Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Srbima sedam mjesta u Gradskom vijeću

Autor: Ivan Stagličić

02.04.2009. 22:00
Srbima sedam mjesta u Gradskom vijeću

Foto: Adam VIDAS



Vrkić je naglasio da 48 posto koliko čini srpsko stanovništvo ne može biti manjina, jer je tu zapravo riječ o odnosu pola – pola pa ako treba zaštititi Srbe, onda treba zaštititi i Hrvate. Vijećnik Zubak je ustvrdio da ova Odluka izravno krši Ustav RH i ustavna prava građana


Iako je na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća grada Obrovca bilo tek nekoliko točaka dnevnog reda, oko njih se vodila dugotrajna i živa vijećnička rasprava. Diskusija je otpočela i oko samog Dnevnog reda koji se izvorno sastojao od dvije točke od kojih je prva bila uobičajeno prihvaćanje prijedloga zapisnika s prošle sjednice, a druga prijedlog statutarne odluke o broju članova Gradskog vijeća Grada Obrovca iz redova pripadnika nacionalnih manjina i zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u izvršnim tijelima Grada Obrovca. Po tom prijedlogu bi srpska nacionalna manjina imala pravo na zastupljenost u Gradskom vijeću sa sedam članova, a imala bi i jednog zamjenika gradonačelnika.
Odmah na početku sjednice je vijećnica Marijana Pjetraj u ime kluba vijećnika HSLS-a iznijela primjedbu da su materijale za sjednicu dobili 31. ožujka što nije u skladu s Poslovnikom te izrazila mišljenje da ova izmjena Statuta samo služi koaliciji HDZ-SDSS te je ujedno predložila da se ta točka skine s dnevnog reda i da o njoj odlučuje novo Gradsko vijeće koje će se sastati nakon izbora. Gradonačlenik dr. Ante Župan je, međutim, ustvrdio da je ova sjednica morala biti zakazana u ovako kratkom roku zbog informacije koja je stigla od Državne uprave o načinu na koji se trebaju tretirati prava nacionalnih manjina te je upozorio i na činjenicu da je Gradsko vijeće Zadra donijelo sličnu odluku.
Vijećnik prevage
Gradonačelniku je replicirao vijećnik Miroslav Bobaš citatom iz naputka Vlade iz kojeg je očigledno da se ove izmjene ne moraju učiniti odmah, već ih može učiniti i novoizabrano Gradsko vijeće u roku od 60 dana. To mišljenje je podržao i vijećnik Marko Klanac koji je istaknuo:
– Nije nužno da se ova odluka donosi danas, jer nema straha da predstavnici srpske manjine neće biti zastupljeni. Radi se zapravo o jednom vijećniku koji će biti prevaga i otvara se mogućnost manipulacije. Ne možemo Statutom pokrivati koaliciju.
Gradonačelnik Župan odgovorio je ponovno da je riječ o naputku iz Državne uprave, a ne po volji GV-a, a ako taj glas i napravi prevagu, on nema ništa protiv.
U raspravu su se potom uključili i vijećnici Ivan Vrkić te Goran Zubak. Vrkić je naglasio da 48 posto koliko čini srpsko stanovnitšvo ne može biti manjina, jer je tu zapravo riječ o odnosu pola – pola pa ako treba zaštiti Srbe, onda treba zaštititi i Hrvate. Vijećnik Zubak je ustvrdio da ova Odluka izravno krši Ustav RH i ustavna prava građana, a to je da biraju i budu birani te najavio mogućnost da ova Odluka završi na sudu i to “ne u Hrvatskoj, nego na Međunarodnom sudu u Haagu”.
Tajnik Grada Slobodan Jurjević ponudio je daljnja pojašnjenja glede ove Odluke napomenuvši i da ona nije nastala u Gradu Obrovcu, nego da je Vlada tražila dosljednu primjenu tog članka Ustavnog zakona koji postoji već duže vrijeme, a zašto Vlada nije prije na tome inzistirala, on ne zna, ali sada inzistira.
HDZ ide samostalno
