Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pipan: “Pronaći pravu petorku i pobijediti”

02.04.2012. 22:00
Pipan: “Pronaći pravu petorku i pobijediti”


– Znamo da je to sasvim drukčija Cibona od one koju smo pobijedili prije tri mjeseca. Ovo je nova priča i nadam se da će moji igrači pokazati neko drukčije lice nego na prethodnim utakmicama, s više borbenosti i žara u obrani, te da će biti malo opušteniji i poletniji u napadu – kaže Pipan.


Situacija u Zadru i Ciboni, uoči drugog međusobnog okršaja ove sezone, mnogo je drukčija nego što je bila neposredno nakon prvog, krajem 2011. godine. Zadrani su tada u Krešinom domu slavili sa 90:89, zahvaljujući ludoj šuterskoj večeri Gorana Vrbanca, koji je zabio 44 poena, te pobjedničkom košu Ante Delaša sa zvukom sirene. Danas obje momčadi imaju nekoliko novih igrača, Zadar Reeda, Kusa i Vrkića, a Cibona El Amina, Wrighta i Hampla, te što je još i važnije, drugog trenera. Jasmin Repeša posložio je redove “vukova” koliko je to bilo moguće, s obzirom na jako loše stanje u kojem su bili u prvom dijelu sezone i zato će večeras na Višnjiku biti u ulozi velikog favorita. Zadar, pak, nije u pravoj formi, ali sigurno se neće predati, a ne bi bio prvi put da iznenadi onda, kada malo tko to očekuje.
Bolja Cibona
– Pred nama je druga utakmica protiv ABA ligaša u Ligi za prvaka. U prvoj protiv Cedevite se nismo proslavili. Htjeli smo sve najbolje, ali ispalo je sasvim drukčije. Igrači su na svojoj koži osjetili snagu tih momčadi, koje su došle iz jačeg ranga natjecanja. Cibona je tu negdje uz bok Cedeviti, tako da nas očekuje jako teška utakmica. Ako želimo ispuniti naš cilj, ulazak u regionalnu ligu, moramo dobiti barem dvije utakmice protiv ABA ligaša. Nova šansa je pred nama i to ovaj put pred našom publikom. Brzo smo zaboravili poraz od Cedevite i okrenuli se Ciboni. Pripremili smo se kao i za svaku drugu utakmicu i idemo pokušati pobijediti – kaže Aleš Pipan.
Trener Zadra upozorio je igrače da će večerašnji protivnik biti bitno različit od onoga s kojim su igrali u Kupu.
– Poznajemo ih dosta bolje nego Cedevitu, jer smo već igrali s njima ove sezone. Ipak, ta utakmica u Kupu je bila u nekim sasvim drukčijim okolnostima. Cibona je poslije toga dobila novog trenera i igra sasvim drukčiju košarku nego tada. Promijenili su sistem igre i igraju dosta kvalitetnu obranu, uz brzu tranziciju. Lopta im u napadu ide brzo, a dobili su i dva nova razigravača u odnosu na našu prvu utakmicu. Znamo da je ovo nova priča i nadam se da će moji igrači pokazati neko drukčije lice nego na prethodnim utakmicama, s više borbenosti i žara u obrani, te da će biti malo opušteniji i poletniji u napadu.
Rezultat na prvom mjestu
Na koga treba posebno obratiti pozornost u protivničkim redovima?
– Imaju dosta kvalitetnih igrača i moramo biti vrlo koncentrirani u obrani na njima. Posljednje utakmice je vrlo dobro odigrao Suton na pozicijama četvorke i petice. Dosta je siguran s vanjskim šutom i trebamo pripaziti na to. Svoj posao dobro obavlja i Žižić ispod koša, a svi vanjski igrači su podjednako opasni. Sve ovisi o našoj obrani. Ako im dopustimo da se razigraju, mogu nam stvoriti velike probleme.
Mogu li Zadrani večeras očekivati veći doprinos od novopridošlih stranaca?
– Još uvijek tvrdim da sa Kusom i Reedom nismo pogriješili. Obojica su dobri igrači, ali ništa ne ide preko noći. Treba ima još vremena. Iz treninga u trening su sve bolji, ali vidjet ćemo kako će to funkcionirati na utakmici.
Za pobjedu će trebati i pravi učinak Gorana Vrbanca i Zorana Vrkića, koji u posljednje vrijeme, kao uostalom i cijela momčad, nisu u pravoj formi.
– Vrbanc se, nakon ozljede zgloba, nikako ne može vratiti na stari kolosijek. Mnogo razgovaramo, trudi se i ima veliku želju, ali previše se opterećuje šutom. Kada mu šut ne ide, onda ne idu ni druge stvari u njegovoj igri. Vrkić nije dobio toliko prilike u A-1 ligi, kada su ispred njega bili Ramljak i Šango kao zaštićena godišta, a sada kaže da i on ima veliku želju, ali ne ide. To treba što prije riješiti, ali sada nemamo vremena baviti se pojedincima, jer nam je na prvom mjestu momčad i rezultat. Imamo dvanaest igrača i ne treba toliko pričati kome ide, a kome ne ide, nego pronaći pravu petorku i pobijediti utakmicu – za kraj će trener Zadra.


 BEZ VRAGOVIĆA




Dva dana pred utakmicu s Cibonom, Zadar je ostao bez Karla Vragovića, jedinog koliko toliko raspoloženog igrača u vanjskoj liniji na posljednjim utakmicama. Vragović je na treningu izvrnuo zglob na istoj nozi kao i prije mjesec i pol dana, kada je propustio utakmicu A-1 lige sa Zabokom. Ovoga je puta, nažalost, ozljeda nešto teža pa će sigurno propustiti i dvoboje sa Zagrebom u subotu, te Jollyjem u Šibeniku sljedeću srijedu.
– Stavili su mu longetu i vidjet ćemo koliko će trajati njegov oporavak. Svi ostali su zdravi – kazao je Pipan, potvrdivši da se u sastav vraća Ivica Radić.


 KLUB OD POLICIJE ZATRAŽIO ZAPISNIK


Povodom događaja, zbog kojih su pripadnici navijačke skupine Tornado bili spriječeni u dolasku na utakmicu između Cedevite i Zadra, oglasio se i KK Zadar.
 – Kako Vam je već poznato, pripadnici navijačke skupine Tornado doživjeli su veliku neugodnost prilikom putovanja na subotnju utakmicu između Cedevite i Zadra. Naime, policijski su ih djelatnici pri ulasku u grad Zagreb prvo pretražili, a potom priveli i zadržali u policijskoj postaji, zbog čega su propustili čitav susret na svoju štetu, ali i na još veću štetu Košarkaškog kluba Zadar, a sve pod sumnjom kako su otuđili nekoliko predmeta iz benzinske postaje, na kojoj su se kratko zaustavili po putu. Stoga je KK Zadar od policije zatražio zapisnik navedenog incidenta, te će se nakon pregleda zapisnika i razgovora sa službenim osobama po potrebi očitovati, te učiniti sve što je u ovom trenutku moguće kako se sličan incident više nikad ne bi ponovio – stoji u priopćenju koje potpisuje Edvin Šimunov, predsjednik Kluba.