Zahvaljujući donatorima Pučka kuhinja odolijeva poskupljenjima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Caritas Zadarske nadbiskupije natječe se za sredstva Socijalnog fonda EU
Činimo sve da naši korisnici svaki dan dobiju ono što im treba, prije svega gotov obrok te paket hrane jednom mjesečno. Surađujemo i s velikim trgovačkim lancima te smo sudjelovali u projektu velikog socijalnog fonda koji nam je dao vjetar u leđa. Pratit ćemo daljnju situaciju vezano za poskupljenja i truditi se osigurati sve potrebno jer korisnici ne smiju biti gladni, kaže Mirjana Tadić
Marin GOSPIĆ
Zamjenica ravnatelja Caritasa, Mirjana Tadić

Zbog enormnog poskupljenja energenata i prehrambenih artikala, pučke kuhinje diljem Hrvatske u velikom su problemu zbog podmirenja računa. Lokalne vlasti obećale su im pomoć, no model podrške s jednokratnim financijskim injekcijama teško može funkcionirati na duge staze.

U Caritasu Zadarske nadbiskupije situacija je ipak nešto drugačija, ne samo zbog činjenice da im struja nije glavni energent, već i zbog brojnih donatora koji potpomažu rad pučke kuhinje. Naime, provjeravajući stanje u zadarskom Caritasu saznajemo da su aplicirali na natječaj Europskog socijalnog fonda te da su krizu u osiguravanju obroka socijalno ugroženima prebrodili izvrsnom suradnjom s Gradom, Županijom i trgovačkim lancima, a ponajprije zahvaljujući pomoći svojih osnivača - Zadarske nadbiskupije. Zamjenica ravnatelja Caritasa, Mirjana Tadić, napominje kako situacija u pučkoj kuhinji nije laka, ali ipak uspijevaju pripremiti potrebnu količinu hrane za sve korisnike:

Osigurani svi obroci

- Činimo sve da naši korisnici svaki dan dobiju ono što im treba, prije svega gotov obrok te paket hrane jednom mjesečno. Surađujemo i s velikim trgovačkim lancima te smo sudjelovali u projektu velikog socijalnog fonda koji nam je omogućio veliki vjetar u leđa. Pratit ćemo daljnju situaciju vezano za poskupljenja i truditi se osigurati sve potrebno jer korisnici ne smiju biti gladni - kaže gospođa Tadić, dodavši kako pažljivo prate najnoviju situaciju s povećanjem troškova energenata u Hrvatskoj:

- Vidimo da su se javile pučke kuhinje koje imaju velikih problema s računima za plin. Mi koristimo struju, pa očekujemo kako će se s rješavanjem problema pučkih kuhinja koje koriste plin, uzeti u obzir i kuhinje koje koriste struju. Ta nam je stavka veliki trošak jer sve što radimo je na struju, no moram istaknuti kako nas niti pandemija nije spriječila u osiguranju obroka, pa ne bi trebalo ni poskupljenje energenata. Račune za struju plaćamo redovito i nismo nikom ostali dužni. U pandemiji smo radili svakodnevno, tako ćemo i sada maksimalno se trudeći osigurati sve potrebno našim korisnicima. Ovim se putem moram zahvaliti svim našim donatorima zahvaljujući kojima naši korisnici nikad nisu osjetili nestašice, pa ni s najnovijim poskupljenjima - poručuje gospođa Tadić.

Suradnja s trgovačkim lancima

U Caritasu smo provjerili i kakav je odaziv trgovačkih centara za doniranje hrane kojoj je istekao rok, ali je još uvijek upotrebljiva. Naime, poznato je da je Vlada RH donijela odluku o ukidanju PDV-a na doniranu hranu, no dio trgovačkih lanaca hranu radije baca nego da je donira pučkim kuhinjama. Na policama supermarketa stoje proizvodi kojima rok ističe već za dan, dva, a u kontejnerima dijela trgovačkih lanaca gomila se odbačeno voće i povrće iako je još uvijek uporabljivo.

U Caritasu pak napominju kako imaju dobru suradnju s Intersparom, Kauflandom, Lidlom i Konzumom, što im znatno pomaže u osiguranju namirnica za njihove štićenike:

- Svakoga tjedna odlazimo po hranu koju ti lanci ne mogu dalje distribuirati, a dobre je kvalitete. To nam jako puno znači jer ovako uspijevamo osigurati potreban broj obroka. Puno nam pomaže i činjenica da nas u radu prate Grad i Županija, zbog čega se još uvijek nismo našli u situaciji da našim korisnicima ne možemo osigurati prehranu. Poskupljenja će ipak ostaviti traga na svemu - pojašnjava gospođa Tadić, napominjući kako Caritas srećom uspijeva osigurati sve potrebno korisnicima Pučke kuhinje, a imaju i dovoljno kapaciteta u prenoćištu:

Projekt nematerijalne pomoći

- Trenutačno imamo osam korisnika kojima je boravak u ovim zimskim danima osiguran u vremenu od dva sata popodne do osam ujutro te imaju i sve ono što ide uz smještaj, a to su tri dnevna obroka, odjeću, obuću i higijenske potrepštine. Što se tiče poskupljenja namirnica, pratimo sve natječaje iz Europskog socijalnog fonda i upravo nam je u fazi obrade projekt za koji vjerujemo da će proći. Prolaz našeg projekta na ovom natječaju bio bi velika stvar jer bismo na taj način lakše premostili krizu usljed poskupljenja namirnica. Nastojali smo projekt kvalitetno pripremiti, sada je u uobičajenoj proceduri te vjerujem da će naša prijava na natječaj podjele hrane i nematerijalne pomoći ipak proći. U tri godine proveli smo već tri faze budući da je riječ prvenstveno o projektu koji je usmjeren na podjelu hrane u pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama. Zahvaljujući tim sredstvima, od 2016. godine imali smo dobru kvalitetu usluge te se nadam da ćemo i dalje dobivati ova sredstva. Osim Grada i Županije, iza sebe imamo i Zadarsku nadbiskupiju, tako da naši štićenici doista imaju sve što im treba - zaključuje zamjenica ravnatelja Caritasa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno