Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dosta je prostituiranja ekonomske profesije!

Autor: Nives Rogoznica

02.04.2009. 22:00
Dosta je prostituiranja ekonomske profesije!

Foto: Adam VIDAS



Definicija ekonomije je gospodarenje imovinom, a tko od nositelja vlasti ima ekonomsko obrazovanje? Čemu ta samozatajnost ekonomista? Valjda zato što je ekonomija egzaktna znanost i ne dopušta improvizacije, poručila je Šokota.
Moj slogan je “Daj dite materi”. Više je razloga mog pristupanja u HNS, a najvažniji su poštovanje struke i rezultati rada. Rezultate rada ima Radimir Čačić, a nevjerojatno je kako je u široj javnosti malo poznato da je on magistar makroekonomije. Dosta je prostituiranja ekonomske profesije! Definicja ekonomije je gospodarenje imovinom, a tko od nositelja vlasti ima ekonomsko obrazovanje? Čemu ta samozatajnost ekonomista? Valjda zato što je ekonomija egzaktna znanost i ne dopušta improvizacije, poručila je novoizabrana predsjednica gradskog i županijskog Interesnog odbora za gospodarstvo Lada Šokota.
Novu članicu stranke predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabolić predstavila je kao ekonomskog stratega HNS-a ističući kako već nekoliko godna djeluje kao vanjski suradnik stranke te kako je njen profesionalni angažman obuhvatio međunarodnu špediciju, bankarstvo, osiguranje i to na rukovodećim funkcijama, među kojima su i one u Ljubljanskoj i Podravskoj banci, funkcija direktorice sektora poslova sa stanovništvom u Dalmatinskoj banci te vodeća funkcija osiguravajuće kuće Triglav.
– Aktualno stanje od nas zahtjeva vođenje mudre politike koja može odgovorno upravljati lokalnom samoupravom. U nastojanju da pokažemo da smo spremni i da možemo odgovoriti na složena pitanja i tešku ekonomsku situaciju koja će neminovno zadesiti i grad Zadar i Zadarsku županiju, u naše redove uključujemo stručnjake za različita područja gospodarskog i javnog života, kazala je Sabolić napominjući kako je i predsjednica HNS-ovog koalicijskog partnera GO Saveza hrvatskih umirovljenika i seniora Gordana Mrkić također čitav radni vijek provela na rukovodećim pozicijama u gospodarstvu.
– Zadarska županija i Grad Zadar moraju imati viziju mjesta ekonomije u budućnosti, a to je biti moderna uslužna ekonomija s visokom obrazovanom radnom snagom. Obrazovanje je ključan preduvjet rasta. Za ostvaranje ove vizije potrebno je poticati razvoj i interakciju sektora koji stvaraju dodanu ekonomsku vrijednot, a to je domaće gospodarstvo koje ima konkurentnu, odnosno komparativnu prednost i taj razvoj temeljiti na znanju. U našoj županiji ti sektori su obrtništvo, ribarstvo, pomorstvo, poljoprivreda, obrazovanje i turizam. Samo dinamično i uspješno gospodarstvo može omogućiti socijalnu i zdravstvenu zaštitu građana i to je pravedno društvo, kazala je predsjednica Interesnog odbora gradskog i županijskog HNS-a Lada Šokota.
 


 VAGA NA NARODNOM TRGU


– Program HNS-a posvećen je brizi za zdravlje i osobito problemima starijih osoba. U subotu, 4. travnja ćemo na Narodnom trgu provoditi akciju pod nazivom “Pretilost – epidemija modernog doba” i od 11 do 12 sati ćemo mjeriti tjelesnu masu, raditi procjenu debljine i građane putem letaka informirati o zdravom načinu života. U ponedjeljak 6. travnja u 17.30 sati u hotelu “Kolovare” organiziramo javnu tribinu na temu “Hospicij: Palijativna skrb osnovno ljudsko pravo”, najavila je dr. Ljiljana Klarin koja je inače i predsjednica Zbora liječnika Zadarske županije.