Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zadarska bolnica osigurala zalihe lijekove do 15. ožujka

03.03.2021. 11:38


Bolnički dug veledrogerijama dosegao je vrtoglavih šest milijardi kuna zbog čega je Udruga proizvođača lijekova još jučer upozorila da veledrogerije započinju s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim ustanovama koje ne podmiruju svoja dugovanja.
I zadarska bolnica funkcionira po takozvanoj uvjetnoj isporuci lijekova koja znači da isporuka od strane veledrogerija slijedi tek kada se narudžba plati, a ova je vrsta isporuke na snazi još od srpnja. S druge strane, predstavnici veledrogerija upozoravaju kako je i njihova situacija postala neodrživa te zahtijevaju nužne promjene koje će zaustaviti rast dugova u zdravstvenom sustavu.
Naime, dugovi bolnica u ovom trenutku iznose 4,5 milijardi kuna, a ljekarni 1,5 milijardi, što je dovelo do točke pucanja, upozoravaju u Udruzi proizvođača lijekova. Sve su oči sada, naravno, opet uprte u Vladu za koju se očekuje kako će financijskom intervencijom smanjiti dugovanja veledrogerijama i time omogućiti nastavak isporuke lijekova.


Dobra organizacija rada
S obzirom da su nam u zadarskoj bolnici prije desetak dana rekli da imaju još lijekova samo do kraja mjeseca, provjerili smo kakva je situacija danas. Naime, zahvaljujući izuzetnoj organizaciji rada bolnica je i na vrhuncu pandemije dobro funkcionirala, pazeći sve vrijeme da imaju dovoljno lijekova i medicinskih proizvoda. Tako je i sada, a pomaže im i činjenica da je na liječenju trenutačno svega dvadesetak pacijenata te je smanjen pritisak kakvog su zdravstvene ustanove imale u zadnjem valu covida-19.
Ravnatelj Opće bolnice, Željko Čulina, optimističan je te vjeruje kako će njihova ustanova prevladati i ovaj problem.
– Jedan mali dio sredstava uspjeli smo pribaviti i uplatiti veledrogerijama te će bolnica do 15. ožujka imati dostatno lijekova i potrošnog materijala, a za dalje ćemo vidjeti, kazao nam je dr. Čulina.
Nema sumnje da će zadarska bolnica riješiti i ovaj problem, stoga pacijenti ne bi trebali strahovati od nestašice lijekova, osobito onkološki s kojima se u u ovoj ustanovi od početka pandemije postupa s osobitom pažnjom.


Biogradska bolnica ima zaliha
Kakva je pak situacija u Specijalnoj ortopedskoj bolnici Biograd pitali smo njeno ravnateljstvo, no čini se da razloga za paniku nema.
– Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru trenutačno u zalihama ima dovoljno lijekova i medicinskog potrošnog materijala. Za sada nitko od dobavljača nije obustavio isporuku, naveli su nam u odgovoru.
Naime, i biogradska je bolnica prošle godine u prvom valu nestašice imala problem sa zalihama kada su lijekova imali za još petnaestak dana. No, ravnatelj Mate Kutleša već nakon dva tjedna kazao nam je kako im veledrogerije opet provode isporuku te Specijalna bolnica za ortopediju ima dovoljno lijekova i medicinskog potrošnog materijala, budući da su pojedini dobavljači ponovno počeli isporučivati predmetnu robu, naravno uz prethodno plaćanje.
Zdravstvenim ustranovama na kraju ostaje za nadati se da će se ovaj problem riješiti, i to dugoročno, budući da i veledrogerije traže hitnu injekciju od oko tri mllijarde kuna, najavljujući čak – ovrhe bolnica.