Problemi i perspektive ruralnih krajeva u Stankovcima okupili 80 sudionika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Dvije i pol godine nakon osnivanja Udruge Ravni kotari, jučer je u Stankovcima, u predivnom ambijentu Kuće dalmatinskog pršuta Roca održana prva ruralna konferencija. Ovaj prilično općeniti naziv okuplja razne predstavnike udruga i ljude koji se bave ruralnim razvojem, a svi oni okupili su se na konferenciji koja je otvorila mnoga pitanja, s naglaskom na problemima i perspektivama zadarskog zaleđa. I ne samo zadarskog. Naime, kako je poznato, općina Stankovci nalazi se na samom spoju Zadarske i Šibensko-kninske županije te su na konferenciji bili prisutni i vinari te predsjednici turističkih zajednica i lokalnih vlasti susjedne županije.

- Možemo stoga reći kako je ovo prva međužupanijska ili čak regionalna konferencija, kazao je predsjednik udruge Ravni kotari Vlado Rapan.

- Cilj ove konferencije je da se kroz rasprave i predavanja govori o problemima ruralnog razvoja i njegovim perspektivama i umrežavanju i razmjeni iskustava svih nazočnih. Kao članovi udruge Ravni kotari, nakon dugogodišnjeg rada na terenu, zaključili smo da su najčešći problemi neriješeni imovinsko-pravni odnosi, neujednačenost kriterija na državnoj razini u natječajima iz mjera ruralnog razvoja, iseljavanje mladih s ruralnih područja, slabo korištenje novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, nemogućnost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda, nedovoljno korištenje marketinških znanja, nekoordiniranost svih mjerodavnih organizacija te ostalih subjekata vezanih uz ruralni razvoj, naglasio je Rapan ističući kako općine i gradovi sa svih prostora trebaju planirati biciklističke, pješačke te staze Domovinskog rata te brojne druge ponude.

Ivan Čupić iz LAG-a Laura, koje pokriva područje Biograda, Benkovca i 10 okolnih općina, govorio je o LAG-ovima i FLAG-ovima kao dionicima razvoja Zadarske županije.

- Čak 80 milijuna kuna čistih sredstava Zadarska županija može povući za ruralni turizam i kulturu, istaknuo je Čupić.

Na konferenciji je, pod motom umrežavanje i razmjena iskustava, sudjelovalo preko 80 sudionika. Okupljene je u uvodnom dijelu pozdravio Ante Roca, vlasnik Kuće dalmatinskog pršuta Roca, koja je i sponzor cijele konferencije. Na jednom mjestu spojio je farmu svinja, pršutanu i popratno ugostiteljstvo, a ima i mali dućan u kojem nudi svoje, većinom suhomesnate, proizvode.

- Supruga i ja, koji sam iz Vodica, u Zadarskoj županiji i u ovoj kući koju smo izgradili pronašli smo smisao života. Osam godina radili smo na papirima, od kupnje terena do građevinskih dozvola. Upornost i želja da završimo ono što smo započeli vodile su nas dalje, kazao je Roca.

Konferencijom "Potencijali ruralnog razvoja Zadarske županije - Umrežavanje i razmjena iskustava", Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari uz potporu grada Benkovca, Turističke zajednice Benkovac, Općine Stankovci i AGRR-e te sponzora, na jednom mjestu je okupila najvažnije sudionike ruralnog razvoja kao što su općine, turističke zajednice, LAG- ovi, udruge, zadruge, predstavnici ugostitelja, turističkih agencija, OPG- ovi i ostala zainteresirana javnost.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno