Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blagdani i štednja ne idu skupa!

Autor: Anita Ćustić

02.04.2010. 22:00
Blagdani i štednja ne idu skupa!

Foto: Adam VIDAS



Za današnji ručak sam kupila bakalar, jer to je ipak naše tradicionalno blagdansko jelo, a kupit ću i još malo mola za unuke. Kriza se osjeti svagdje i svaki dan, ali danas mi zaista cijena nije bitna, današnji ručak mora biti blagdanski i tradicionalan, kazala je jedna gospođa koja je s bakalarima u vrećicama razgledavala štandove u potrazi za svježim molima


Veliki tjedan je u  tijeku, a pripreme za, moglo bi  se reći, najsvečaniju nedjelju u  godini bliže se kraju. Dokaz  tome su i gužve na zadarskoj  tržnici i ribarnici koje su i najposjećenije opskrbno mjesto  Zadrana u vrijeme blagdana,  unatoč brojnim trgovačkim  centrima. Tako je bilo i jučer  na zadarskoj ribarnici jer je, s  obzirom da je jučer bio Veliki  petak koji za katolike znači  post i nemrs, većina domaćica  za jučerašnji ručak nastojala  poslužiti ribu. Iako se ova namirnica često smatra nešto  luksuznijim izborom jela, unatoč krizi Zadrani se ove tradicije ne odriču. Od prodavačica na ribarnici saznajemo  da su kupci za ovakve prigode  tradicionalno vjerniji bakalaru, ali i  svježa je riba jučer  bila na jelovniku  brojnih Zadrana.
Prodavala se  “dobra” riba
Iako ovih dana  trgovci mahom  izražavaju negodovanje zbog smanjenja prometa  uzrokovanog krizom, zadarski su  prodavači na ribarnici jučer bili zadovoljni. Dokaz tome  bili su brojni prazni  štandovi i to već u  jutarnjim satima.
– Posljednjih  mjeseci naši su se  kupci promijenili i  to na način da više  razmišljaju o cijeni te da se  mahom odlučuju za jaftiniju  ribu. No, iako se inače puno  više prodaju manule, srdele,  girice te manji moli ili trlje,  odnosno riba cijene ne veće od  30 kuna, danas je drugačije.  Sva “dobra” riba se vrlo brzo  prodala, kazala nam je prodavačica na čijem je štandu  ostalo još nekoliko liganja po  cijeni od 100 kuna, a sve orade  i brancine po cijeni od 120  kuna te ciple od 50 kuna je vrlo  brzo prodala.
Drugi je prodavač također  potvrdio da je jučerašnji promet na zadarskoj ribarnici puno bolji nego inače. Istaknuo  je ipak da je kupaca nešto  manje nego što bi trebalo biti  na Veliki petak i to zato što se,  kako kaže, riba danas prodaje  u svim trgovačkim centrima,  koji su velikom broju kupaca  puno praktičniji nego tržnica.
Tradicionalni bakalar
– Danas je promet bolji nego  inače i ja sam zadovoljan. Ja  prodajem lignje i hobotnicu i  gotovo sam već sve prodao.  Koliko vidim, ljudi su danas  najzainteresiraniji za lignje,  orade i brancine iz uzgoja, jer  su i dvostruko jeftiniji. Cijene  ribe su danas uglavnom iste  kao i svaki dan, možda je negdje do deset posto više nego  inače. Kod mene su lignje 100  kuna, hobotnica 50 kuna, kazao je ovaj prodavač.
Da za jučerašnjim blagdanskim stolom nije nedostajalo  “dobre spize” te da svatko, bez  obzira na “dubinu džepa” na  jučerašnjem ručku nije štedio,  dokazuju i sami kupci.
– Za današnji ručak sam kupila bakalar, jer to je ipak naše  tradicionalno blagdansko jelo,  a kupit ću i još malo mola za  unuke. Kriza se osjeti svagdje i  svaki dan, ali danas mi zaista  cijena nije bitna, današnji  ručak mora biti blagdanski i  tradicionalni, kazala je jedna  gospođa koja je s bakalarima u  vrećicama razgledavala štandove u potrazi za svježim molima.
Gospodin koji je s punim  vrećicama zadovoljno izlazio  iz ribarnice rekao nam je da se  u njegovu domu za ovaj ručak  pripremaju čak tri vrste ribe  jer na blagdan se jednostavno  zaboravlja na krizu.
– Kupio sam bakalar, malo  liganja i barakude, a sad sam u  prolazu kupio i malo zaleđenih škarpina jer današnji  blagdanski stol to zaslužuje.  Cijene su prihvatljive, iste su  kao i inače, a s obzirom na  moju natprosječnu mirovinu,  cijene mi nisu problem, kazao  je ovaj gospodin.