Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

»Ne budemo li se ponašali odgovorno, opet ćemo završiti na crnim listama«

03.03.2021. 10:31


Prema podacima jednog od najvećih svjetskih turoperatora TUI-ja, po dosadašnjem bukingu programa za 2021. godinu, Hrvatska se nalazi na visokom drugom mjestu najtraženijih destinacija na tržištu Austrije, izvijestila je Hrvatska turistička zajednica. Dobru vijest prenio je Branimir Tončinić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Beču, te istaknuo kako optimizam daju i procjene TUI-ja kako cjepivo i poboljšane mogućnosti testiranja kod gostiju pobuđuju veći osjećaj sigurnosti, što pozitivno utječe i na potražnju za putovanjima.
Kako je istaknuo Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, Austrijanci su među top tri gostima u Hrvatskoj, tako i u Zadru.


Marketing na austrijskom tržištu
– Austrijanci su nam jako važni gosti, u cijeloj Hrvatskoj, a tako i u Zadru, posebice jer je najveća hotelska kuća Falkensteiner koja ovdje ima smještajne objekte u vlasništvu Austrijanaca te svoj marketing bazira na tamošnjem tržištu. Tako da nas takva informacija svakako jako raduje. To i jest neki prirodan slijed koji bismo očekivali, iako je i ova godina puna nepoznanica i neizvjesnosti. U svakom slučaju, zrakoplovni prijevoz je smanjen, tako da će oni austrijski državljani koji bi inače putovali u daleke zemlje, Azije, Afrike; automobilom doći ovdje, gdje im je blizu i gdje se osjećaju sigurno, ističe Fain, naglašavajući da je to tako dokle god su nam brojke zaraženih male.
Kako dodaje Fain, lani smo se pokazali kao dobri domaćini, gosti su se mogli osjećati sigurno kod nas, ali u jednom trenutku brojke su opet rasle pa smo završili na crnim listama.
– Cijeli turistički sustav, turističke zajednice i svi ostali trebaju usmjeriti dio marketinga na to tržište te se usmjeriti na to da se Hrvatska pozicionira kao sigurna destinacija. Tome će zasigurno pridonijeti i kampanja Safe stay in Croatia. Radi se o oznaci koja jamči da su na određenoj lokaciji poduzete propisane epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite. Ali, sve će biti uzalud ako se prvenstveno naše domaće stanovništvo ne bude ponašalo odgovorno i ako se ne potrudimo svi zajedno da nam brojke uistinu i ostanu male, ističe Fain.


Da stampedo ne bude uzalud
Svi sugrađani znaju koliko nam je turizam važan i koliko ljudi ovdje od njega živi, dodaje Fain.
– Zato je uistinu važno da se svi skupa potrudimo da nam brojke ostanu male jer uzalud najavljeni stampedo turista željnih putovanja, ako će on biti zaustavljen na granici. Uzalud nama drugo mjesto najtraženijih destinacija u Austriji, ako nas ta ista Austrija zbog poraslih brojki stavi opet na crnu listu, kao i prošle godine, zaključuje na kraju Fain.