Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Krenulo očitavanje vodomjera na daljinu

Autor: Elza Radulić-Toman

02.04.2009. 22:00
Krenulo očitavanje vodomjera na daljinu


Prema riječima direktora Vodovoda Darka Kasapa, uskoro se ovaj sustav širi dalje po Voštarnici i po Ulici Ante Starčevića te u drugim dijelovima grada, gdje postoje sekundarni vodomjeri. Trenutačno u samome gradu od oko 25.000 potrošača ima tek oko 7.000 sekundarnih vodomjera


Nakon što je uspješno položio ispit pilot-projekt, ovih dana zadarski Vodovod kreće i u stalni sustav tzv. daljinskog očitavanja potrošnje vode. Prije četiri mjeseca u Zadru je kao jedan od prvih u našoj zemlji (još samo u Zagrebu se s tim krenulo) započeo pilot-projekt očitavanja potrošnje vode na daljinu i kroz to vrijeme su ispunjeni svi zahtjevni tehnički uvjeti, tako da je ocijenjeno da će to biti ubuduće glavni način očitavanja vodomjera u Zadru i na cijelom njegovu velikom distributivnom području.
– S tim novim sustavom izuzetno smo zadovoljni, već smo proteklih mjeseci prošli čak tri ciklusa probnih očitavanja i odlučili da je takav sustav znatno praktičniji, brži, jeftiniji i općenito puno bolji, kazao nam je direktor zadarskoga Vodovoda dipl. inž. strojarstva Darko Kasap, koji nam je i podrobnije pojasnio o čemu se zapravo radi.
Programirani čitač
Naime, sustav daljinskoga očitovanja potrošnje vode znači i doslovno da se potrošnja u stanovima i kućama čita na daljinu, da radnik ove komunalne tvrtke ne mora kao dosad odlaziti u domove potrošača i čitati potrošnju izravno s vodomjera. Sada to radi na daljinu preko posebnoga programiranog čitača, daljinskoga upravljača i to tako brzo da jednu veliku zgradu s desecima stanova može očitati za svega nekoliko minuta! Na daljinskome se, među ostalim, bilježi i kada nešto nije u redu s vodomjerom.
Vodovod je uvodeći ovaj projekt prvo započeo na malome broju vodomjera, a trenutačno ih redovito očitava oko 300. Riječ je o stambenim zgradama koje su već imale sekundarne vodomjere, one koji pokazuju potrošnju za svaki stan posebno, ali ipak su prvo locirane zgrade u kojima su se pojavljivali problemi ili nesporazumi oko podjele potrošnje, jer se u potrošnju neke zgrade ubraja i zajedničko mjerilo. Znalo je biti problema oko toga tko je potrošio više ili manje i tko će podmiriti razliku zabilježenu na zajedničkome mjerilu. Novim načinom očitanja otklonjeni su, među ostalim, i ti problemi. Dakle, proteklih mjeseci su na daljinu očitavani vodomjeri u zgradama na Putu Murvice broj 4 i 8/5 te u Ulici bana Josipa Jelačića 13, 13 c, 15, 17, 17 b, 18 c, 23 a, 23 b, kao i na Putu Šimunova broj 11.
Ove godine 1.000 novih vodomjera
Prema riječima direktora Vodovoda Darka Kasapa uskoro se ovaj sustav širi dalje po Voštarnici i po Ulici Ante Starčevića te u drugim dijelovima grada, gdje postoje sekundarni vodomjeri. Trenutačno u samome gradu od oko 25.000 potrošača ima tek oko 7.000 sekundarnih vodomjera, a Kasap ističe da im je namjera da za pet godina sve potrošače prebace na ovaj novi sustav. Zapravo u svim stanovima i kućama će se zamijeniti stari vodomjeri, naravno, kada dođu na red, ako to radi Vodovod ili ako potrošači sami ugrađuju, mogu već danas podnositi zahtjeve Vodovodu. Inače, tamo gdje već postoje vodomjeri mijenjat će ih Vodovod, a tamo gdje ih nema, troškove će snositi sami potrošači. Računa se da će se do kraja ove godine zamijeniti i više od tisuću novih vodomjera, uz 300-tinjak već postavljenih.
Očito da je trebalo puno volje i znanja za ovaj projekt, koji u Vodovodu Zadar predvodi informatičar Ivo Tičić, koji nam je ispričao i kako su na početku “vježbali” u zgradi Vodovoda i tek potom izišli na teren. Tu najmoderniju tehnološku novost u drugim velikim gradovima još nisu uveli, baš zato što je potrebno i volje, znanja i novaca. Zadrani i u tome prednjače pa će sustav uvesti i izvan samoga grada, što znači da će daljinsko očitavanje biti i tamo gdje se tek dovodi voda, kao što su mjesta Visočane, Suhovare, Rupalj, Škabrnja, Prkos, Zemunik Gornji, Debeljak i druga mjesta u županiji u koja će vrlo skoro doteći voda.