Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pomozite kupiti aparat za zračenje!

02.03.2017. 23:00
Pomozite kupiti aparat za zračenje!


Zadarska nadbiskupija svojom ovogodišnjom korizmenom akcijom pomaže potrebe oboljelih od zloćudnih bolesti, želeći konkretno podržati djelovanje Lige protiv raka i Onkološkog odjela Opće bolnice Zadar. Korizmena akcija ove je godine namijenjena za kupnju linearnog akceleratora. To je aparat za zračenje koji košta oko četiri milijuna eura, odnosno trideset milijuna kuna.
– Nakon uspješno provedene Korizmene akcije 2016. koja je bila namijenjena za kupnju novog ultrazvučnog aparata na Neonatološkom odjelu, želja nam je i ove godine potaknuti sve da se kroz korizmeno odricanje uključimo u još jednu akciju usmjerenu za dobrobit nas i oboljelih bližnjih u našoj sredini, potiče zadarski nadbiskup Želimir Puljić u pozivu upućenom svim župnim uredima u Zadarskoj nadbiskupiji, osnovnim i srednjim školama i vjeroučiteljima koji animiraju djecu na sudjelovanje u akciji te općinama i gradovima u Zadarskoj županiji.
Do sada prikupljeno oko 300.000 kn
Naime, u Zadru ne postoji objedinjeno onkološko liječenje pacijenata. Postoji mogućnost za kemoterapiju, ne i za zračenje. U zadarskoj bolnici ne postoji taj aparat za zračenje, a za njegovu nabavu prikupljanje sredstava potaknula je Liga protiv raka Zadar. Po medicinsku uslugu aparatom za zračenje pacijenti iz Zadarske županije moraju odlaziti u veće centre, Zagreb, Split, Rijeku. Terapija za oko 50 % zloćudnih bolesti je zračenje.
– Smatramo da se u Zadru zbog njegove veličine i velikog broja pacijenata i iz susjednih županija, treba objediniti onkološko liječenje u zadarskoj Općoj bolnici. Za to nam treba taj akcelerator. Liga protiv raka, nakon uspješno provedene akcije ‘Protiv raka u dva koraka’ uz potporu udruga, ustanova u zdravstvu i 13.580 građana Zadarske županije, u suradnji s Općom bolnicom Zadar, otvorila je poseban račun za prikupljanje sredstava za kupnju aparata za zračenje onkoloških bolesnika. Sav novac koji se donira preko raznih akcija za tu namjenu ide u taj fond. Dosad je prikupljeno oko 300.000 kn, kaže dr. Branko Dukić, voditelj Odjela ginekologije.
Dr. Dukić navodi kako Liga ima i jedan stan u vrijednosti oko milijun kuna, a Opća bolnica Zadar dobila je i kredit iz EU fondova u iznosu od pedeset milijuna kuna. S tim sredstvima uskoro započinje gradnja zgrade u kojoj će biti smješten i Onkološki odjel, no u ta sredstva nije uključen trošak aparata za zračenje.
– Problem je i sustav zdravstva koji nam još ne dozvoljava da to imamo, ali mi idemo u pravcu da sve te dozvole dobijemo. Najbitnije za nas je i s Korizmenom akcijom senzibilizirati javnost, da možemo kupiti linearni akcelerator. Svaka donacija je dobrodošla, kaže dr. Dukić, ističući kako je cilj svih akcija Lige senzibiliziranje što više pojedinaca, ustanova, gospodarstvenika i ljudi koji žele pomoći toj plemenitoj nakani.
Neophodan aparat
Na Odsjeku onokologije u Zadru radi pet onkologa. Dr. Dukić izražava nadu da će se organizirati Onkološki odjel i kupiti linerani akcelerator.
– Pomozite Ligi protiv raka Zadar i Općoj bolnici Zadar nabaviti aparat za zračenje onkoloških bolesnika uključenjem i u Korizmenu akciju Zadarske nadbiskupije. U ime svih koji su se već uključili u prikupljanje sredstava, nadasve u ime onkoloških bolesnika, svima zahvaljujemo na pomoći koju ćete nam pružiti, poručuje dr. Dukić. Taj aparat je neophodan kako bi se liječenje onkoloških bolesnika Zadarske županije upotpunilo, da ne budu izloženi troškovima odlaska na zračenje u Split, Rijeku i Zagreb.
– Odlazak na zračenje u druge gradove uključuje cijelu obitelj. To je financijski izdatak, ali i organizacijski problem. Na godišnjoj razini to je oko dvjesto bolesnika. Broj oboljelih od tumora u Zadru sve je veći. Svake godine otkrije se oko tisuću novooboljelih od karcinoma u Zadru. Unazad deset godina taj broj je bio oko petsto novooboljelih godišnje, dupli je porast. Najčešći su karcinomi pluća i probavnog takta, kaže dr. Dukić. U muškaraca su vodeći tumori pluća, prostate i debelog crijeva, a u žena dojke, debelog crijeva, pluća, vrata maternice.
Župnici u korizmi na različite načine, postavljanjem posebne kutije za to, milostinjom, animacijom i na druge načine prikupe sredstva kojima su u više od desetljeća uspješno pomognute razne zdravstvene i socijalne potrebe u Zadarskoj nadbiskupiji. Pomogle su se i misije gdje djeluju hrvatske misionarke, Vukovar i Crkva u BiH.
– Korizma nam svake godine daje jedinstvenu priliku da dublje razmišljamo o smislu i vrijednosti svog kršćanskog života. Župnike molim neka akciju provode tijekom cijele korizme na način koji najbolje odgovara prilikama u župi. Nabavom tog uređaja osigurali bi se preduvjeti za potpuno onkološko liječenje u Zadru, poručuje nadbiskup Puljić.