Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Fabijanić: Mandat pun problema

02.03.2011. 23:00
Fabijanić: Mandat pun problema


Predsjedanje Cehom preuzeo sam u najtežem trenutku kada su se hrvatski ribarski propisi usklađivali s europskima. Bilo je problema jer mnogi od tih propisa ribarima baš i nisu “sjeli”. No oni se ne mogu mijenjati. Ako želimo u EU moramo se uskladiti s njihovim propisima. Nema povratka, uzmi ili ostavi, kazao je Ante Tonći Fabijanić


Ante Tonći Fabijanić prošlog je tjedna dužnost predsjednika Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore (HOK) predao Vladanu Bojiću, dosadašnjem predsjedniku Ceha ribara Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.
Fabijanić koji je na predsjedničkom mjestu Ceha za ribarstvo i akvakulturu naslijedio sadašnjeg državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića,  nakon svojeg četverogodišnjeg mandata za novi mandata nije se ni kandidirao. Kao razlog navodi svoj skori odlazak u mirovinu.
Najteži trenutak u ribarstvu
– Za sobom imam 60 godina života i 40 godina ribarskog staža pa je vrijeme da se povučem. Ribarski obrt ću prepustiti svojemu sinu, a Cehu ću i dalje na raspolaganju biti svojim savjetima. No još sam aktivan kao član Radne skupine za pripremu pregovora za poglavlje 13 te kao član Povjerenstva za izradu pravilnika i podzakonskih akata pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, navodi Fabijanić prema čijoj je ocjeni u četiri godine njegova predsjedavanja ribarskim cehom napravljeno jako puno.
– Predsjedanje Cehom preuzeo sam u najtežem trenutku kada su se hrvatski ribarski propisi usklađivali s europskima. Bilo je problema jer mnogi od tih propisa ribarima baš i nisu ‘sjeli’. No oni se ne mogu mijenjati. Ako želimo u Europsku uniju, moramo se uskladiti s njihovim propisima. Nema povratka, uzmi ili ostavi! Kao pozitivne stvari u posljednje četiri godine izdvojio bih tako sve što smo postigli oko rješavanja problema plavog dizela, oko pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru te pravilnika o ribolovnim alatima. Tu je i niz drugih problema koji su se rješavali. Pravilnik o ribolovnim alatima posebno je bio predmet ribarskog nezadovoljstva jer im on onemogućava daljnje manipuliranje alatima u smislu njihove preprodaje. No stvar je u tomu što se na taj način dugoročno stvarala loša situacija u ribarstvu i ovaj će pravilnik uvesti reda što je svakako pozitivno za hrvatsko ribarstvo, kazao je Fabijanić.
Ne baš europski standard
S druge strane, svjestan je dosadašnji predsjednik ribarskog ceha, problem je što zbog zastarjelih brodica i loše opreme koji su daleko od europskih standarda, hrvatski ribari baš i nisu u stanju potpuno poštovati ove nove, po europskim mjerama skrojene pravilnike.
Kao negativne događaje s kojima se hrvatsko ribarstvo suočilo u zadnje četiri godine Fabijanić izdvaja neisplatu povratnih sredstava za kapitalna ulaganja te neisplatu poticaja u ribarstvu.
– Ribari su podizali goleme kredite, stavljali svoju imovinu pod hipoteku, a na kraju im nisu isplaćena povratna sredstva na koja su računali. Time su mnogi od njih dovedeni i u više nego nezavidnu situaciju. Neisplatu povratnih sredstva izdvojio bih tako kao zasigurno najteži moment u hrvatskom ribarstvu danas, zaključio je Fabijanić.