Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OTKLJUČAVANJE DOMOVA Jedva dočekali zagrljaje obitelji, druženja i šetnje

03.02.2021. 10:27


Nakon što su gotovo četiri mjeseca proveli zatvoreni u domovima, brojni umirovljenici jedva su dočekali popuštanje mjera i izlazak. Mnogi od njih već su prvog dana izašli u šetnju, a tako je bilo i jučer. Dvorište Doma za starije i nemoćne osobe Zadar bilo je ispunjeno brojnim šetačima.
Neki su se našli s članovima obitelji, a neki s prijateljima i unatoč oblačnom vremenu, uživali u šetnji na svježem zraku.


«Ćakula« u dvorištu
Na jednoj od klupica zatekli smo Dragu Matijaševića kojemu su u posjet došli kći i zet.
– Jako sam sretan zbog toga što konačno možemo vani. Cijepio sam se i vjerujem da je sigurno da sad izađem. U Domu sam tri godine i do korone nam je bilo super jer smo se družili, izlazili vani, ali sad je bilo teško ovo zadnje vrijeme. Ipak, izdržali smo, rekao nam je barba Drago. Sretna je i njegova kćer koja je mogla zagrliti oca nakon četiri mjeseca razdvojenosti.
– Evo, konačno smo se uspjeli vidjeti uživo i izbliza te se zagrliti i popričati. Prije bi otac dolazio do prozora pa bismo se tako vidjeli i razgovarali na mobitel. On voli i čitati pa mu je tako brže prolazilo vrijeme, ali jako smo sretni što opet imamo mogućnost susreta uživo, rekla nam je kćer barbe Drage.
U dvorištu Doma zatekli smo i malo društvo koje je izašlo na »ćakulu«.
Mile Kereš, Ive Burčul i Đeno Kotlar također su zadovoljni popuštanjem mjera i mogućnošću izlaska.
– U Domu sam već devet godina i moram priznati da sam jako zadovoljan. Hrana je dobra, osoblje je odlično, sve je super. Ipak, ova nas je situacija sve jako pogodila jer se više nismo smjeli družiti, nismo smjeli izlaziti, nismo mogli vidjeti obitelj. Bilo nam je teško, ali osoblje se ponašalo jako korektno, brinuli su se da nam ništa ne fali. Ipak, na neki način smo osjetili kako je to biti u zatvoru, rekao nam je Đeno Kotlar.


To je bila viša sila
Na njegove se riječi nadovezao i Mile Kereš kazavši kako su oni smješteni u depadansi te su vrijeme kratili druženjem po sobama.
– Svima nam je zatvaranje doma teško palo, ali to je bila viša sila tako da nitko nije mogao na to utjecati, rekao nam je Mile Kereš.
​Inače, kako smo doznali od ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe, Marka Buljata, iz Doma smiju izaći oni koji su preboljeli koronu ili su se cijepili s obje doze cjepiva.
Zahvaljujući ovoj situaciji korisnici su opet slobodni izaći i prošetati, međusobno se družiti, a to im je u zadnjih gotovo godinu dana bilo uskraćeno.
​Dom na Sfingi poznat je, naime, po odličnoj suradnji s brojnim školama i udrugama čiji su članovi dolazili u Dom te raznim akcijama i aktivnostima obogaćivali društveni život korisnika. Sada se svi nadaju, i Dom i udruge i korisnici kako će se ova suradnja što prije obnoviti te će Domu nastaviti živjeti po starom normalnom.