Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Novi vrtić u zgradi nekadašnje vojarne Ante Banine

Autor: Anamarija Bilan

02.03.2010. 23:00
Novi vrtić u zgradi nekadašnje vojarne Ante Banine

Foto: Tomislav JERAK



Odlučili smo urediti prizemlje zgrade koja se nalazi u krugu nekadašnje vojarne Ante Banine, u kojoj ćemo napraviti pet dnevnih boravaka, kaže Nekić dodajući kako će biti stotinjak mjesta za djecu koja su ove godine ostala neupisana


Do kraja ove godine trebao bi se ublažiti problem nedovoljnog broja mjesta u gradskim dječjim vrtićima u Zadru. Naime, kako doznajemo od Jose Nekića, pročelnika Upravnoga odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, u tijeku je izrada dokumentacije za proširenje dječjeg vrtića na Bokanjcu te za uređenje zgrade u krugu nekadašnje vojarne Ante Banine. Uređenjem i proširenjem ove dvije zgrade dobilo bi se mjesta za još 140 djece, a posao bi moglo naći gotovo 20-ak ljudi.
Dobra pozicija
 – Trenutačno sređujemo potrebnu dokumentaciju za uređenje zgrade koja se nalazi u krugu nekadašnje vojarne Ante Banine i kad to riješimo, idemo u natječaj za izvođača radova. Najvjerojatnije ćemo urediti samo prizemlje zgrade gdje bismo napravili pet dnevnih boravaka u kojima bi bilo mjesta za stotinjak djece. Na ovaj potez smo se odlučili jer se ta zgrada nalazi na dobroj poziciji, u blizini većih stambenih naselja. Osim toga ne traži velike građevinske zahvate, a dobit ćemo mnogo mjesta za djecu koja su ove godine ostala neupisana, rekao je Joso Nekić. Dodao je da je Grad prije mnogo godina dobio tu vojarnu te je velik broj zgrada već useljen, dok je ova ostala neiskorištena. Zbog toga su se u Gradu odlučili na uređenje postojeće zgrade jer je to jeftinije nego izgradnja nove. Da bi zadarski mališani mogli useliti u ovu zgradu, potrebno je obaviti manje zahvate, odnosno građevinsko-obrtničke radove, kao što su uređenje struje, vode te postavljanje keramike.
 – Pretpostavljam da bi radovi trebali biti gotovi najkasnije do kraja ove godine, a nadamo se da bi uređenje ove zgrade te proširenje na Bokanjcu moglo biti gotovo i do početka nove pedagoške godine kako bi što više djece moglo pronaći svoje mjesto u vrtiću, dodao je Nekić.
Osim što će u ovim novim vrtićkim prostorima biti više mjesta za zadarsku djecu otvorit će se i 20-ak novih radnih mjesta.
Pet dnevnih boravaka
Naime, u zgradi u krugu vojarne gdje će biti pet dnevnih boravaka trebalo bi zaposliti najmanje deset odgojiteljica, barem dvije čistačice te jednu servirku, koja će servirati hranu. U proširenom vrtiću na Bokanjcu će se otvoriti dva dnevna boravka u kojima bi trebale raditi četiri odgojiteljice.
Osim proširivanja i uređenja novih gradskih vrtića Grad Zadar je sklopio ugovore s većinom privatnih vrtića čime su gotovo izjednačili cijene privatnih i gradskih vrtića. Nekić je rekao da su vlasnici privatnih vrtića zadovoljni ugovorima i najvjerojatnije će svi potpisati ugovore za sljedeću godinu. Pored postojećih vrtića, koji su već u ovom programu, još je jedan privatni vrtić zatražio da ga se uključi u program. Naime, prema ovom ugovoru Grad Zadar financira plaće odgojiteljicama čak i tijekom ljetnih mjeseci, kad vrtići imaju manje djece, čime su vlasnici privatnih vrtića rasterećeni.
 – Moram istaknuti da smo dobili zahtjev za otvaranje još tri privatna vrtića na zadarskom području, međutim, procedura za dobivanje dozvole za rad traje malo duže pa će se ti vrtići najvjerojatnije otvoriti tek u sljedećoj godini, objasnio je Nekić, dodavši da bi tijekom ove godine trebali složiti i stručni tim koji bi trebao pomagati odgojiteljicama privatnih vrtića. On misli da bi sve ove mjere trebale pomoći da svi zadarski mališani nađu svoje mjesto u vrtiću.