Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vratili se pa pali u završnici

Autor: Roman Morović

02.04.2009. 22:00
Vratili se pa pali u završnici

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar nije uspio napraviti iznenađenje i probiti se u polufinale Eurokupa na završnici u Torinu. Momčad Zmage Sagadina katastrofalno je otvorila utakmicu i kasnije se potrošila (fizički i u broju prekršaja) u stizanju rezultata, te u završnici, iako je uspjela čak i izjednačiti, nije imala snage za potpuni preokret. Nošeni fantastičnim bodrenjem oko stotinjak navijača Zadrani su se nekoliko puta uspjeli vraćati iz gotovo nemoguće situacije, no za konačni preokret nedostajalo je malo više iskustva, koncentracije i sportske sreće.
Katastrofalno otvaranje
Otvaranje sinoćnje utakmice od strane Zadra može se jednostavno opisati jednom rječju – katastrofa. Nakon dva promašena slobodna bacanja Hrvoja Perića Bilbao radi seriju 12-0 (Blums 5, Seibutis 4, Vasquez 3), a na prvi koš Zadra trebalo je čekati gotovo četiri i pol minute kada Farmer pogađa za 12-2. Pokušali su se Zadrani vratiti u igru tricom kapetana Gečevskog za 12-6, no očajno izvođenje slobodnih bacanja nije dopuštalo ništa više od toga. Bilbao je u prvoj četvrtini sa linije slobodnih bacanja gađao stopostotnih osam od osam, dok su Zadrani ubacili svega dvije lopte iz šest pokušaja. Na kraju prve četvrtine rezultat je bio 24-11 za Bilbao, a valorizacija čak 32-3 u korist Baska, uz tricu Zadra jedan od šest.
Početkom druge četvrtine Marko Banić vrlo brzo je zaradio treću osobnu pogrešku zbog koje ga je trener Vidorreta izveo iz igre i više ga nije vraćao do kraja poluvremena. Zadar se uspio približiti na -8 (26-18) nakon druge trice Gečevskog i zakucavanja Macure, no Bilbao je relativno uspješno održavao desetak poena prednosti sve do tri minute prije kraja prvog poluvremena. Tada su igrači Zmage Sagadina konačno uspjeli spojiti dvije-tri dobre obrane i zahvaljujući koševima Rančića i Perića približiti se na samo -6, 35-29. U završnici prvoga dijela raspoloženi Paco Vasquez bio je precizan s crte slobodnih bacanja i osigurao svojoj momčadi pristojnih 39-31 nakon prvih dvadeset minuta igre.
Povratak
Slično kao i prvo Zadar je otvorio i drugo poluvrijeme. Trice Blumsa i Guardie, te prvi koš Banića doveli su Baske do najveće prednosti na utakmici +15, 47-32. Istu prednost imao je Bilbao i minutu kasnije kod 49-34, no tada se Zadrani konačno bude iz zimskog sna i serijom od sedam uzastopnih poena prepolovljuju zaostatak na 49-42. Nakon dvice Pašalića Zadar ponovno radi seriju 7-0 i dolazi na samo -2, 51-49. U završnici treće četvrtine Pašalić je pogodio oba, Tome Ružić jedno slobodno bacanje, a onda Rančić tricom u padu sa sirenom donosi Zadru prvo izjednačenje na utakmici 53-53.
Posljednju četvrtinu otvorili su Blums i Rančić sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja za 55-55, no Zadranima je već tada ponestalo snage i nisu se mogli oduprijeti novom naletu Bilbaa. Jedna lopta doslovno bačena u aut i jedan prekršaj u napadu (peti Gečevskog) Baski su iskoristili da se velikom serijom 10-0 odvoje na 65-55 i tu je, naizgled, utakmica bila riješena. Ipak, Zadar se poput feniksa još jedno uspio vratiti i košem uz dodatno bacanje Hrvoja Perića (5. osobna Marka Banića) doći na samo tri poena zaostatka 67-64, četiri minute prije kraja. Tada je petu isključujuću osobnu pogrešku zaradio i Ružić (Macura centar), a nešto kasnije i Stipčević (Car playmaker), a iskusni Javi Salgado bio je nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja i tako je osigurao svojoj momčadi ipak nešto mirniju završnicu.


 BILBAO – ZADAR 76:67


(24:11, 15:20, 14:22, 23:14)
TORINO – Palasport Olimpico Isozaki. Gledatelja 2926. Suci: Cerebuch (Italija), Chambon (Francuska) i Anastopoulos (Grčka).
BILBAO: Hampl, Guardia 9, Recker, Seibutis 8, Savović, Banić 2, Salgado 10, Vasquez 7, Lewis 4, Pašalić 12, Markota 3, Blums 21. Trener: Txus Vidorreta.
ZADAR: Rančić 7, Perić 17, Stipčević 9, Johnson 5, Prostran, Gečevski 7, Olivari, Ružić 9, Popović, Macura 2, Car, Farmer 11. Trener: Zmago Sagadin.
Slobodna bacanja: Bilbao 31-36, 86%; Zadar 16-27, 59%.
Šut za dva: Bilbao 15-29, 52%; Zadar 18-28, 64%.
Šut za tri: Bilbao 5-14, 36% (Blums 3, Vasquez, Guardia); Zadar 5-23, 22% (Gečevski 2, Rančić, Perić, Stipčević).
Skokovi: Bilbao 31 (8), Zadar 26 (7).
Osobne pogreške: Bilbao 27; Zadar 32.




 IZASLANSTVO KNICKSA U TORINU


Iako građani Torina pa i talijanski mediji općenito nisu previše zainteresirani za jedan tako velik događaj kakav je Final Eight Eurokupa, na tribinama Olimpijske dvorane Isozaki ipak se moglo vidjeti dosta uglednih lica iz svijeta košarke među kojima i Donald Walsh, generalni menadžer NBA momčadi New York Knicksa, zatim Isiah Thomas, legendarni igrač Detroit Pistonsa, te Mišo Ostarčević, bivi košarkaš Zadra, sada šef osoblja koje brine o igračima New Yorka.