Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Spremnost spašava živote

Autor: Anita Ćustić

02.03.2010. 23:00
Spremnost spašava živote

Foto: Tomislav JERAK



Problem s kojim se susrećemo jest neodgovarajući skladišni prostor u kojem bi bila smještena oprema za timove kao i osobna oprema svakog člana tima. Osim toga, veliki su problem i financijska sredstva za kupnju opreme, jer se očekuje da ćemo u 2010. godini raspolagati znatno manjim financijskim sredstvima nego prošle godine, kazao je Bore Galac


O novom projektu Hrvatskog Crvenog križa koji podrazumijeva osnivanje Županijskih interventnih timova za djelovanje u katastrofama govori se već neko vrijeme, a da ga je Gradsko društvo Crvenog križa Zadar ozbiljno shvatilo, dokazuju važni koraci koje su na ovom pitanju i poduzeli. Doznajemo to u razgovoru s Borom Galcem, ravnateljem zadarskog Crvenog križa, koji navodi da je do sada Društvo izvršilo dobar dio onoga što je u njihovoj nadležnosti i moći, dok se trenutačno čeka da jedinice lokalne samouprave odrade svoj dio posla.
Pomoć u elementarnim nepogodama
– U rujnu prošle godine naša krovna organizacija, Hrvatski Crveni križ, pokrenula je inicijativu za formiranjem Županijskih interventnih timova za djelovanje u katastrofama od kojih bi svaki trebao raspolagati s dvadeset osposobljenih osoba. Zamišljeno je da svaki tim bude podijeljen u pet podtimova s različitim zadaćama, ali jednim ciljem – biti spremni u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara u elementarnim nepogodama, pojasnio je Galac, naglasivši da spomenuti podtimovi podrazumijevaju tim za procjenu situacije, tim za pružanje prve pomoći, tim za službu traženja, tim za organiziranje prihvata i smještaja i tim za osiguranje pitke vode i minimuma higijenskih uvjeta.
Zadarski je Crveni križ do sada već izvršio proces identifikacije osoba koji će činiti interventni tim razvrstanih u podtimove, pa je tako već utvrđeno da će tim za procjenu situacije činiti tri člana, tim za pružanje prve pomoći šest članova, tim za službu traženja također čine tri člana, tim za organiziranje prihvata i smještaja sastoji se od pet članova i tri člana čine tim za osiguranje pitke vode i minumuma higijenskih uvjeta.
Kako naglašava Galac, dio tima je sastavljen od dosadašnjih volontera Društva, a dok dobar dio, njih čak devetero, čine dobrovoljci, osobe koje su se same javile u Crveni križ već nakon prvih vijesti u javnosti o osnivanju Županijskog interventnog tima.
Veliki interes građana
– Moram priznati da smo se ugodno iznenadili interesom građana za sudjelovanje u ovom projektu. Prilikom formiranja timova vodili smo računa o nekoliko kriterija kao što su dobna granica, jer odlučeno je da osobe moraju biti starije od 20 godina. Morala je postojati pretpostavka da neće napuštati mjesto stanovanja u skorije vrijeme, a vodilo se računa i o tome da osobe imaju dosta slobodnog vremena kako bi se bilo kad na njih moglo računati te o nekim drugim kriterijima, pojasnio je Galac. Vodilo se računa o njihovim kompetencijama pa je u svakom timu najmanje jedan profesionalac, osoba koja raspolaže obrazovnim ili iskustvenim kompetencijama koje zahtijeva svaki od spomenutih timova, a koja je zadužena za vođenje tima.
Ravnatelj je također pojasnio da svi članovi tima trebaju proći temeljnu obuku prve pomoći, obuku za psihološku pomoć i podršku, obuku za sigurnost i zaštitu u intervenciji te obuku na vezama i komunikacijama.
Galac je istaknuo da je Gradsko društvo Crvenog križa Zadar do sada izvršilo edukaciju osobe koja će odraditi trening za psihološku pomoć i podršku, pa je tako tijekom prosinca prošle godine psihologinja Društva Anita Perica Čačić završila sedmodnevni tečaj. Što se tiče obuke na vezama i komunikacijama, Galac je naglasio da je Irina Kozličić, inače volonterka i aktivistica Društva, nedavno završila specijaliziranu edukaciju, dok je dr. Davor Dorčić, također volonter Društva, na dispoziciji za temeljnu obuku prve pomoći svih članova tima. Za obuku sigurnosti i zaštite u intervencijama angažiran će, kaže ravnatelj, biti Ivo Jureško, dodatno angažiran i kao član podtima za procjenu situacije.
No, kao što to inače biva, i realizacija ovog projekta nailazi na poteškoće i to, očekivano, financijske prirode, a to su u ovom slučaju odgovarajući skladišni prostor i sredstva za nabavu potrebne opreme.
Problem financiranja opreme
– Problem s kojim se susrećemo jest neodgovarajući skladišni prostor u kojem bi bila smještena oprema za timove kao i osobna oprema svakog člana tima. Osim toga, veliki su problem i financijska sredstva za kupnju opreme, jer se očekuje da ćemo u 2010. godini raspolagati znatno manjim financijskim sredstvima nego prošle godine. No sredinom mjeseca očekujemo sastanak s predstavnicima Grada i Županije kojima ćemo još jedanput prezentirati ozbiljnost i stvarnu potrebnu ovakvog projekta te se nadam da će nam izaći u susret, kazao je Galac, dodavši da ni drugi gradovi i županije nisu znatnije odmaknuli u realizaciji ovog projekta, a među kojima je Rijeku istaknuo kao najnapredniju i zasad jedinu koja raspolaže potrebnom materijalnom podlogom.
Kako je predvidjela krovna organizacija, za edukaciju svih podtimova jednog Županijskog interventnog tima, zatim za opremu, odnosno torbe prve pomoći, nosila, poljske krevete, šatore, računala, agregate za struju i drugo, te osobnu opremu članova tima potrebno je oko 200 tisuća kuna.
Ravnatelj je pojasnio da bi konačnim zaživljavanjem ovog projekta nakon svih edukacija svaki član tima prošao i specijalističku edukaciju te redovito odrađivao pokazne vježbe kako bi svi bili spremni za “pravo” djelovanje.
– Ne bismo bili jedini jer postoji Državna uprava za zaštitu i spašavanje – 112 koja prva signalizira problem. Ovisno o vrsti i intenzitetu katastrofe, oni dalje koordiniraju s drugim službama, odnosno vatrogascima, Hitnom pomoći, gss-om i tek onda Crvenim križem. Potrebno je stoga da interventni tim bude spreman u svakoj situaciji, kazao je Galac, pojasnivši da se ovako postupa kada je riječ o nekoj katastrofi velikih razmjera izvan Hrvatske, poput potresa na Haitiju ili nedavnog u Chileu.
Isto tako, obrnuto se djeluje ako je riječ o obrnutoj situaciji – problemu na lokalnoj razini pa, kako pojašnjava Galac, ako je problem većih razmjera i lokalne snage nisu dostatne za saniranje štete i evakuaciju, traži se pomoć državne razine.