Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Japanci priznali: Hrvati su veliki radnici kao i mi

Autor: Siniša Klarica

02.03.2010. 23:00
Japanci priznali: Hrvati su veliki radnici kao i mi

Foto: Zvonko KUCELIN



Tsutsumi kaže da se na svjetskom tržištu već vide prvi ozbiljni znaci izlaska iz svjetske krize te je u trogodišnjem planu Mitsui O.S.K. Lines-a gradnja oko 200 novih brodova


Najveći japanski i jedan od najvećih svjetskih brodara Mitsui O.S.K. Lines – MOL upriličio je jučer u Zadru dvodnevnu sigurnosnu konferenciju tvrtke. U organizaciji zadarske pomorske agencije Azalea i kapetana Romana Ivanova, koji se brine za ukrcaj časničkog kadra na brodove ove kompanije, u zadarskom hotelu Donat održana je konferencija u kojoj je naglasak dan na sigurnosna pitanja tankerske flote.
– Odabrali smo Zadar jer većinu časničkog kadra u našoj kompaniji čine pomorci iz Hrvatske. Zapravo, cjelokupan časnički kadar “regrutiramo” iz dijelova bivše SFRJ, posebice Hrvatske i Crne Gore. Hrvati su, kao što se već zna, vrlo vješti i vrlo dobro izobraženi pomorci te, rekao bih, veliki radnici kao i Japanci. Osim u Zadru, Azalea ima predstavništvo u Bijeloj u Crnoj Gori, rekao nam je prije početka konferencije direktor Azalee za Europu sa sjedištem u  Rotterdamu, Teruyuki Tsutsumi.
Tsutsumi kaže da se na svjetskom tržištu već vide prvi ozbiljni znaci izlaska iz svjetske krize te je u trogodišnjem planu ove tvrtke gradnja oko 200 novih brodova. Jasno je, kaže Teruyuki Tsutsumi, da će se dio brodova rashodovati, ali će sigurno porasti potražnja za dobrim pomorskim časničkim kadrom. Kompanija MOL danas broji oko 1.100 brodova, podijeljenih u flote tankera, bulk carriera, car carriera LNG carriera, containershipa, pa čak cruisera, trajekata i obalnih linijskih brodova. Samo flota bulk carriera koja broji 150 brodova za rasuti teret, smatra se najvećom flotom te vrste brodova na svijetu.
– U našoj tvrtki veliku pažnju poklanjamo sigurnosti kako flote, tako i okoliša. Zato i održamo ovakve periodične konferencije na kojima naprestano educiramo naše časnike o novim dostignućima u području sigurnosti plovidbe, ali i novostima iz tvrtke, rekao je na kraju Teruyuki Tsutsumi.
Među predavačima su bili japanski kapetani duge plovidbe, a jednu od prezentacija je održala i  Juliet Hudson, inače časnica američke obalne straže.