Skup podrške otpuštenih radnika SAS Vektora ministru Lalovcu i budućem investitoru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

U zadarskoj podružnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske jučer je održan skup bivših radnika SAS Vektora kojim su izrazili podršku novom investitoru i Ministarstvu financija koji su im pomogli spasiti firmu. Poručili su kako tridesetak radnika SAS Vektora, jedine tvrtke u  RH specijalizirane za proizvodnju čamaca za sport i razonodu i manjih  brodica, nakon nedavnih prosvjeda i apela nadležnim institucijama da  se riješi predstečajna nagodba tvrtke i nađe kvalitetan investitor, podržavaju renomiranu švicarsku tvrtku Mack Project.

Ta bi tvrtka kupila SAS u predstečajnom postupku i nagodbi, a što je  radnicima i sindikatu najvažnije, preuzeli bi sve radnike, isplatili im zaostale plaće i otpremnine u iznosu od milijun kuna, ali i riješili obveze  prema Erste banci i državnim institucijama.

Na skupu je rečeno kako podržavaju napore i angažman Ministarstva  financija RH, kao i Nagodbenog vijeća FINE koje privodi kraju postupak  predstečajne nagodbe.

- Nakon dolaska novog kvalitetnog investitora iz Švicarske, koji ima  podružnicu u Rijeci i nakon preuzimanja svih radnika i njihovih potraživanja, radnici s predstavnicima SMH-IS, žele zaključiti kolektivni  ugovor s novom upravom te uspostaviti korektnu i konstruktivnu suradnju, kako s novom upravom, tako i s novim vlasnikom, kazao je Vedran  Uranija, pravni zastupnik SSSH-a u Zadru. Osim njega, na skupu su govorili i predstavnici Sindikata SAS Vektora, Šime Jurjević i Bogdan Popović.         

- Ovaj put nije u pitanju prosvjedni skup kakvih smo već imali, osim  sastanka s bivšim vlasnikom, gospodinom Robetom Škifićem i direktorom Denisom Đerđom. Naime, godinu i pol dana o ovim ljudima nitko  nije vodio računa, ni bivši direktor, ni Uprava, bili su na birou bez ikakve  nade da će se išta napraviti. Nakon nekoliko godina organizirali su se u  sindikat, kazao je Uranija.

Nagodba je otvorena 3. lipnja prošle godine, a pretprošle godine u  prosincu pokrenut je predstečajni postupak. Zadnje ročište trebalo je bito 26. veljače, no odgođeno je iz tehničkih razloga.

- Prema najnovijim infomacijama, preuzimanje SAS Vektora je gotovo,  nova uprava na čelu sa gospodinom Brankom Perinčićem iz Rijeke već je  dala zahtjev za registraciju. Dakle, sve je i formalno-pravno pripremljeno  da švicarsta tvrtka preuzme SAS Vektor. Ono što moraju preuzeti po slovu zakona o predstečajnog nagodbi, a to i žele, jeste tridesetak radnika, a  bit će prostora i za dodatno zapošljavanje. Moraju isplatiti milijun kuna  radnicima koji u prosjeku potražuju od tri do šest plaća, te dug Erste  banci koja ima 86 posto potraživanja ili 33 milijuna kuna, ali prema mojim informacijama to neće biti veći problem. Ovim javnim skupom, dakle, bezuvjetno podržavamo švicarsku tvrku Mack projekt i novu upravu  na čelu s gospodinom Brankom Perinčićem, poručio je pravni zastupnik  radnika SAS Vektora, osvrnuvši se na aktualno stanje u hrvatskoj politici  koje je puno prepucavanja, a malo brige o radniku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno