NK Zadru prijeti stečaj

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Jučer ujutro smo od tajnika NK Zadra Mladena Baždarića dobili poruku da će u podne na Stanovima biti održana konferencija za novinare. Teme, barem po najavama iz kluba trebale su biti "predstojeća uzvratna utakmica sa RNK Split, te stanje u klubu (financije, licenciranje)". Već na prvi pogled bilo je jasno da od najave utakmice sa Splitom neće biti ništa (nije bilo Igora Štimca), a došli su Josip Bajlo, predsjednik Skupštine NK Zadra) i Sergio Dunatov (predsjednik Uprave).

- Klub se nalazi u teškoj financijskom situaciji. S ovim sredstvima koje nam je Grad Zadar dodijelio mi ne možemo isfinancirati tekuću godinu - kazao je u uvodu Josip Bajlo.

- Znamo da nam je Grad za ovu godinu namijenio milijun kuna. Iz tih sredstava državi na osnovi PDV-a moramo platiti 200 tisuća kuna što znači da praktički dobivamo 800 tisuća. Grad Zadar je vlasnik većinskog paketa dionica očekujemo više razumijevanja u tom kontekstu.

Bajlo je pokušao probleme s kojima se susreće klub dodatno potkrijepiti brojkama.

- Za donekle normalno i skromno funcioniranje kluba nama je potrebno 9-10 milijuna kuna na godinu. U prethodnom razdoblju, tj. u prvom dijelu sezone financijska sredstva je izdvajao Reno Sinovčić, a svima je jasno da to u ovome trenutku po zakonu nije moguće. Tih sredstava jednostavno nema i bojim se da ćemo ih teško pronaći.

Poseban apel Bajlo je uputio upravo prema Gradu Zadru.

- Znamo da je gospodarstvo u teškoj situaciji, ali ipak smatramo da Grad Zadar ima mogućnosti pomoći nam u ovoj situaciji. Činjenica je da je NK Zadar sada š.d.d., a do jučer smo bili Udruga građana. Sada imamo obaveze prema državi, a ako u roku 45 dana ne platimo porez bit ćemo pod blokadom. Sljedeći korak je proglasiti stečaj. Nadam se da to toga ipak neće doći i da će gradski "oci" imati razumijevanja i nekako u suradnji sa gospodarstvenicima iznaći sredstva koja bi nam omogućila da nekako izguramo ovu sezonu.

Na njega se nadovezao Sergio Dinatov, predsjednik Uprave.

- Prije svega želim zahvaliti Igoru Štimcu koji nam je pomogao svojim financijskim sredstvima u prethodnom razdoblju. Klub se obavezao da mu vrati pozajmicu kada situacija bude bolja. A ona nije dobra. Postoje dugovi u visini oko 2.500,00 kuna od prije. Istina je da smo u ovom periodu dobili određena sredstva od Grada koja smo djelomično potrošili za sanaciju tog duga, a djelomično za funkcioniranje igrača, tj, radne zajednice. Za ovu godinu nam treba oko 14 milijuna kuna, radi se o bruto iznosu. Kada to usporedimo s milijun kuna koliko nam je namijenio Grad Zadar svima je jasno u kakvim smo problemima. Drugih prihoda osim Škole nogometa nemamo, a ta se sredstva planski troše za njih. Postoji tek iznos od 300.000 kuna koje dobijemo za TV prava, a kojima plaćamo organizaciju utakmica službene osobe. I taj iznos je opterećen porezom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno