Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čelnica SDSS-a za Uskrs naručila četnički koncert

Autor: Novi list

02.04.2010. 22:00
Čelnica SDSS-a za Uskrs naručila četnički koncert


U kafiću “Barun Kobra” u vlasništvu obitelji predsjednice plaščanskog Vijeća Mare Šupice, trebao je nastupiti narodnjački duo “Žare i Goci” iz Republike Srpske, u čijem se repertoaru nalaze i pjesme koje otvoreno veličaju četništvo


Oj Turkinjo ‘đe su ti dimije, u četnika oko redenika…” – šokantni su stihovi pjesme opskurnog narodnjačkog dueta Žare i Goci iz Republike Srpske, čiji je nastup za sinoć brojnim plakatima bio najavljen u Plaškom, nacionalno mješovitom mjestu u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije.
Da skandal bude veći, koncert dvojca koji u nekim svojim pjesmama otvoreno veliča četništvo i poziva na linč muslimana, trebao je biti održan u kafiću “Barun Kobra” u vlasništvu obitelji Mare Šupice. Riječ je o bivšoj SDSS-ovoj načelnici Plaškog, koja danas obnaša dužnost predsjednice tamošnjeg Općinskog vijeća, gdje vlada neobična koalicija HDZ-SDSS-SDP.
– To su gluposti. Ti momci večeras u Plaški dolaze kao gosti našeg plaščanskog pjevača Duška Vulića – Roce. Nisu to nikakvi četnici. Oni pjevaju lijepe ljubavne pjesme, a valjda nekoga smeta što se na plakatima predstavljaju kao krajišnici. Pišete o glupostima, a ne o tome da ovdje ljudi nemaju što jesti – uzbudila se za našeg posjeta Šupica, koju je jučer navodno iznenadilo kad smo joj pokazali Youtube snimke četničkih pjesama u izvedbi Žare i Gocija.
– No ako tako nešto oni i sviraju, snašla se odmah, to neće izvoditi večeras u njenom lokalu. Ne očekujem da koncert može biti zabranjen. A ako do toga i dođe, Žare i Goci će biti obični gosti u mojem lokalu – dodala je Šupica, kojoj nije jasno zašto netko njenu ugostiteljsku djelatnost povezuje s članstvom u SDSS-u i pokušava priči dati političke konotacije.
– Ja nisam protiv pjesme, ali protiv ovakvih pjesama jesam, jer to je uostalom zabranjeno i zakonom. Nije to dobro za suživot Hrvata i Srba na ovom prostoru, koji je dosad bio za svaku pohvalu – prokomentirao je slučaj mladi HDZ-ov načelnik Ivan Šego.
Najava koncerta šokirala je braniteljske udruge u Karlovačkoj županiji. No takvi pokušaji, kaže predsjednik županijske HVIDR-e Petar Banić, najviše štete samim Srbima.
– Ne znam što im treba da navlače na sebe gnjev branitelja, pogotovo kad se tako nešto pokušava napraviti na obljetnicu “Krvavog Uskrsa”. Apelirao sam ipak na sve naše članove da se suzdrže od bilo kakvih reakcija i eventualnih incidenata, te smo sve prijavili policiji – kaže Banić.
Namjeru svoje kolegice Mare Šupice osudio je i stranački predsjednik Velimir Stanimirović, zamolivši ipak da se ono što se sinoć trebalo odigrati u Plaškom ne poistovjećuje sa SDSS-om.
– To je strašno neprimjereno i čudi me uopće njen takav potez. Pretpostavljam da nije znala za cijeli repertoar tog dueta, jer ne mogu vjerovati da bi to svjesno organizirala. No to svakako nije ni dobro ni pametno – zaključio je Stanimirović, dodajući da će i osobno nazvati Šupicu te je zamoliti da odustane od svega.


Koncert Žareta i Gocija jučer je poslijepodne naposlijetku ipak otkazan nakon što je Šupica pozvana na razgovor u ogulinsku policiju. Formalno nije zabranjen zbog nepoćudnih pjesama, već je za to nađen jedan proceduralni razlog.
– Nadležna policijska postaja nije zaprimila formalnu prijavu javnog okupljanja niti smo obavješteni o održavanju koncerta. Obavljen je razgovor s vlasnicima ugostiteljskog objekta i oni su upoznati sa zakonskim odredbama o uvjetima javnog okupljanja. Nakon toga su sami odustali od održavanja koncerta – priopćila je jučer poslijepodne glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić.




 ŠUPICA: UGOSTILA BIH JA I THOMPSONA


Obitelj Šupica kaže kako u njihov lokal zalaze i Srbi i Hrvati, te se u njemu pazi da se ne pušta glazba koja bi nekoga iritirala. Čak su, tvrde, i iz džuboksa izbačene sve sporne pjesme. Na upit Mari Šupici bi li u kafiću poput Žare i Gocija ugostila i Thompsona, odvratila je potvrdno.
– Naravno, ali ako bi pjevao samo ljubavne pjesme, a ne i one druge – rekla je.