– Ako Obrovac nije kreator ove odluke, ostavljeno je dovoljno prostora da se to napravi nakon izbora. Nemojmo se uspoređivati sa Zadrom, to je druga situacija, pogledajmo kako je u Gradu Benkovcu, pozvao je vijećnik Klanac, kao i Goran Zubak koji je tražio odgodu donošenja sporne odluke. Rasprava je, međutim, postajala sve žešća, a za riječ se javila i Đurđica Roupec koja je željela opovrgnuti medijske najave o koalciji kazavši da HDZ na izbore izlazi potpuno samostalno i da odluka ne može ni u kojem slučaju utjecati na neku koaliciju. U takvom ozračju je predsjednik Gradskog vijeća Grga Šoša odredio dvadesetominutnu stanku da bi se provele dodatne konzultacije s Ministarstvom oko tumačenja ovih pravnih akta.
Nakon konzultacija, tajnik Jurjević je kazao kako je Odluka u skladu s uputama i da je bespredmetno pričati o neustavnosti. U diskusiju se tada uključio i vijećnik Stanko Mijić koji je kazao kako ne zna je li više zbunjen ili iznenađen reakcijama na ovu odluku na kojoj stalno inzistira i srpska zajednica u RH i međunarodna zajednica te upitao je li nekoga strah od srpske nacionalne manjine.
– Nisam isticao opasnost, nego se zalažem za ravnopravnost i jednih i drugih, manjina i nacionalnosti. Ovim odlukama bi se trebalo štititi i jedne i druge, kazao je na to Ivan Vrkić, dok je vijećnik Zubak ustrajao na stavu da je odluka protuustavna i zahtijevao da to uđe i u zapisnik. Tek nakon okončanja ovih rasprava, vijećnici su glasovali o prihvaćanju Dnevnog reda koji je prihvaćen uz pet glasova protiv. GV je također glasovalo o protuprijedlogu koji su iznijeli vijećnici Pjetraj i Zubak, o skidanju druge točke s Dnevog reda, ali taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.
Oštra diskusija nastavila se i tijekom Aktualnog sata. Vijećnik Bobaš je postavio pitanje o razlogu obustavljanja radova na desnoj obali Zrmanje te na kraju izlaganja pozvao vijećnike da svi zajedno odu do njegove zgrade i uvjere se kakvo je tamo stanje.
Predizborno paradiranje?
Gradonačelnik dr. Župan zatražio je potom od predsjednika GV-a da “odvoji rad Gradskog vijeća od predizbornog paradiranja”.
– To je moj život. Ja tuda prolazim svaki dan, a ako je to nekom paradiranje, replicirao je vijećnik Bobaš, dok je vijećnik Vrkić na to ustvrdio da je prije paradiranje dolazio na sjednice obrovačkog Gradskog vijeća iz luksuznih stanova na Boriku te predložio da se stanari zgrada na desnoj obali oslobode nekih komunalnih davanja.
– Razumljivo je da se kod ovako velikog zahvata dolazi do teškoća koje su nekomforne i da koristimo priliku da ujedno saniramo i javnu rasvjetu, kazao je gradonačelnik Župan te potvrdio da su radovi obustavljeni uz suglasnot gradske uprave, jer je postojala opasnost od urušavanja, a izrada projekta sanacije je pri kraju.
Nakon završetka Aktualnog sata na redu je bilo izjašnjavanje o izmjenama Gradskog Statuta koje je ponovno dovelo do žučne rasprave. Grga Šoša je pozvao vijećnike da izglasaju tu Odluku, jer ako nešto u njoj nije zakonito, tada će je viša tijela sigurno poništiti, a ona je po volji i Vlade i Državne uprave i on želi da se u Obrovcu izbjegnu izvanredni izbori. Vijeće je nakon duže rasprave prihvatilo ovu odluku pri čemu je pet vijećnika glasovalo protiv.


 HYPO ALPE ADRIA KREDITIRA OBROVAC




U Dnevni red je naknadno uvrštena treća točka, Odluka o kreditnom zaduženju u visini od 7,5 milijuna kuna koje će Grad uzeti u Hypo Alpe Adria banci. Protiv ovakve odluke replicirao je vijećnik Zubak kazavši da je riječ o zaduženju koje ne potiče otvaranje novih radnih mjesta niti aktivnosti iz kojih bi se zaduženje moglo vraćati. Gradonačelnik Župan je upozorio da se ne može sada biti protiv takve odluke budući je ona bila već predviđena Proračunom koji je Vijeće odobrilo. Uz pet glasova protiv, odluka o kreditnom zaduženju je izglasana.