Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čačić: Vlada ne može utjecati na krizna žarišta u svijetu

02.04.2012. 22:00
Čačić: Vlada ne može utjecati na krizna žarišta u svijetu


Čuo sam fantastične izjave sindikata da iz cijene derivata treba skinuti po 60 lipa za ceste i autoceste, dakle dva puta po 60 lipa. Pa kada to ukinemo cijena litre benzina bit će manja za 1,2 kune. A iz proračuna ćemo onda otplaćivati kredite za ceste – Radimir Čačić


Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je jučer da “Vlada ne može utjecati na formiranje cijena primarnih energenata na svjetskome tržištu, a limit njezina utjecaja je 20 lipa po litri derivata”.
– Čuo sam fantastične izjave sindikata da iz cijene derivata treba skinuti po 60 lipa za ceste i autoceste, dakle dva puta po 60 lipa. Pa kada to ukinemo cijena litre benzina bit će manja za 1,2 kune. A iz proračuna ćemo onda otplaćivati kredite za ceste. A da bi proračun napunili onda ćemo staviti jedan porez u tom istom iznosu, što je genijalno rješenje, rekao je Čačić u stanci savjetovanja o promjeni JPP-a u izgradnji škola. Dodao je da ako je na tržištu nafte i plina kriza, onda njihove cijene rastu, a onda rastu i cijene derivata ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi.
– Budući da cijene nafte i plina u velikoj mjeri utječe na proizvodnju struje onda podižu i njezinu cijenu. To se nažalost, posebno događa u trenutku kada je godina sušna, što se sada događa, i kada je jedna od najkriznijih godina na akumulacijama. I već smo do sada imali velike gubitke jer puno više koristimo naftu i plin za proizvodnju struje, rekao je Čačić. Dodao je da Vlada ne utječe na formiranje cijena energenata jer ne može utjecati na krizna žarišta u svijetu.
– Vlada može utjecati na graničnike, a to je dvadesetak lipa po litri. I to je gornja granica, rekao je Čačić.
Naime, Ministarstvo gospodarstva objavilo je najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata za razdoblju od 3. do 16. travnja prema kojem su od danas cijena najprodavanijeg eurosupera 95 može porasti do 11,29 kuna, benzina sa 98 oktana do 11,67 kuna, a eurosupera 100 do najviše 11,93 kune, što je sve bliže granici od 12 kuna. Za razliku od benzina dizeli su nešto jeftiniji. Eurodizel može imati najvišu cijenu od 10,24 kune, a plavi dizel i plinska ulja od 6,62 kune.