Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dogodine gradnja skijaškog centra na vratima Dalmacije

Autor: Velimir Brkić

02.03.2008. 23:00
Dogodine gradnja skijaškog centra na vratima Dalmacije


Skijalište na Velebitu bit će posebno zbog pogleda na more i povezivat će planine, more i sport, a dodatna pogodnost je i blizina autoceste, kaže Martin Baričević, načelnik Jasenica, dodajući kako je cijeli projekt Sveto brdo zamišljen šire od samog skijališta i uključuje razvoj centra za cjelogodišnji turizam
U općini Jasenice u tijeku je izrada Izmjena i dopuna općinskog Prostornog plana uređenja. Cilj izrade je izmjena granice obuhvata gospodarske zone Bravar, okrupnjavanje granica obuhvata UPU-a u naseljima Maslenica i Rovanjska, kao i izmjene u gospodarskim zonama radi prilagođavanja zahtjevima tržišta te usklađivanje s novim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji. Dakako, i usklađivanje s projektom Sveto brdo.Naime, općine Jasenice i Lovinac u Ličko-senjskoj županiji naveliko su odmaknule u pripremama turističkog projekta koji će ovo područje pretvoriti u meku ljubitelja skijanja i planinskog turizma. Oživjet će ga Centar planinskog turizma – Sveto brdo na Velebitu koji će turistički i gospodarski povezati Liku i Dalmaciju.
Skijaški centar – Naše dvije susjedne, prekovelebitske općine zajednički rade na stvaranju jedinstvenog centra planinskog turizma, aktivnog cijele godine. Zimi će naglasak biti na skijanju pa će nedaleko od velebitskog vrha Sveto brdo niknuti najveći skijaški centar u Hrvatskoj, s 30-ak kilometara staza. Skijaške staze bit će na visini od 1.300 do 1.500 metara nadmorske visine i povezane žičarama iz Svetog Roka i Rovanjske. Skijalište na Velebitu bit će posebno zbog pogleda na more i povezivat će planine, more i sport, a dodatna pogodnost je i blizina autoceste, kaže Martin Baričević, načelnik Jasenica, dodajući kako je cijeli projekt Sveto brdo zamišljen šire od samog skijališta i uključuje razvoj centra za cjelogodišnji turizam, koji bi povezao jaseničku i lovinačku općinu te posjetiteljima pružio prigodu da uživaju u plavetnilu Jadranskog mora i zelenilu velebitskog gorja.Megaprojekt je nazvan po Svetom brdu, vrhu koji je s 1.752 metra nadmorske visine simbol Velebita. No, skijališta i radova na samom brdu neće biti. – U posao se ušlo prije tri godine. Projekt je “blagoslovila” Vlada, a financijski poduprla Europska komisija. Zahvaljujući EK i programu CARDS 2004., na raspolaganju je 1,8 milijun eura za troškove razminiranja 700.000 četvornih metara ličke strane Velebita, izradu projektne dokumentacije, ostvarivanje javno-privatnog partnerstva, gradnju lanca nabave i edukaciju stanovništva, ističe Baričević napominjući kako, bez obzira na početnu skeptičnost među stanovništvom, trenutačno vlada vrlo pozitivna klima, jer bi centar trebao donijeti gospodarski procvat kraja.
Razminiranje Projekt se trenutačno nalazi pri kraju početne i najopasnije faze – razminiranja područja budućeg skijališta. – Ostaje još dva milijuna četvornih metara za razminiranje pa tražimo donatore, kaže Hrvoje Račić, načelnik Lovinca, dodajući kako je izrađen master plan.– Pri završetku je izrada idejnog projekta i plana upravljanja. Prvi radovi na Planinskom centru trebali bi započeti 2009. godine, jer valja zgotoviti pozamašnu projektnu dokumentaciju za što su već angažirane konzultantske kuće. Budući da će se o zaštiti prirode voditi posebna pozornost, u izradi je i Studija uvjeta zaštite prirode, naglasio je Račić. Područje na kojem će se odvijati aktivnosti Centra planinskog turizma “Sveto brdo” jesu Dušice, Veliko i Malo bilo te Debelo brdo, u Parku prirode Velebit, pa će se posebno voditi računa o očuvanju prirode. Cijelo područje realizacije projekta izvan je granica NP Paklenica. Osim toga, Državni hidrometeorološki zavod radi na meteorološkoj studiji zbog utjecaja vjetrova na žičaru. – S ličke strane neće biti problema s vjetrovima, no sporna je dalmatinska strana Velebita, kaže Hrvoje Račić.
Javno-privatno partnerstvo Ističe kako bi za četiri godine neki dijelovi ovog projekta već trebali biti u funkciji. Pritom najavljuje kako će u podnožju Velebita i u Sv. Roku biti sagrađeno više hotela.– Već postoji interes domaćih i stranih investitora.No, u pregovore se još nismo upustili dok projekt ne bude u cijelosti idejno riješen kako bi se potencijalnim investitorima točno moglo odgovoriti na svako pitanje, govori Račić dodajući kako procjene troškova izgradnje skijališta s potrebnom infrastrukturom sežu od 45 do 65 milijuna eura, dok će za smještajne i ugostiteljske jedinice s infrastrukturom trebati izdvojiti dodatnih 24 do 31 milijun eura, što čini gotovo 100 milijuna eura, koje će osigurati privatni partner. Računajući s oko 300.000 gostiju promet bi već u prvoj godini poslovanja trebao iznositi oko 17 milijuna eura. Sama izgradnja centra realizirala bi se po modelu javno-privatnog partnerstva. Uspješno proveden projekt imao bi golem značaj za ovu ličku i dalmatinsku općinu. Otvaranje više od 1.000 radnih mjesta značilo bi prestanak depopulacije ovog kraja te razvoj poljoprivrede i obrtništva, koji bi imali osiguran plasman svojih proizvoda.– Cijeli centar planinskog turizma bit će dostupan i s mora, žičarom iz Rovanjske, a Lovinac i Jasenice će se profilirati kao nositelji turističke ponude. Jasenice će, kao mediteranska općina, ljeti nuditi jedrenje, kupanje, jahanje, kulturni i povijesni turizam, dok će zimi također biti moguće skijati na bijelim padinama okrenutima moru, najavljuje Martin Baričević dodajući kako bi se, osim troetapne gondole koja će povezati more i planine, u konačnici trebalo izgraditi i pet sjedežnica i barem toliko vučnica (“sidara”).