Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U tijeku natječaj za izvođača radova

03.02.2021. 10:16


Sve vezano uz ovaj projekt ide svojom zacrtanom dinamikom, a trenutačno je u tijeku postupak javne nabave za izbor izvođača radova za izgradnju novog inkubatora. Planirano vrijeme završetka projekta je četvrti kvartal 2022. godine, ali to će dosta ovisiti o dinamici samog postupka javne nabave u kojem je teško precizno utvrditi kad će završiti, rekao je Alan Kociper, direktor Inovativnog Zadra d.o.o.


18,3 milijuna kuna iz sredstava EU-a
Riječ je, naime, o novom poduzetničkom inkubatoru na Bilom brigu za čiju je izgradnju početkom rujna prošle godine, svečano potpisan ugovor, a potpisivanju je nazočila i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric, dok je u ime Grada svoj potpis na ugovor stavio zadarski gradonačelnik Branko Dukić napominjući tom prigodom, kako je Grad Zadar ovim ugovorom u cijelosti iskoristio sredstva integriranog teritorijalnog ustroja odnosno, mehanizma Europske unije koja se dodjeljuju za urbana središta. Naglasio je i da je Zadar jedan od sedam gradova koji u cijelosti koristi sredstva Operativnog programa konkrentnost i kohezija i ono što je najvažnije, upravo sredstva namjenjena razvoju poduzetništva.
Podsjećamo, ovaj značajan projekt financira se s gotovo 18,3 milijuna kuna iz sredstava EU-a od ukupne procijenjene vrijednosti projekta od oko 24,5 milijuna kuna i radi se o projektu koji se izravno nadovezuje na ranije ugovoreni projekt InZad inkubator 2.0, koji je u sinergiji s projektom izgradnje komunalne infrastrukture Poslovne zone Crno.
Novom zgradom poduzetničkog inkubatora pružat će se podrška start-up poduzećima koja razvijaju inovativne proizvode i ostalim malim i srednjim poduzećima.Također, u okviru ovog projekta izradit će se i programski dokument kojim će se definirati kriteriji za odabir korisnika inkubatora, vrste i načini pružanja usluga, načini praćenja napretka korisnika kao i ostale prateće usluge i aktivnosti.


Jačanje poduzetništva, poduzetničke klime
– Dakle, sve što želimo s ovim projektima postići kao i prethodnim projektima koji su potpisivani na području grada Zadra za razvoj poduzetničke i poslovne infrastrukture, to je jačanje poduzetništva, poduzetničke klime, otvaranje mogućnosti za razvoj novih poduzeća i poduzetnika, dolazaka inovativnih tvrtki posebno start-apova, ali i svih drugih usluga koje nude poduzetničke i poslovne institucije, naglasila je prilikom potpisivanja ugovora ministrica Tramišak, dok je direktor Kociper tom prigodom podsjetio, kako je postojeća zgrada Poduzetničkog inkubatora na Novom Bokanjcu izgrađena još 2007. godine i od početka je neprestano bilježila značajan broj upita za 20-ak prostora, a kroz taj je inkubator dosad prošlo više od 80 poduzetnika, početnika s dvjestotinjak zaposlenih kojima je tijekom prve godine prostor besplatan, dok poslije plaćaju najam ispod tržišne cijene.
Novi poduzetnički inkubator bit će izgrađen na gradskom zemljištu na Bilom brigu. Riječ je o zgradi s dvije etaže na kojima će biti uređen prostor za 100 radnih mjesta. Poduzetnici će na raspolaganju imati i niz ostalih sadržaja poput konferencijske dvorane, coworking prostora i lounge bara.