Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sačićeva prijetnja postavljanjem šatora čisto je politikanstvo

03.02.2021. 18:55


U županijskoj Udruzi civilnih stradalnika ogorčeni su najnovijim potezom saborskog zastupnika, generala Željka Sačića koji, želeći spriječiti donošenje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rada, prijeti – postavljanjem šatora ispred Ministarstva branitelja!
Poznato je, naime, da Zajednica udruga civilnih stradalnika RH već godinama čeka donošenje ovog zakona kako bi konačno regulirali svoj status stječući i pripadajuće im naknade. I upravo kada je iz Ministarstva branitelja stigla vijest da bi izglasavanje Zakona uskoro trebalo krenuti u proceduru, Sačić najavljuje mobilizaciju braniteljskih udruga kako bi stopirao ovaj zakon.
Obrazloženje nalazi u zaključku da će Zakon naštetiti civilnim stradalnicima Hrvatske jer će, kako navodi Sačić, »omogućiti stjecanje naknade i neprijateljima države«. Ministarstvu hrvatskih branitelja stoga je uputio 19 amandmana na prijedlog ovog zakona što je, naravno, njegovo legitimno pravo. Međutim, bojkot izglasavanja Zakona postavljanjem šatora ispred Ministarstva čista je manipulacija, upozoravaju u županijskoj Udruzi civilnih stradalnika Domovinskog rata.


Član Hrvatskih suverenista
Naime, Sačić je član Hrvatskih suverenista te je u ime svoje stranke i uputio dopis ministru branitelja Tomi Medvedu te održao i novinsku konferenciju ispred Ministarstva. Predsjednica županijske Udruge civilnih stradalnika, Ljubica Krcić, stoga u njegovoj akciji vidi samo politizaciju uoči lokalnih izbora kojom Sačić, nauštrb civilnih stradalnika, pokušava zaraditi političke bodove.
Naime, predsjednica Udruge iskreno kaže kako Sačiću ne bi zamjerila ovakvo provlačenje medijske pažnje kada bi to učinio kao političar, a ne se proklamirao kao branitelj pokušavajući u svoju nekorektnu stranačku akciju uvući branitelje, pa čak i – Udrugu civilih stradalnika na koju se ovaj zakon odnosi.


Imamo na desetine socijalnih slučajeva
– Generalu Sačiću svaka čast kao branitelju, ali ovo što sada radi kao političar bezobrazno je prema nama civilnim stradalnicima koji godinama čekamo donošenje zakona. Šokirana sam njegovim postupanjem jer je uznemirio članove naše udruge najavom o podizanju šatora te već danima primam stotine poziva. Žalosno je da Sačić sada kritizira ovaj zakon jer je mogao to učiniti ranije, a ne sada kada se približavaju izbori. Treba reći i to da su predstavnici udruga koji su s njim bili na novinskoj konferenciji članovi njegove stranke i zato ga podržavaju, a ne iz razloga što nama stradalnicima žele dobro. Za mene su branitelji svetinja i zaista hvala gospodinu Sačiću na njegovim zaslugama u ratu, ali ovo što nam sada radi kao član Hrvatskih suverenista žalosno je, otvoreno će čelnica županijske Udruge civilnih stradalnika.
Plaše se do kakvih bi sve posljedica moglo dovesti podizanje šatora ispred Ministarstva branitelja te tko bi se na kraju u ovo predizborno vrijeme mogao okupiti tamo, a sve na štetu Udruge koja samo u Zadru ima na desetine civilnih stradalnika koji su socijalni slučajevi, a koji izlaz vide upravo u donošenju Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.




Ova nas je Vlada jedina saslušala
– Tomo Medved jedini je ministar i ova je Vlada jedina vlada koja je uopće saslušala našu udrugu i krenula u proceduru donošenja Zakona o civilnim stradalnicima. Zahvaljujemo im se na tome jer sve prethodne vlade nisu imale volju rješavati probleme civilnih stradalnika koji su mahom socijalno ugroženi. I zato ne stoji Sačićevo opravdanje kako ovo radi jer bi izglasavanjem Zakona moglo doći do izjednačavanja žrtve i agresora. Do toga nikako neće doći i zato je njegovo ponašanje neprimjereno, pogotovo zato što je pet dana prije konferencije nazivao braniteljske udruge nagovarajući ih neka mu se pridruže. To je čista politika! Došlo je vrijeme da se nama civilnim stradalnicima konačno priznaju naša prava i da nam se u tome pomogne, a ne da se prijeti podizanjem šatora ispred Ministarstva branitelja. Svima nam je jasno da je u pitanju čisto politikanstvo, poručuje na kraju predsjednica Udruge koja se i osobno u Ministarstvu branitelja borila za izglasavanje Zakona o civilnim stradalnicima.
– Pisat ću svim nadležnim institucijama i boriti se protiv ovakvog poteza Željka Sačića jer se mora znati da on sve ovo radi ne zbog pomoći nama stradalnicima, već zbog jeftinih političkih bodova, zaključuje gospođa Krcić.