Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nagib površine nije presudan ako vaga ima uređaj za nivelaciju

02.03.2017. 23:00
Nagib površine nije presudan ako vaga ima uređaj za nivelaciju


Ured državne uprave u Zadarskoj županiji (UDU) poslao je odgovor na naš upit u vezi sumnji da gotovo sve vage na zadarskoj Veletržnici na Crvenim kućama ne daju točne vrijednosti mase, s obzirom da su smještene na terenu pod nagibom.
– Zaprimili smo anonimnu prijavu kojom se traži ukidanje uporabne dozvole za Veletržnicu u Zadru, koja se nalazi u Ulici Nikole Šopa. Uporabnu dozvolu izdaje Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Zadra, navodi voditeljica Odjela za gospodarstvo UDU-a Vesna Pinčić, dodajući kako je njihov odjel 5. kolovoza 2011. godine izdao rješenje o minimalno tehničkim, opće sanitarnim i zdravstvenim uvjetima za ovu Veletržnicu.
– Uz zahtjev za izdavanje rješenja o minimalno tehničkim uvjetima priloženo je Rješenje o uvjetima građenja i potvrda o dostavi izvješća nadzornog inženjera. Odredbom Pravilnika o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima, koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica, propisano je da tržnica na veliko mora imati mosnu vagu nosivosti najmanje 20 tona, stoji između ostalog u odgovoru voditeljice ovog odjela, koja je navela i kako njihovom uredu nije u nadležnosti provjeravanje poslovanja tržnice.
Dobili smo i očitovanje Državnog zavoda za mjeriteljstvo kako nisu zaprimili nikakve pritužbe na zadarsku Veletržnicu.
– Nagib površine na kojoj se obavlja vaganje nije presudan ako vaga ima ugrađen uređaj za nivelaciju pomoću kojega se može dovesti u svoj radni položaj ili je opremljena uređajem koji signalizira da vaga nije u radnom položaju ili ako ima uređaj koji onemogućuje vaganje, sve dok se vaga ne dovede u svoj ispravan radni položaj. Ako vaga nema ugrađen uređaj za nivelaciju ili druge gore navedene uređaje, najveći dopušteni nagib u bilo kojem smjeru (uzdužno ili poprečno) ne smije biti veći od 50/1000 tj. pet posto, sukladno normi HRN EN, navode u Samostalnoj službi za mjeriteljsku inspekciju.