Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Suvremene tehnologije omogućile pogled u život antičkog Zadra

03.02.2021. 18:44


Umirovljenik Stipan Ujdur iz Opuzena i informatičar Frane Bilić iz Zadra udružili su snage i kreativnost i stvorili 3D animaciju antičkog Zadra i time omogućili pogled na to kako je prije 2.000 godina izgledao naš grad.
Na YouTube kanalu Stipana Ujdura može se vidjeti novi video koji prikazuje kako se odvijao život u našem gradu za vrijeme rimske vladavine.
– Umirovljenik sam već 20-ak godina, a prije sam radio u računovodstvu. Već desetak godina radim na 3D modelirnju hrvatske kulturne baštine. Prošle godine sam dogovorio suradnju s Franom Bilićem iz Zadra te je prilikom planiranja sljedećih aktivnosti on predložio da radimo Zadar. Bilo mi je to malo neobično jer mi se činilo da u javnosti, osim Foruma, nije poznato da Zadar ima bogatu antičku prošlost. Međutim, kad sam pogledao detaljnije shvatio sam da je situacija drugačija te da Zadar ima bogatu antičku građu, rekao nam je Ujdur iz Opuzena dodavši kako je ovo ipak penzionerska produkcija, a ne hollywoodska i kako se nada da mu nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu.


Identična geolokacija
Što se tiče izvora kojima se služio prilikom izrade animacije pojašnjava nam kako je koristio različite izvore, kako iz domaćih, tako i iz stranih arhiva, kao i Google Earth za postavljanje 3D modela na geolokalitet antičkog Zadra, zbog čega je, kaže, geolokacija modela autentična geolokaciji na kojoj su bili u antičko doba.
– Cilj ovog projekta bio je prezentacija Zadra i hrvatske kulturne baštine jer je to danas moderno te ju predstavljamo na internetu u novim formatima. Suradnik na projektu bio mi je Frane Bilić koji će napraviti aplikaciju za VR za pametne telefone i za VR naočale, a što je danas veoma atraktivno. Smatram kako se svi gradovi, koji drže do sebe, nalaze na ovim platformama. Imamo još ideja o prezentaciji Zadra, ali o tome bih drugom prilikom, rekao nam je Ujdur.
Prva scena filma počinje kod amfiteatra te se vidi akvadukt koji je dovodio vodu u grad. Inače, antički Zadar, (Jadera), bio je opasan bedemima sa svih strana.
Video nas dalje vodi u grad i to putem glavne ulice Decumanus Maximus, danas poznate kao Kalelarga, a koja je bila na istom mjestu tada i danas. Antička glavna ulica imala je 5 metara širok kolnik i po 2 metra sa svake strane za pješake, ukupno 9 metara. Po dužini u prvom redu su građene insule, odnosno stambene zgrade, iza njih niži ili manji objekti, ali uklopljeni u kvadraturu insule, takav je bio raster ulica u Jaderi.


Terme i taberne
Odmah na ulazu u Grad mogla se na manjem trgu osjetiti vreva rimskog gradskog života, jedni su prodavali a drugi kupovali, robove, konje, tepihe, keramiku i sl. Okolo su bile taberne, trgovine na malo različitim proizvodima i uslugama, nisu svi znali čitati i pisat latinski pa su trgovci stavljali različite predmete na vrata i oko vrata koji su upućivali na konkretnu prodaju ili uslugu.
Prema starih izvorima vodu su građani uzimali na česmama uz toranj, tu su bili i bazeni, korita, za pranje robe, ovakva korita su imale samo insule u unutrašnjem dvorištu, ostali su uzimali vodu i prali rublje na nogostupima ili malim trgovima za veće gradske četvrti.
Rimsko javno kupatilo je imalo i toplu vodu pa su ih zvali »terme«, ovo su prve terme od njih ukupno pet koliko je pronađeno na teritoriju Jadere. Terme su bile veličine kvadrature kao dvije insule. Ove terme su bile na današnjem sjecištu ulica Špire Brusine i Ruđera Boškovića.