Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hostel koji posluje poput hotela

Autor: Elza Radulić-Toman

02.04.2010. 22:00
Hostel koji posluje poput hotela

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nastojimo stalno dizati standard pa tako planiramo i potkraj ove godine, nakon sezone, u barem još jedan paviljon uvesti centralno grijanje, kako bismo i zimi imali što veću ponudu, ali i smanjivati broj kreveta u pojedinim sobama, govori direktorica Irena Batur


I dok u hotelima još uvijek nije krenula tzv. predsezona koja će službeno početi od Uskrsa, u Omladinskom hostelu na Puntamici već se nagoviješta početak ovogodišnje sezone. Tamo se i ovih dana vide strani gosti koji su doputovali iz dalekih zemalja. Ima ih iz Australije, iz Španjolske, Britanaca, Nijemaca, čak je bio i jedan gost iz Gvatemale. Inače, gotovo da nema zemlje ni kontinenta odakle ovamo ne stižu turisti, ali je najzanimljivije da sve više dolaze baš iz najudaljenijih dijelova svijeta.
Najbrojniji Britanci
Lanjske godine su baš Australci bili među onima kojih je bilo najviše. Gosti iz Australije bilježe u zadarskome hostelu tako čak 1.700 noćenja u prošloj godini.
Direktorica Omladinskoga hostela Zadar Irena Batur ističe da je lani ostvareno ukupno 31.438 noćenja, što je za 1.500 noćenja više nego je bilo planirano.
– Naime, zbog recesije diljem svijeta očekivao se i manji turistički promet u ovome najvećem u Hrvatskoj hostelu, što se, na sreću, nije ostvarilo. Najviše su lani dolazili Britanci kojih je bilo 3.155, a zahvaljujući prije svega dobrim avionskim vezama koje održava sa Zadrom poznata niskobudžetna kompanija Ryanair čije pogodnosti Britanci naveliko koriste. Oni tako jeftino putuju, a u Zadru se također jeftino smještaju u ovome hostelu, izuzetno visoke kvalitete u ovakvoj vrsti ponude – navodi Batur.
Iza Britanaca po brojnosti dolazaka su Francuzi, tradicionalno brojni gosti u hostelu. Oni su za razliku od Britanaca koji ostaju obično jednu noć, ostajali dvije ili više noći i zabilježili su 3.131 noćenje. Potom su po broju noćenja bili Poljaci i Nijemci, kao i Australci, a sve više je i Španjolaca, koji su prošle godine ostvarili 1.600 noćenja. Irena Batur ističe da je to veseli, s obzirom da je Španjolska također turistička zemlja, ali je istodobno je i zabrinjava znatno opadanje domaćih gostiju. Hrvati sve manje putuju pa su prošle godine u Omladinskom hostelu ostvarili samo 8.814 noćenja. Naravno, ovamo dolaze uglavnom grupe gostiju, organizirano i nerijetko je to kao posljedica raznih akcija i programa koji osmišljaju u hostelu. Tako godinama već dolaze mladi da bi sudjelovali u raznim radionicama, poput zagrebačkih srednjoškolaca, najboljih učenika iz njemačkog jezika, koji u Zadru godinama održavaju radionice s profesorima iz Njemačke.
Samo osam zaposlenih
 Hostel odlično surađuje i s mnogim institucijama, a među ostalima i sa zadarskim Sveučilištem. Takvih usmjerenih primjera ima puno tijekom cijele godine i kroz sportske radionice pa radionice iz kulture, čak ima i stranačkih. Ima i sada najavljenih skupina mladih gostiju, a već na Uskrsni ponedjeljak u hostel stiže poveća skupina mladih Slavonaca. Inače, prema riječima direktorice, očekuje se da bi ove godine mogla biti još bolja sezona od lanjske.
Valja reći da u hostel ne dolaze samo mladi i samo u grupama. Dolaze i cijele obitelji, roditelji s djecom, koji obilaze mnoga mjesta na svom zacrtanom putu. Isto tako i mnogi inozemni umirovljenici, koji putuju svijetom ciljano i nastoje obići što više mjesta.
Iz zadarskog Omladinskog hostela je zanimljiv podatak da sve ove goste opslužuje tek osam zaposlenih! Tijekom godine sve poslove obavlja samo toliko osoblja, a onda kako se povećava broj gostiju, pomažu im i sezonci. A u hostelu ima pet paviljona s ukupno 300 kreveta. Radi se o sobama s četiri ili šest kreveta, a sanitarije su uglavnom etažne, dok u jednome, najboljem paviljonu sa 93 kreveta imaju sanitarije u sobama. U tome paviljonu je i centralno grijanje i sav ostali komfor ugodnog boravka.
– Nastojimo stalno dizati standard pa tako planiramo i potkraj ove godine, nakon sezone, u barem još jedan paviljon uvesti centralno grijanje, kako bismo i zimi imali što veću ponudu, ali i smanjivati broj kreveta u pojedinim sobama, govori direktorica Irena Batur koja je ovu zadarsku turističku ponudu zadnjih godina dovela na zavidnu razinu, na najbolji hostel u zemlji. Jer, ovaj hostel posluje poput hotela, ima sve potrebne sadržaje, gostima je na raspolaganju sve što je osnovno i potrebno, a i smješten je na dobroj lokaciji, što osobito dolazi do izražaja ljeti.