Zadar bez "udžbeničke" inspekcije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
barakovic09_1
Adam VIDAS
U Gimnaziji Jurja Barakovića nije bilo nikakvih nepravilnosti

Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja ovih dana je započela s inspekcijskim nadzorom u desetak škola za koje postoji sumnja da udžbenici nisu birani po svim propisima.

Naime, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs primio je veći broj prijava u kojima se tvrdi da su pojedini nastavnici u određenim školama bili pod pritiskom ravnatelja ili drugih profesora koji su lobirali za udžbenike nekih nakladnika. Takva lobiranja su neregularna, a ravnatelji ne smiju sudjelovati u biranju udžbenika. Ako se utvrdi da je u nekim školama bilo prisile i lobiranja to će provjeriti prosvjetna inspekcija.

 Udžbenici aktualni četiri godine

Novi zakon o udžbenicima zabranjuje nastavnicima primanje bilo kakvih donacija ili darova, a zakon je povećao konkurenciju među nakladnicima. Svake se godine u tom poslu okrene oko pola milijarde kuna.

 Podsjetimo, po novom zakonu udžbenici će vrijediti najmanje četiri godine, ministar određuje najvišu cijenu pojedinog udžbenika, a u jednoj školi paralelni razredi će isti predmet učiti iz iste knjige. Koja će to knjiga biti, birat će isključivo nastavnici uz neobavezujuće mišljenje roditelja.

Ravnatelji i profesori koji su vršili pritisak na ostale profesore, navodno su zauzvrat dobili laptope, televizore, mobitele ili fotoaparate, a u slučaju kada bi profesori odbili uzeti dar, čak im se nudila gotovina.

Kako doznajemo, zadarske škole nisu imale problema u odabiru udžbenika te ih za sada prosvjetna inspekcija nije posjetila.

Fotografije kao dokaz

- Ljudi se trebaju držati zakona i regulative, a nastavnici se međusobno trebaju dogovoriti i izabrati udžbenik koji će biti prikladan sljedeće četiri godine. Dakle, treba biti prohodnosti kroz četiri godine. Profesori u našoj školi su izabrali udžbenike i nismo imali nikakvih problema, kazao je Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića.

Neki od učitelja su navodno i mobitelom snimili kako njihovi kolege preuzimaju mito, bogate darove od nakladnika te su tu snimku predočili kao dokaz.

- U našoj školi nije bilo nikakvih nepravilnosti, profesori su se već dogovorili koje će udžbenike uzeti. Meni je teško komentirati te slučajeve jer ja kao ravnatelj ne sudjelujem u biranju udžbenika i stoga ne mogu znati je li dolazilo do kakvih napetosti i pritisaka, kazao je ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje Marko Marin, dodavši da misli da je u velikim školama teže utjecati na profesore s obzirom da profesora koji biraju udžbenike ima više.

Ravnatelji su naglasili da zakon nije točno definiran i profesori mogu primati darove, a da ravnatelji nisu upućeni u takva djela.

- Osobno bih volio da je sve ostalo kao i prošle godine. U našoj školi imali smo akciju, skupili smo mnogo knjiga i time roditeljima uštedjeli mnogo novaca. Što se tiče zadarskih škola, vjerujem da nije bilo slučajeva korupcije, zaključuje ravnatelj Marin.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno