Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na svoje unikatne šalice Laura nanosi i zlato

03.03.2021. 12:52


Ovih dana, kad nam se kafići zatvaraju i otvaraju, uvjerili smo se uistinu koliko su nam važni mali rituali, a jedan od omiljenih zajednički je većini Hrvata – ispijanje kave. Da bi rituali bili baš posebni, detalji igraju važnu ulogu. Takav »detalj« ovih je dana veliki hit među Zadranima, a to su unikatne keramičke šalice Laure Grabić koja ovaj novi proizvod stvara pod imenom starog zadarskog brenda VilhArt keramika.
Brend je to Mišela Vilhara koji je bio u poslu keramike odavno, a i otac mu je bio poznati zadarski restaurator Darko Vilhar. Kako kazuje Laura Grabić, umjetnica koja je u tom obrtu radila od početka, dakle preko 20 godina, VilhArt keramika prva je napravila keramičke suvenire u obliku dalmatinskih kamenih kućica i Sv. Donata.


Izrada keramike na kolu
– To je bio krasan proizvod i veliki hit, ali nažalost, uskoro su mnogi počeli raditi jeftinije kopije u gipsu i tu je prodaja naglo pala. U VilhArtu smo se dugo potom bavili i unikatnim keramičkim nakitom, a naši proizvodi su uvijek ljeti izloženi u crkvici sv. Petra i Andrije. Išlo je to jako dobro, posao se razvijao, sve do prošle godine kad je nastupila epidemija, prodaja je jako pala i obrt se, nažalost, zatvorio, priča Grabić.
Ipak, tu krizu je Laura iskoristila kako bi naučila nešto novo i stvorila zanimljivi proizvod. A uz to, i nastavila tradiciju jednog starog zanata, a to je izrada keramike na kolu. Nešto što danas tek rijetki ljudi rade.
– Tako sam u toj ‘rupi’ koja je nastala zbog epidemije, puno vježbala rad s glinom na kolu, što nije baš jednostavno. Važno je dobro centrirati proizvod, potrebno je dosta vježbe, ali mogu reći da mi je dobro krenulo. Otkad sam počela raditi na kolu, izrađujemo vaze, zdjelice, zatim pokrove za lampe te razne predmete, ali najviše smo se fokusirali na šalice koje su sad vrlo popularne, govori Laura koja je inače po struci tekstilni tehničar, ali ljubav prema umjetnosti ju je u životu uspjela preuzeti te tako radi ono što uistinu voli. Krenula je sa slikarstvom, a potom slučajno upoznala Mišela Vilhara te započela rad s keramikom u njegovom obrtu.


Sve je ručni rad, od – do
– U životu je velika stvar ne ići na posao s grčem, a kamoli još kad radiš ono što baš voliš. Ja u svom poslu uistinu uživam, svaka šalica mi je posebna i veseli me. Nemojte me nikad pitati koja mi je najljepša, kaže Laura kroz smijeh.
Proces izrade jedne šalice nije nimalo jednostavan, sve je ručni rad, od – do.
– Nakon što oblikujem šalicu na kolu, dodirom prstiju dam svakoj drugačiji oblik, da nema industrijski sterilni oblik, već da je svaka posebna. Zapravo mi je nemoguće napraviti dvije posve iste šalice. Potom se šalica peče na 1.000 stupnjeva, nakon čega slijedi oslikavanje, bojanje s engobama, bojama za keramiku, pojašnjava Grabić, koja šalice oslikava s točkicama, špricanjem, crticama, raznim dezenima…
Ideje joj, kako kaže, samo dolaze u toku rada.
– Slijedi glaziranje te se ponovno peče na 1.000 stupnjeva, a potom se nanosi zlato. Detalj je to koji daje još jednu posebnost ovim šalicama, govori Grabić te nam pokazuje malu bočicu sa zlatom u tekućem obliku, medaste teksture.
Jedna je to od najskupljih komponenti u izradi unikatne šalice. Naime, samo 2 grama takvog zlata stoji 270 kuna. A uz to ima vrlo jak i neugodan miris te nije jednostavan za nanošenje.




U maloj narančastoj kućici
– Obično je zlatna ručka na šalici i zlatni rub te kad se namaže ide opet u peć na 800 stupnjeva, pri čemu se kemijskim spojevima zlato upija u glazuru, a zlatne čestice izađu na površinu, pojašnjava Grabić zanimljivi proces.
Iako je već napravila niz šalica, a interes raste te će ih zasigurno napraviti još puno, Grabić se, kaže, ne umara radeći u radioni.
Na Obali kneza Trpimira u maloj narančastoj kućici nalazi se radionica s alatom, kistevima, kolom, pećima te nizom završenih i nezavršenih raznovrsnih keramičkih predmeta… Tu radi i uživa Laura koju je put sasvim slučajno doveo u prašnjavi i zabavni svijet keramike. A tu nastaju i oni »detalji« s početka priče kako bi sretnim vlasnicima VilhArt šalice uživanje u ritualu ispijanja kave bilo – upravo savršeno.