Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mladi uče zašto treba čuvati blago Kraljičine plaže

03.03.2021. 13:55


Ovih su dana na lokacijama u Ninu, točnije na Kraljičinoj plaži, plaži Ždrijac te kod Solane, postavljene poučne ploče koje će pomoći u istraživanju tog biološki bogatog područja. Dio je to projekta »AMOR – Aktivni Mladi za Održivi Razvoj« čiji je nositelj Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja »Eko Zadar« s partnerom OŠ »Petar Zoranić« u Ninu. Projekt se bavi promicanjem obrazovanja za održivi razvoj među djecom i mladima. U sklopu projekta izradit će se i provesti četiri programa izobrazbe s naglaskom na održivi razvoj, zaštitu prirode, aktivno djelovanje za održivi razvoj i razvoj ljudskih prava, a jedan od projekata koji provode jest upravo postavljanje informativno – edukativnih ploča na Natura 2000 područjima. U realizaciji ovog projekta sudjelovala je i Natura Jadera te TZ Grada Nina.


Edukacija mlade populacije
– Ninska Turistička zajednica oduševljena je projektom kao i ukupnom suradnjom s djelatnicima Nature Jadere. Pet novih edukativnih tabli pridonosi povećanju kvalitete sadržaja destinacije. Inicijativa povećava svijest o potrebi čuvanja osebujnog područja pješčanih obala i muljevitih područja koje Nin posjeduje, ističe Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina.
Ovom prilikom razgovarali smo i s Damirom Perićem, ravnateljem Nature Jadere koja organizira veliki broj predavanja i prezentacija o prirodnim vrijednostima Zadarske županije. Osim toga, već godinama rade na edukaciji mlađe populacije pa otud i ideja za ovu inicijativu, pojašnjava Perić.
– Edukacija spada među prioritete naše ustanove temeljem činjenice da su aktivnosti »obrazovanja o biološkoj, krajobraznoj i geološkoj raznolikosti« uvrštene među prioritete Strategije i akcijskog plana zaštite biološke i krajobrazne raznolikosti Republike Hrvatske te da javna ustanova, sukladno svojoj misiji i zadaćama, može biti predvodnik u provedbi tih aktivnosti na području Zadarske županije. Na tom tragu JU Natura Jadera već godinama radi na edukaciji posebno mlađe populacije jer smo svjesni njihove važnosti za očuvanje prirode, posebno u budućnosti (na mladima svijet ostaje). Tako već imamo programe škola u prirodi koji se odvijaju u naša dva lokaliteta, a to su ornitološki rezervat na Pagu s programima TEENature, Tko sve plete na Pagu i Safari na Velikom blatu te u Perivoju Vladimira Nazora s programima ZELENA DOTA 1 i 2, istaknuo je Perić.


Izvrsna suradnja
Nin je, kažu iz Nature Jadere, bio logičan izbor za postavljanje poučnih ploča zbog jedinstvenog i bogatog prirodnog staništa, naglašava Perić dodajući kako su, s obzirom na znanje o vrijednostima prirode u Zadarskoj županiji i višegodišnju izvrsnu suradnju s Marijom Dejanović, direktoricom ninskog TZ-a, koja je ujedno i izvrsna poznavateljica i ljubiteljica prirode posebno svog područja, još na samom začetku projektne ideje znali gdje kroz ovaj projekt treba postaviti edukativne ploče.
Iz Nature Jadere poručuju kako stalno rade razne aktivnosti kojima bi osvijestili građane za važnost očuvanja prirode i okoliša, a najvažnija ciljana publika upravo su mladi, na kojima svijet i ostaje, objašnjava ravnatelj Nature Jadere.
– Natura Jadera konzistentno radi na raznim i raznolikim aktivnostima zaštite prirode u što svakako spada edukacija mladih, nadolazećih generacija jer u njima leži budućnost očuvanja prirode. Naš program Mladi čuvari prirode napravljen kroz ovaj projekt će se također nastaviti, najavljuje ravnatelj Perić te poziva sve zainteresirane škole da im se uvijek mogu javiti i po dogovoru sudjelovati u svim programima škola u prirodi kroz koje će naučiti o vrijednostima i očuvanju naših zaštićenih područja i vrsta. Osim tek postavljenih ploča u Ninu, Natura Jadera u skladu sa svojim mogućnostima neprekidno postavlja edukativne i informativne ploče na sve svoje lokalitete. Tako će se ubrzo postaviti i edukativna ploča o vrijednosti i značaju posidonije i njezinih naplavina u očuvanju plaže Sakarun, najavio je Perić.




Ekološka mreža
Natura 2000 je ekološka mreža sastavljena od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Njezin cilj je očuvati ili ponovno uspostaviti povoljno stanje više od tisuću ugroženih i rijetkih vrsta te oko 230 prirodnih i poluprirodnih stanišnih tipova. Osnovne aktivnosti kojima se bavi ova ustanova mogu se ukratko grupirati na sljedeći način: zaštita prirodnih vrijednosti, osiguravanje održivog korištenja prirodnih dobara, utvrđivanje i praćenje stanja u prirodi, sprječavanje štetnih zahvata ljudi i poremećaja u prirodi, promocija i edukacija te stvaranje uvjeta za odmor i razonodu.