Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Kosor tvrdi da je premijer Sanader u sve bio upućen

Autor: Novi list

02.04.2010. 22:00
Kosor tvrdi da je premijer Sanader u sve bio upućen


Ja sam o svemu što sam kao potpredsjednica vlade i ministrica radila obavještavala predsjednika vlade i mislim da je to princip koji definitivno treba njegovati, rekla je novinarima Jadranka Kosor


Uhićenje bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca potaknulo je ovaj tjedan zbunjujuću javnu raspravu o tome tko je u Sanaderovoj vladi morao nešto znati, jesu li ministri mogli djelovati samostalno, mimo premijera i je li nakon pobjede na parlamentarnim izborima 2003. godine Sanader formirao paralelni sustav upravljanja, skriven od članova njegove vlade koji se nalaze i u kabinetu Jadranke Kosor. Zasad se ta rasprava vodi na općenitoj razini, ali s razvojem istrage protiv Polančeca može se očekivati da će se predsjednica Vlade i ministri početi izjašnjavati i o svojim saznanjima o konkretnim slučajevima, Ini, Podravci…
Odgovarajući na spekuliranja Jutarnjeg lista da je malo vjerojatno da Sanader nije znao što radi Polančec, bivši premijer je preko jednog odvjetničkog ureda poslao dopis u kojem ističe kako bi “suvišno bilo isticati da je svakako moguće da je bilo koji član Vlade mogao na svoju ruku poduzimati bilo koje radnje koje su bile u njegovu resoru, ali da isto tako ta činjenica uopće ne znači da bi takva postupanja bila protuzakonita”. Jadranka Kosor negirala je, međutim, jučer da su ministri mogli poduzimati nešto na svoju ruku.
– Mislim da teško. Ja sam o svemu što sam kao potpredsjednica vlade i ministrica radila obavještavala predsjednika vlade i mislim da je to princip koji definitivno treba njegovati. Prvi čovjek vlade je najodgovorniji, mora biti u sve upućen i neprekidno nadzirati procese, izjavila je novinarima predsjednica Vlade. Time je ona faktično uzela na sebe odgovornost za sve moguće greške svojih ministara, jer tvrdi da u svakom trenutku zna što se događa u Vladi. Kad je riječ o načinu funkcioniranja Sanaderove vlade, u prilog premijerki idu i neslužbene tvrdnje nekoliko ministara o tome da se većina odluka iz njihovih resora uvijek na kraju našla na Vladi, gdje se, logično, tražila konačna autorizacija.
Iako u svom pismu izrijekom ne spominje ni Inu ni MOL niti Podravku, Sanader se očito referira na taj trokut. Kad je u pitanju Podravka Sanader o onome što je eventulano činio Polančec doista ništa nije morao znati, jer se Vlada akcijama kupnje dionica koprivničkog poduzeća nikad nije bavila niti je za takvo što zadužila svog potpredsjednika. Međutim, kad je riječ o ugovorima s MOL-om sve su dvojbe bespredmetne. Ne samo da je u njih bio upućen Sanader nego su o tri ugovora potpisana s mađarskom kompanijom sve mogli doznati, ako su to željeli, i ostali članovi Vlade, uključujući naravno i Jadranku Kosor. Osim što se o tim ugovorima raspravljalo na užem kabinetu, Polančec je u dva navrata o onome što će pisati u njima, odnosno što dobiva MOL, a što Vlada, izvijestio na vladinim otvorenim sjednicama i svaki put bez ikakvih pitanja i rasprave Vlada je potvrdila te ugovore i dala zeleno svjetlo za potpisivanje. Prvi put bilo je to 24. prosinca 2008. godine, a drugi put 29. siječnja 2009. godine, dan prije samog potpisivanja. Tu je, dakle, sve jasno.
Ipak, postoji i drugi krak rasprave o odgovornosti sadašnjih i nekadašnjih stanovnika Banskih dvora koji vodi od bivšeg predsjednika Stjepana Mesića koji iz nekog razloga želi amnestirati članove današnje Vlade, stvarajući konstrukciju o paralelnoj liniji zapovjedanja. O tome je Mesić govorio i neposredno prije završetka predsjedničkog mandata, a te su njegove teze Polančecovim uhićenjem dobile zamah. “Sanader je s jedne strane poštivao institucije koje su funkcionirale po pravilima, a s druge je strane imao pouzdanike koji su bili na funkcijama, ali su poslove poput Ine ili Podravke, vodili izvan pravila”, sukus je Mesićeve teorije paralelizma. Iz nje se može zaključiti da umirovljeni predsjednik Polančeca smatra važnom karikom u Sanaderovom paralelnom sustavu, međutim Mesić dosad nije pojasnio tko bi još trebao biti u tom očito kriminalnom lancu. No, siguran je da Jadranka Kosor nije jer mu je rekla da “nije bila upućena u razmjere korupcije zato što nije znala ono što se događalo izvan vlade”, a neki je dan ustvrdio i da aktualna Vlada “ne zna tko je odgovoran za paralelnu liniju zapovjedanja”. Uglavnom, mediji i političari trenutačno su zaokupljeni vrlo zakučastim temama.