Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Most Pašman-Ugljan i prije zadanog roka

Autor: Velimir Brkić

02.04.2009. 22:00
Most Pašman-Ugljan i prije zadanog roka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Investicija je vrijedna gotovo 40 milijuna kuna. Radovi su započeli u listopadu protekle godine te će most biti otvoren u mjesecu lipnju, dok će radovi na plovnom putu trajati do 31. ožujka 2010. U razdoblju špice turističke sezone bit će omogućena plovidba kanalom. Štoviše, i nakon turističke sezone kanal se neće zatvarati, već će se plovidba ispod mosta odvijati po posebnom režimu, najavio je Kalmeta
Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta zajedno sa županom Stipom Zrilićem i ravnateljicom Doma zdravlja Zadarske županije Renatom Bek na prigodnoj je svečanosti otvorio zgradu nove ambulante u Neviđanima na otoku Pašmanu, vrijednu tri milijuna kuna. Potom je obišao radove na proširenju i produbljenju plovnog puta te rekonstrukciji mosta Mali Ždrelac gdje je najavio otvaranje mosta i plovnog puta i prije zadanog roka, odnosno prije 30. lipnja.
– Nismo znali da će se dogoditi ova recesija i kriza i da nismo ovaj projekt počeli raditi, pitanje je kada i bismo li to uopće napravili, poručio je Kalmeta.
Riječ je o investiciji koja je vrijedna gotovo 40 milijuna kuna. Radovi su započeli u listopadu protekle godine te će most biti otvoren u mjesecu lipnju, dok će radovi na plovnom putu trajati do 31. ožujka 2010. U razdoblju špice turističke sezone bit će omogućena plovidba kanalom. Štoviše, i nakon turističke sezone kanal se neće zatvarati, već će se plovidba ispod mosta odvijati po posebnom režimu, najavio je Kalmeta.
Kanal će biti proširen s 20 na 56 metara i produbljen na 5 metara, a nakon rekonstrukcije mosta između Ugljana i Pašmana visina mosta bit će 18,5 metara. Investitor radova na mostu su Hrvatske ceste, a na kanalu tvrtka Plovput, dok radove izvodi Konstruktor inženjering iz Splita, a nadzor IGH.
– Upravo sam razgovarao s predsjednikom Uprave INA Tomislavom Dragičevićem koji mi je dao čvrsto obećanje da uskoro započinju radovi na izgradnji prve benzinske crpke na otoku Pašmanu čime bi se riješio problem mnogih žitelja ovog otoka. Izgradit ćemo i centar hitne pomoći za otoke Pašman i Ugljan kod Kali, poručio je Kalmeta nakon što je istaknuo kako Vlada RH godišnje odvaja oko 1,5 milijardu kuna za otoke kako bi se osigurali svi temeljni uvjeti za održiv razvoj otoka, ponajprije smanjenje negativnih demografskih trendova, poboljšanje uvjeta života te prevladavanje problema depopulacije kao posljedice loše povezanosti, neriješene komunalne, prometne i društvene infrastrukture te poteškoća u gospodarsko-socijalnom razvoju.
Nakon što je najavio i skorašnje projekte u Općini Pašman, poput potpunog opremanja nove ambulante, dječjeg vrtića i školsko-sportske dvorane te izgradnju parkirališta kod ambulante, ministar Božidar Kalmeta je rekao da je ministarstvo u svojih pet godina rada opravdalo svoje ime, jer su uz ambulantu u Neviđanima izgradili ili dogradili još 36 objekata na svim otocima te još 56 pristaništa, dok je na području Zadarske županije ostala još izgradnja pristaništa na otoku Vrgadi.
– U proteklih nekoliko godina na otocima Zadarske županije je uloženo oko 293 milijuna kuna. Veliki su pomaci učinjeni na području lučke infrastrukture, rekao je Božidar Kalmeta.
Jučerašnji dan bio je velik za Neviđane, za cijelu Općinu Pašman koja je dobila novu suvremenu ambulantu, a time i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Nova ambulanta u Neviđanima, izgrađena tik do one stare derutne, tek je jedan u nizu projekata obećanih i realiziranih kroz proteklo razdoblje. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinanciralo je projekt izgradnje matične ambulante iz sredstava projekta “Izgradnja objekata komunalne i društvene infrastrukture na hrvatskim otocima” s 2,8 milijuna kuna, Zadarska županija sa 100.000 kuna i Dom zdravlja Zadarske županije s 80.000 kuna. U prizemlju se nalazi ambulanta opće medicine, soba za patronažu i stomatološka ambulanta, a na katu dvosobni stan za doktora. Površina ambulante je 148 metara četvornih, a 70 metara četvornih je stan. Projektant je APZ arhitektonski projektni zavod – inženjering d.d. Zagreb, nadzor je obavio IGH Zagreb, a radove je izveo “IBIS 92” d.o.o. Zadar.
Pašmanska načelnica Maja Bašić istaknula je da je riječ o značajnom projektu za razvitak otoka te pritom naglasila i druge bitne projekte čiju je izgradnju financiralo Ministarstvo mora. Naglasila je kako će općina raditi na tome da se uz ambulantu uredi parkiralište, a pokraj nje otvori i ljekarna.
– U ambulanti opće medicine kod dr. Marine Mađerić je prijavljeno 1.094, a u stomatološkoj ambulanti kod dr. Zrinke Vukas 1.300 korisnika s otoka, kazala je Maja Bašić.
Obred blagoslova predvodio je dekan Pašmanskog dekanata don Josip Lisica. U kulturno-umjetničkom programu nastupio je mjesni KUD Nevijana. A pored navedenih na svečanosti u Neviđanima nazočili su državni tajnik Zdravko Livaković, dožupan Josip Miletić, predstojnik Državne uprave Damir Valčić, predsjednik Županijske skupštine Stanko Zrilić, načelnica Odjela za izvanbolničku zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva Sanja Predavec, ravnatelj zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Zoran Škrgatić, član Županijskog poglavarstva Mladen Mavra, pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Josip Kraljić, brojni društveno-politički uglednici, mještani Neviđana i općinski žitelji.