Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obnavlja se Vulasovo »Jedrilje« na Silbi

03.03.2021. 09:58


Grad Zadar i Upravni odjel za kulturu i šport Grada Zadra podržali su program Društva za prirodnu i kulturnu baštinu otoka Silbe – Samotvorac. Prihvaćeni program ove udruge zove se »Obnova skulpture«, a podrazumijeva obnovu prepoznatljive kamene skulpture Šime Vulasa koja se nalazi na silbenskoj rivi. Spomenik je, nažalost, teško oštećen udarom groma 15. studenog 2019. godine.
Istaknuti kipar i profesor Šime Vulas (1932. – 2018.) za svoj je otok 1997. godine izradio kamenu skulpturu posvećenu mornaru, koja u stiliziranoj formi jedrenjaka asocira na pomorstvom obilježenu prošlost Silbe. Vulasovo »Jedrilje« postavljeno je u središtu polukružnog platoa formiranog uz morsku obalu kod »Starog mula« na Žaliću, te je kao monumentalna javna skulptura postalo novim vizualnim simbolom Silbe.
Trošak restauratorskog zahvata iznosi 122.250,00 kn, a Grad Zadar i Upravni odjel za kulturu i šport sufinanciraju obnovu s 66.000,00 kuna, odnosno, nešto više od polovice cjelokupnog iznosa. Izvođač radova je restauratorska firma »Travej d.o.o.« iz Zadra. Ostatak sredstava osigurat će nositelj projekta, lokalna udruga Društvo za prirodnu i kulturnu baštinu otoka Silbe – Samotvorac koja upravo priprema buduće aktivnosti za prikupljanje preostalih sredstava za obnovu spomenika.
Spomenik će se radi visokog stupnja oštećenosti rastaviti i transportirati u radionicu u Zadru gdje će se provesti zahvat njegove sanacije i konzervacije, nakon čega će se postaviti na svoju izvornu poziciju. Rad na transportu predviđen je za danas 3. ožujka 2021. godine.