Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uznemirujuće slike nesuđenog svećenika

02.03.2014. 23:00
Uznemirujuće slike nesuđenog svećenika


U kriznim vremenima, kada ljude muče egzistencijalni problemimi, nedostatak posla i sredstava za život, sve je slabiji interes za kulturu i kulturna događanja. Prostori u kojima se održavaju izložbe, literalne ili glazbene večeri obično zjape prazne, bez posjetitelja.
Ali, ima i izuzetaka. Za prvu samostalnu likovnu izložbu Anđela Jurline (40), samoniklog slikara iz Briševa, multimedijalna dvorana Gradske knjižnice Benkovac bila je pretijesna pa se doslovce tražila sjedalica više.
– Ovako nešto nismo očekivali, priznaje i Mile Marić, ravnatelj GK Benkovac. On, je i jedan od “krivaca” za ovo nesvakidašnje okupljanje. Marić nije krio zadovoljstvo što su sva mjesta u multimedijalnoj dvorani knjižnice bila popunjena punih 10-ak minuta prije nego što je događaj zakazan pa su oni posjetitelji, koji su došli “u pet do 12” donosili sjedalice iz susjednih prostorija knjižnice, a mnogi su otvaranje izložbe popratili s nogu.
– Anđela poznam još iz srednjoškolskih dana. Zajedno smo pohađali ondašnju Tehničku školu, rekao je u uvodu Marić. – Nisam ni znao da Anđelo slika sve dok mi nedavno nije rekao da bi želio prirediti izložbu. I kad sam vidio o čemu se radi, pogledao njegove slike, rekao sam – nema problema. Ja ću preuzeti sve na sebe, i katalog, organizaciju, postav… Ti samo pripremi slike, prepričavao je Marić, pojašnjavajući kako je došlo do prve samostalne izložbe Anđela Jurline. Pozdravio je sve nazočne, posebice goste otvorenja među kojima pjesnika Nikolu Marinovića te mlade glazbenike – Antonija Kulaša, maestra na pianinu i Filipa Čulinu, virtuaoza na gitari. Našao se tu i recenzent Dalibor Pinčić, dip. povjesničar umjetnosti. Govoreći o slikama Anđela Jurline, Pinčić je, među ostalim, posebno istaknuo:
– Njegov pastuozan potez kista je dinamičan, silovit, nemiran, a forma nejasna. Time kompozicija postaje mistična, tajnovita. Kolorit je bogat, razliven dok je faktura izrazito reljefna, rekao je Pinčić pojašnjavajući kako čovjek i u kasnim 40-im godina može otkriti skriveni talent slikanja u kontekstu jedne suptilne intuicije koja je Anđelu vrlo svojstvena.
– Da, ova izložba je priča o meni, rekao je vidno uzbuđeni slikar iz Briševa, koji je zapravo trebao biti svećenik.
A priča ide otprilike ovako:
Počeo slikati nakon – otkaza
– Počeo sam slikati prije tri godine, nakon što sam nezakonito dobio otkaz u Europetrolu. Žalio se jesam, ali bez uspjeha. U potrazi za novim poslom pokucao sam na vrata tiskare Grafotehna. Susret s bojama i papirom bio je odlučujući, priča Anđelo Jurlina.
Kad su njegove prve poteze kistom ugledali grafičari, nisu ostali ravnodušni.
– O, kako lipo. Otkad slikaš?, pitali su Anđela. Pokazali su njegove prve uratke i direktoru Mati Klarinu koji je Anđelu dao tiskarske kartone i boje neka nosi kući u Briševo i tamo slika.
– Tako je počelo. U početku sam slikao krijući to i od vastite obitelji, supruge Jadranke i djece Natali i Franka. Da slika, prva je otkrila majka Marija. Nije se protivila. I njen brat blizanac Nikola Šarić iz Posedarja, koji je svojedobno emigrirao u Francusku bio je također darovit. Tamo, u Lyonu postigao je zavidnu umjetničku karijeru, govori Anđelo. Majka mu je, kaže, najbolji kritičar upućuje ga i daje mu potporu da istraje u svom umjetnčkom izričaju.
A Anđelo je zapravo nesuđeni svećenik. Pokojni nadbiskup Marijan Oblak zvao ga je u Sjemenište jer se kao dječak među vršnjacima isticao duhovnošću.
– Puno sam išao u crkvu. Zanimala me sakralna umjetnost, kaže Anđelo, koji je i danas fasciniran Sv. Donatom. Naslikao ga je kao da odozgo nadgleda njegovu izgradnju u prepoznatljvom ekspresionističkom stilu s nadrealnim elementima kojima obiluju i ostale slike ovog samoniklog, nadarenog i zanimljivog umjetnika o kojemu će se još govoriti i pisati.
– Bit će još slika i izložbi, ali prva se uvijek posebno pamti. Prava umjetnost je koncentracija čuvstvene energije koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, rekao je Nedjeljko Jusup, otvarajući ovu izložbu, koja se pokazala kao pun pogodan, veliki kulturni događaj u Benkovcu i Zadarskoj županiji. Događaj, koji je svojim značenjem i interesom posjetitelja nadišao lokalne okvire.