Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PALA ODLUKA Zadarski SDP do 6. ožujka mora raspisati izbore

03.03.2020. 08:56


Sudeći prema najnovijoj informaciji iz SDP-a, zadarska organizacija ipak će imati dovoljno vremena pripremiti se za parlamentarne izbore. Naime, kako su nam potvrdili u Gradskom odboru, izbori za novo rukovodstvo bit će raspisani do 6. ožujka te bi članstvo novog predsjednika ili predsjednicu trebali dobiti do kraja ovog mjeseca.
Time bi se izbjegla situacija od prošle godine kada je Gradska organizacija u predsjedničke izbore ušla bez rukovodstva, odnosno s povjerenikom kojega je imenovao vrh stranke. Riječ je o glavnom tajniku SDP-a, Nikši Vukasu, koji sve ovo vrijeme zadarsku organizaciju vodi iz Zagreba, tek povremeno dolazeći u Zadar.
Tako je bilo i prošloga petka kada je Vukas održao još jedan u nizu svojih sastanaka sa zadarskim članstvom, no ovoga im je puta ipak donio jednu vijest, a ta je da će izbori za rukovodstvo biti raspisani u roku. Potvrdio nam je to potpredsjednik Gradskog odbora, Danijel Radeta.


U fokusu lokalni izbori
– Očekujemo da će se izbori održati sredinom ožujka, o čemu nas je ovoga petka obavijestio povjerenik Nikša Vukas, napominjući kako će se procedura provesti u zadanim rokovima. Meni je osobno jako drago da ćemo u izbore za rukovodstvo zadarske organizacije ući s novim rukovodstvom i oformljenom organizacijom, ponajprije zbog lokalnih izbora koji nas čekaju vrlo brzo nakon parlamentarnih. Bit će nam puno lakše djelovati i aktivirati članstvo po terenu nego što nam je to bilo za predsjedničke izbore, prije svega zbog organizacijskih uvjeta, kaže Radeta.
Kako je nakon odlaska bivšeg čelnika Gradskog odbora spominjao svoju kandidaturu, Radetu smo pitali hoće li je sada i javno potvrditi s obzirom da zadnjih mjeseci nije htio govoriti o tome, prije svega zbog članstva prema kojemu, kako je jednom napomenuo, nije korektno obznaniti kandidaturu prije nego je njima priopći. No, i ovoga nam je puta samo kratko kazao kako prije objave raspisivanja izbora nema smisla iznositi podatke o svojoj kandidaturi.
Kakva je pak situacija u Gradskom odboru koji je već pola godine bez rukovodstva, osipa li im se članstvo?
Radeta pak kaže da je situacija sasvim suprotna tome.


Rejting nam raste
– Stanje nam je puno bolje nego ranije u ovakvim situacijama, čemu pridonosi i pozitivan trend kojega pokazuju ankete popularnosti. Rejting nam raste, što se osjeti i po motivaciji članstva, s obzirom da se sve više ljudi uključuje u stranačke aktivnosti. Na nama je sada organizaciju postaviti na noge, a fokus će nam biti na lokalnim izborima, zaključuje Radeta.
Do kraja bi se mjeseca, dakle, trebalo znati tko je novi predsjednik ili predsjednica zadarske organizacije, kao i potpredsjednici i članovi predsjedništva.
Naime, osim predsjednika i dvoje potpredsjednika, zadarski će SDP-ovci birati i predsjedništvo koje se sastoji od sedam članova, te Gradski odbor od 27 članova. Time će konačno biti završena neugodna situacija koja je najjaču lokalnu oporbenu stranku dovela do šestomjesečne stagnacije, odnosno sjednica koje su se održavale onda kada povjerenik uspije naći vremena za put do Zadra.
No nije im samo to bio problem – komunikacija s povjerenikom Vukasom često nije bila baš najbolja, osobito u situacijama kada ih je Vukas znao javno »izribati«, kao onda kada su imenovali dva v. d. potpredsjednika, Danijela Radetu i Irenu Dragić.
– Što bi bili ogorčeni? Statut je jasan, Novoselović je podnio ostavku, a nije ovlasti prenio na jednog od potpredsjednika. A ne mogu biti dva v. d. potpredsjednika! Što smo drugo logički imali napraviti nego postaviti povjerenika i ići u raspisivanje izbora? Moramo konsolidirati organizaciju i pomoći joj da djeluje, pa neću ja voditi zadarsku organizaciju, kazao nam je Vukas još u rujnu prošle godine.
 




BIRAJU SE I ČLANOVI DVAJU TIJELA SDP-A


Osim predsjednika Gradske organizacije i dvoje potpredsjednika, zadarski će SDP-ovci birati i predsjedništvo koje se sastoji od sedam članova, te Gradski odbor od 27 članova