tijekom slobodnog vremena. Eurofound je Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta čija je uloga provođenjem istraživanja pribavljati informacije za razvoj socijalne politike, politike zapošljavanja i politike rada. Motiviran time da osigura zaposlenicima pravo na isključivanje s posla Europski Parlament je iskazao želju zaštititi temeljno pravo zaposlenika da se isključe s posla i ne budu dostupni izvan radnog vremena.


Kako odvojiti privatno od poslovnog?
Kako je navedeno na mrežnim stranicama Europskog parlamenta, rad od kuće, unatoč tome što je brojnim poduzećima omogućivo preživljavanje koronakrize spasivši tako radna mjesta, doveo je do otežanog odvajanja privatnog od poslovnog života jer mnogi su zaposlenici radili izvan svog radnog vremena. Iznosi se zaključak da je za zaposlenike koji redovito rade na daljinu više nego dvostruko vjerojatno da će raditi više od maksimalnog dozvoljenog broja sati određenog u Direktivi o radnom vremenu od 4. studenoga 2003. gdje je propisano da radnik smije raditi najviše 48 radnih sati tjedno, da mora imati najmanje 11 uzastopnih sati dnevnog odmora te da mora ostvariti pravo na najmanje 4 tjedna plaćenog godišnjeg odmora.
Utvrđuje se da je odmor neophodan iz razloga što stalna povezanost s poslom utječe na zdravlje. Predugo sjedenje ispred ekrana i previše posla smanjuju koncentraciju, uzrokujući kognitivno i emocionalno preopterećenje te mogu izazvati umor, glavobolju, anksioznost, pomanjkanja sna, ili sindroma izgaranja na poslu. Postoji i mogućnost da statički položaj i ponavljajući pokreti uzrokuju mišićno-koštane poremećaje koja je posebno naglašena u radnim okruženjima koja ne zadovoljavaju određene ergonomske standarde. Naglašava se da više od 300 milijuna ljudi u svijeti pati od depresije i mentalnih poremećaja povezanih s poslom.


Poziv na donošenje novog zakona
Motiviran navedenim razlozima Europski parlament poziva na donošenje novog zakona s obzirom da zakonodavstvo Europske unije još nije definiralo pravo na isključivanje. Poziva Europsku komisiju da osmisli zakon kojim se zaposlenicima izvan radnog vremena omogućuje isključivanje s posla bez posljedica i utvrđuju minimalni standardi za rad na daljinu. Nadalje poziva na donošenje mjera kojima bi se osiguralo da poslodavci ne smiju od radnika zahtijevati dostupnost izvan radnog vremena te da se suradnici izvan radnog vremena suzdrže od kontaktiranja kolega vezano uz posao. Od država članica Europske unije zahtijeva se pak da osiguraju zaštitu od negativnih posljedica radnicima koji koriste pravo na isključivanje te da se osigura postojanje mehanizama za rješavanje pritužbi ili kršenja prava na isključivanje. Iznosi se i stav po kojemu se učenje i osposobljavanje na daljinu trebaju smatrati radnom aktivnošću te se ne smiju odvijati u slobodno vrijeme bez odgovarajuće naknade.