Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odlazak Intercockpita nije neki gubitak učenicima Tehničke škole

Autor: Anita Ćustić

02.04.2010. 22:00
Odlazak Intercockpita nije neki gubitak učenicima Tehničke škole

Foto: Adam VIDAS



Osim Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici, zadarska je škola jedina u Hrvatskoj čiji program podrazumijeva i zanimanje zrakoplovni tehničar. Poznato je i da je od početka postojanja pilotske škole Intercockpit u Zemuniku od 2002. godine nekolicina učenika zadarske Tehničke škole tamo obavljala praktičnu nastavu


Vijest da će Pilotska škola Intercockpit njemačke aviokompanije Lufthansa u lipnju ove godine napustiti Zračnu luku Zadar i preseliti u Njemačku znači da zadarska Tehnička škola ponovno ostaje jedina prilika za obrazovanje na polju zrakoplovstva i za pripremanje budućih kandidata pilotskih škola.
Kako doznajemo u razgovoru s Ivanom Duševićem, ravnateljem Tehničke škole, osim Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina u Velikoj Gorici, zadarska je škola jedina u Hrvatskoj čiji program podrazumijeva i zanimanje zrakoplovni tehničar.
Poznato je da je od početka postojanja pilotske škole Intercockpit u Zemuniku od 2002. godine nekolicina učenika zadarske Tehničke škole tamo obavljala praktičnu nastavu. No, kako navodi ravnatelj, njihov odlazak iz Zračne luke Zemunik neće uvelike naštetiti jer je posljednjih godina suradnja ionako bila slaba.
 Slaba suradnja
– Po samom dolasku Intercockpita u Zemunik naši su učenici kod njih obavljali praktičnu nastavu. No, posljednjih je godina ta suradnja oslabila jer, zapravo, s njima nikad nismo uspjeli uspostaviti dublji kontakt. Koliko znam, dvojica naših učenika koji su tamo obavljali praksu, kod njih su i zaposleni tako da po njihovu odlasku neće ostati bez posla jer osigurali su im radno mjesto i u Njemačkoj, kazao je ravnatelj, naglasivši da se od prve generacije zrakoplovnih tehničara u zadarskoj Tehničkoj školi do danas ovi učenici kroz praktičnu nastavu obučavaju u Zapovjedništvu za obuku i izobrazbu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane “Rudolf Perešin” u Zemuniku.
Upravo na inicijativu ovog vojnog učilišta ovo je zanimanje u Zadru i osnovano i to još 1994. godine kada je u Tehničkoj školi prvi put upisan jedan razred zrakoplovnih tehničara. Kako navodi ravnatelj, vrlo brzo se ispostavilo da je to bio pametan potez, jer su se unutar učilišta počela otvarati radna mjesta na kojima su se po završetku zapošljavali bivši učenici. Ovo vojno učilište tako već dugi niz godina u suradnji s Tehničkom školom zadovoljava svoje potrebe za stručnim kadrom, a upravo sukladno potrebama škola svake godine upisuje jedan razred ovog smjera.
 Po razred svake godine
– Svake godine upisujemo jedan razred zrakoplovnih tehničara u kojem polovicu čini smjer IRO – instrumenti radio i elektrouređaji, a druga polovica ZIM – zrakoplovi i motori. Školovanje traje četiri godine, praktičnu nastavu vrše u ZL Zemunik, a ako polože državnu maturu, imaju mogućnost upisa na fakultete. Oni koji se odluče za studij najčešće upisuju neki prometni smjer, a neki i pilotske škole, kazao je Dušević, naglasivši da se od prošle godine, od kad je pedagoškim standardom propisan maksimalan broj učenika u razredu, upisuje 24 učenika zrakoplovnih tehničara, po 12 za svaki navedeni smjer.
Interes je, kako kaže ravnatelj, najveći bio prve godine, a sada je toliki da se uvijek uspješno formira jedan razred, dovoljan da zadovolji potrebe vojnog učilišta.
Ovo zanimanje u najvećem broju upisuju dečki, a trenutačno se u svim razredima, od prvog do četvrtog, za zrakoplovnog tehničara školuje šest djevojaka. Praktična nastava ove učenike prati kroz sve četiri godine školovanja, a u prvom i drugom razredu takozvanu opću praktičnu nastavu obavljaju u prostoru škole, a u trećem i četvrtom razredu na praksu odlaze u ZL Zemunik i to po jedan nastavni dan tjedno. Ravnatelj također navodi da će se s upisivanjem ovog zanimanja nastaviti i ubuduće, sve dok vojno učilište bude imalo potrebe za tim stručnim kadrom.