Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Berba maslina može se uvrstiti u turistički kalendar

02.04.2012. 22:00
Berba maslina može se uvrstiti u turistički kalendar


O uvrštenju berbe maslina u turistički kalendar, što bi se ostvarenjem ove inicijative razvio, govorio je moderator Marčina navevši pozitivne primjere u drugim sredinama, primjerice u Rabu, Kaštelima i Brijunima


Zadarska Udruga turističkih vodiča “Donat” odlučila je svoju najnoviju tematsku tribinu upriličiti na širem županijskom terenu izvan samog Zadra. Ovoga puta su u mjestu Preko na otoku Ugljanu pod okvirnim naslovom “Maslina – stari temelj, novi sadržaj” nastojali evaluirati mogućnost oživljavanja dijela maslinarstva na Ugljanu putem tradicijskog uzgoja i prerade maslina u cilju turističke valorizacije i kvalitete kulturološke ponude svoga kraja.
Maslinarska baština
Ta 10. po redu tribina UTVD održana je prošlog vikenda u “Dom na žalu” u Preku pri Pučkom otvorenom učilištu, a u ugodnom okruženju ulja i akvarela samoukog i nadarenog slikara Ive Lončara netom predstavljenih u tom prostoru.
Moderator i ove tribine bio je Nenad Marčina, predsjednik ove Udruge, a zahvalnog sugovornika za njenu temu je našao u entuzijastu otočnog maslinarstva, Mladenu Lucinu. Taj poduzetni Prečanin je nadahnuće svojoj ideji obnove starih maslinika našao u dvomilenijskom trajanju priče o životu i privređivanju na ovom otoku, baziranoj na ustrajnosti sadnje i uzgoja maslina te manualnoj preradi njenih plodova.
 Materijalna svjedočanstva tome su višekratna i sustavna arheološka nalazišta u zavidnoj mjeri sačuvanog rimskog tijeska za cijeđenje ulja na ovom području. Preslik te nimalo zanemarive baštine Lucin vidi u ovodobnom zaživljavanju maslinarskog kompleksa na Ugljanu, kao sirovinske baze tradicijskoj industriji ekološkog ulja za tržišni plasman i eksploataciju. Pri tome bi se naročito vodilo računa o zaštiti posebnosti manufakture stare 2.000 godina s ciljem stvaranja prepoznatljivosti i jedinstvenog lokalnog imidža u cijeloj mediteranskoj regiji.
Mulinski mlin
 Svoju računicu isplativosti ovog posla Lucin argumentira činjeničnom bilancom po kojoj je antička proizvodnja ulja u Mulinskom mlinu baratala brojkom od 140 tona prerađenih maslina koja daje 21.000 litara ulja uz ostvareni profit od 1.600.000 denara. Računica se može primijeniti na cijelo zadarsko otočje na kojem je zasađeno 1.500.000 stabala.
O mogućim razmjerima agroturizma i uvrštenjem berbe maslina u turistički kalendar, što bi se ostvarenjem ove inicijative razvio, govorio je moderator Marčina navevši pozitivne i uznapredovale primjere u drugim sredinama, primjerice u Rabu, Kaštelima i Brijunima, a pred kojima ovdašnji arhipelag ima prednosti s obzirom na količinu zasađenih maslina.
Ohrabrujuće zvuči podrška struke kojom je nazočan na tribini dr. Ivo Fadić, ravnatelj zadarskog Muzeja antičkog stakla, naznačio spoj znanosti, kulturne ponude, otočnog gospodarstva i turizma u ovom poslu pri obrazloženju tehničke izvedivosti rekonstrukcije antičkog mlina u Mulinama eksplicirajući notorni problem usitnjenosti čestica na kojem se nalazi uz mogućnost eksproprijacije terena i obnovi napuštene škole u Mulinama za logističku namjenu. Tribini je nazočio i Danijel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu koji je u svom istupu projektu dao prostora i manevra u nominaciji za europske fondove uz uvažavanje ekološke orijentacije.