Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Županijska lučka uprava ove godine s projektima vrijednim 73,3 milijuna kuna

03.02.2021. 18:27


Županijska lučka uprava Zadar od svog osnutka 1988. godine aktivno radi na ulaganju, razvoju i održavanju lučke infrastrukture. Samo za sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju lučke infrastrukture u 2020. godini usprkos koronavirusu uloženo je 43,5 milijuna kuna od čega je 11,5 milijuna kuna iz EU fondova. Usprkos koronakrizi posao neće stati ni ove godine, u tijeku je ili pred realizacijom sedam značajnijih projekata ukupne vrijednosti od 73,3 milijuna kuna.


Olakšavanje života
– Ulaganja i investiranja ovise o brojnim elementima sa željom da se zadovolje potrebe lokalnog stanovništva u priobalju i na otocima za vezom te im olakšamo život izgradnjom i poboljšanjem lučke infrastrukture, koja ima višestruki učinak i na razvoj turizma, kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar naglasivši kako je ŽLU Zadar najveća lučka uprava u Hrvatskoj koja gospodari sa 108 luka i lučica na području Zadarske županije od čega osam luka od županijskog značaja i 100 luka od lokalnog značaja.
– Ovogodišnji projekti se odnose na izgradnju trajektne luke u Tkonu na otoku Pašmanu, obalnog pojasa i luke Drage Dugovača, obalnog zida u luci Kali Batalaža na otoku Ugljanu, dijela obalnog pojasa u luci Sukošan, sanaciju luke Premuda Krijal, obalnih zidova u luci Ugljan Čeprljanda te glavnog mula u luci Privlaka, kazao je Škibola.


Škibola, Batur, Zrilić
Ravnatelj Davor Škibola ima dvoje zamjenika, Branku Batur, koja između ostalog vodi i nadgleda projekte financirane putem EU fondova, i Vedrana Zrilića, koji vodi i nadgleda projekte koji se financiraju iz vlastitih prihoda ŽLU-a i proračuna osnivača Zadarske županije, te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
– Projekt na izgradnji trajektne luke Tkon se odnosi na ulaganja u izgradnju trajektnog pristaništa koji se sastoji od gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, platoa pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorskog propusta za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta u funkciji pristaništa na lokaciji u Tkonu, objašnjava Škibola.
Cilj projekta je, kaže on, omogućiti funkcioniranje redovitog trajektnog prometa Biograd – Tkon, budući da je postojeći pristan skučen i ukrcaj se izvodio izravno iz mjesne prometnice.




Tajektna luka Tkon
– Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju trajektne luke Tkon vrijedan više od 32 milijuna kuna, ujedno je i prvi od 28 projekata koji se sufinancira bespovratnim sredstvima EU-a, rekao je Škibola istaknuvši kako je završetak radova predviđen u svibnju 2021. godine.
Uređenje obalnog pojasa luka Drage Dugovača se odnosi na lučko područje za odvijanje javnog pomorskog prometa te dio luke koji obuhvaća komunalne vezove.
– Dio luke namijenjen za obavljanje linijskog pomorskog prometa (operativni dio luke) predviđen je na sjevernom dijelu uvale. Na spomenutoj poziciji planira se realizacija privezne obale u smjeru sjeverozapad – jugoistok, duljine 38 metara. Isto tako i privezni gat za obostrano pristajanje kao i vanjska pristanišna obala, navodi Škibola.
Radove koje si započeli početkom 2020. godine sufinancira MMPI, Općina Pakoštane i ŽLU Zadar. Vrijednost projekta iznosi 24,6 milijuna kuna s PDV-om.


Drage Dugovača, Kali Batalaža, Premuda Krijal
– Izgradnja obalnog zida za komunalni dio luke proteže se u duljini 280 metara, ukupne kopnene površine 9.000 m2. Završetkom istog proširit će se kapacitet komunalnog dijela luke za 80 komunalnih vezova, precizan je Škibola.
U sklopu projekta »Izgradnja rotora u uvali Batalaža u Kalima«, naručitelja Općine Kali, Županijska lučka uprava Zadar sufinancira izgradnju novog obalnog zida u uvali Batalaža. Izgradnjom ovog zida postići će se šira zaobalna površina te povećati kapacitet komunalnih vezova.
– Izvedbeni radovi započeli su početkom listopada 2020., te se završetak istih očekuje u svibnju 2021. godine. Vrijednost radova koje sufinancira Zadarska županija i Županijska lučka uprava procjenjuje se na iznos od 1.500.000 kuna, naglasio je Škibola.
Procijenjena vrijednost nabave za sanaciju luke Premuda Krijal iznosi 995.214 kuna. Predmet ovog projekta su pomorsko-građevinski radovi na sanaciji gatova i uvale u luci Krijal u Premudi na istoimenom otoku.


Sigurnost operativne obale
– Gatovi, odnosno lukobrani su u funkciji prihvata i priveza manjih brodica i brodova te zaštiti same luke. Cijelim ovim planiranim zahvatom sanacije u prvom redu će se osigurati nesmetano i sigurno korištenje obale te bazena unutar luke, istaknuo je Škibola.
Sanacija obalnih zidova u luci Ugljan Čeprljanda mogu se sagledati u tri segmenta na kojima je potrebno izvesti zahvate rekonstrukcije i sanacije obale: A. zapadna obala, sektor od korijena gata prema jugu, u dužini od oko 15 metara; B. istočna obala, sektor od korijena istočnog gata, prema jugu, dužine oko 40 metara; C. rekonstrukcija sanacija zapadnog gata (valobrana).
– Uređenje obalnih zidova i lukobrana bilo je neophodno kako bi se poboljšala sigurnost korištenja komunalnih vezova u luci i operativne obale. Procijenjena vrijednost nabave je 1.912.500 kuna, zaključio je Davor Škibola.