Regionalna veletržnica Benkovac: Sve manje šanse za naplatu 54 milijuna kuna duga

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Regionalna veletržnica Benkovac u stečaju je od srpnja 2013.  godine, a ukupan dug prema vjerovnicima iznosi preko 54 milijuna kuna. Na Trgovačkom sudu u Zadru jučer je održana skupština vjerovnika s  ciljem produljenja ugovora o zakupu sa stankovačkom tvrtkom Ostrea.  Naime, ova tvrtka u zakup je uzela hladnjaču u vlasništvu RVB-a i za to  plaća mjesečni najam od 15 tisuća kuna. Kako je šestomjesečni ugovor o  zakupu istekao, jučer je odlučeno da se aneksom ugovor produžava na  sljedećih pet mjeseci. Vjerovnici, od kojih najviše potražuje Hrvaska  banka za obnovu i razvoj (15,8) milijuna kuna, Porezna uprava s tražbinom od 10 milijuna kuna, Hrvatski zavod za zapošljavanje koji potražuje  preko pet milijuna kuna, te Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP)  koji od benkovačke Regionalne veletržnice potražuje oko 200 tisuća kuna, jučer su izrazili bojazan kako ni nakon ponovnog produljenja zakupa  neće doći do prodaje hladnjače, od čega bi se djelomično možda namirili.

No dobro je da je hladnjača trenutno u zakupu, istaknuo je stečajni  upravitelj RVB-a Ante Poljak, budući da su primjerice troškovi vode i vodnog doprinosa ogromni, a sve to uz uredno plaćanje najma podmiruje  Ostrea.

- Bez ugovora o zakupu bili bi u bezizlaznoj situaciji, kazao je Poljak  navodeći kako je prostor nekadašnje pršutane također u postupku prodaje, no kako je teško procijeniti hoće li i kada doći do realizacije. Naime,  kako doznajemo, sudski vještak procijenio je pršutanu koja se nalazi u  Šopotu, na oko 400 tisuća eura, pa je nerealno očekivati da bi se pršutana po toj cijeni mogla prodati, budući da zainteresiranih ulagača trenutno na tržištu nema, a po toj cijeni pršutane malo je vjerojatno da bi itko  dao tolike novce za devastirani prostor u sklopu Veletržnice.

Stečajni upravitelj jučer je dao kratko izvješće o aktivnostima i sporovima koji su u tijeku, no jedan od vjerovnika tražio je kompleksnije, pisano izvješće o financijskom stanju i planu budućih mjera. Stečajni sudac  Tomislav Jurlina stoga je naložio stečajnom upravitelju da u roku 15 dana dostavi nadopunjeno pisano izvješće.

Inače, račun RVB-a blokiran je već 11 godina, a sve ono što pristigne  na račun, a to je ovih 15 tisuća kuna mjesečnog najma hladnjače, odmah  "pojede" Porezna uprava. Radnici, kojih je na početku stečaja, nakon  neuspješne predstečajne nagodbe bilo 31, djelomično su se namirili, no  većina njih još uvijek od svoje bivše tvrtke potražuje oko 4 milijuna kuna.  Zanimljivo je kako predstavnici radnika jučer nisu došli na skupštinu  vjerovnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno