Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zemunik se zeleni od maslinika

Autor: Velimir Brkić

02.03.2010. 23:00
Zemunik se zeleni od maslinika

Foto: Velimir BRKIĆ



Zemuničko okruženje se zeleni od mladih maslinika, voćaka, vinograda i presadnica! Jedan od razloga je i angažman općinske uprave oko nabave sadnica. Ostvareni poticaji i sadni materijal po povoljnim cijenama snažan su poticaj za razvoj maslinarsko-vinogradarske i povrtlarske proizvodnje na općinskom području, kazali su nazočni zemunički poljoprivrednici


Kao i prošlih godina Općina Zemunik Donji uključila se u Program obnove trajnih nasada. Pod povoljnim uvjetima poljoprivrednim proizvođačima je omogućena nabava sadnog materijala radi podizanja i obnove trajnih nasada. Korisnik plaća 50 posto cijene sadnog materijala, dok preostalih 50 posto financira Općina i Zadarska županija iz svojih proračuna. Sukladno već donesenoj Odluci o kriterijima za ostvarivanje prava na sufinanciranje uvjet za dobivanje subvencije jest i podmirenje svih financijskih obveza prema Općini.
Obnova poljoprivrednih dobara
– Nakon Domovinskog rata i obnove, uz obiteljske kuće bilo je potrebno obnoviti uništena i opustošena poljoprivredna dobra, koja su nekada imala vrlo bogata obiteljska seoska gospodarstva. Zemunički kraj je kroz povijest oduvijek bio poznat po kvalitetnim vinima, vinovoj lozi, voćnjacima, kao i nasadima maslina. Zbog ratnih stradanja najvećim dijelom stradale su i poljoprivredne vinogradarske, voćarske i maslinarske kulture, ističe načelnik Josip Marušić.
Općina Zemunik Donji pomoći će maslinarima, vinogradarima i voćarima sa svog područja. Još prije pet-šest godina unatrag Općina je pokrenula program revitalizacije poljoprivredne proizvodnje, posebno voćarstva i maslinarstva te vinogradarstva i vinarstva. Razlog tome su brojne pogodnosti koje postoje upravo za razvoj ove vrste poljoprivrednih kultura. Programom sufinanciranja i podizanja novih nasada voćnjaka, vinograda i maslinika u posljednje tri godine sufinancirano je 6.965 sadnica sorte oblica, leccino, pendolino i istarske oblice, 2.963 sadnice voćaka jabuke, maraške, breskve, marelice, kruške, šljive, trešnje i badema, 18.553 cjepova vinove loze sorti bijelih vina debit i maraština te sorti crnih vina plavina, babić, syrah i alicant boshe, te čak 345.572 komada presadnica rajčice, paprike, krastavca, lubenice i dinje iz rasadnika Piket u Zemuniku.
Povrtlarske presadnice
– Ove godine sufinancirano je 2.480 sadnica maslina, 5.777 cjepova vinove loze i 784 sadnica voćaka, ističe Marušić.
No subvencije sadnica nisu jedino čime se oživljava poljoprivreda na ovom području. Naime, na proljeće će se nastaviti akcija subvencioniranja povrtlarskih presadnica.
– Sufinancirat ćemo i 109.719 komada raznih presadnica. Primjerice, protekle godine smo sufinancirali 122.158 presadnica, naglasio je Marušić.
Znatna sredstva usmjerena u poticaj sadnje novih voćnjaka, vinograda i maslinika dala su rezultate u podizanju novih i širenju postojećih nasada. Jedna od bitnih značajki Programa je kontinuitet provedbe, zahvaljujući čemu je povećan interes za sadnjom s obzirom na višegodišnju provedbu potpore.
– Zemuničko okruženje se zeleni od mladih maslinika, voćaka, vinograda i presadnica! Jedan od razloga je i angažman općinske uprave oko nabave sadnica. Ostvareni poticaji i sadni materijal po povoljnim cijenama snažan su poticaj za razvoj maslinarsko-vinogradarske i povrtlarske proizvodnje na općinskom području, kazali su nazočni zemunički poljoprivrednici.
Ovo je zadnja godina u sklopu navedenog programa sufinanciranja budući da je Sabor RH donio novi zakon o poticajima i više se neće na ovakav način moći sufinancirati podizanje novih nasada.