Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadar preslab za Cibonu

02.04.2012. 22:00
Zadar preslab za Cibonu


Zadar protiv Cibone sinoć na Višnjiku nije imao šanse. Iako je početkom druge četvrtine na semaforu svijetlilo lijepih +14 (25:11) za momčad Aleša Pipana, Zagrepčani su znali odgovoriti na pravi način. Do kraja prvog poluvremena uspjeli su izjednačiti, a u drugom su nastavili potpuno dominirati utakmicom.
Objektivno, sastav Jasmina Repeše je kvalitetniji i u boljem stanju, te je posve zasluženo došao do uvjerljive pobjede i tako ostao jedini neporaženi u Ligi za prvaka. Zadru, pak, predstoji analiza brojnih pogrešaka, od kojih se dobar dio sasvim sigurno mogao izbjeći i nastavak teške borbe za četvrto mjesto. Prvi preduvjet je što prije zaboraviti lošu sinoćnju predstavu u svojoj dvorani i napraviti sve da u subotu, kada na Višnjik stiže Zagreb, bude bolji.
Vodstvo i brzi pad
Zadar je krenuo petorkom Reed, Vrbanc, Ramljak, Ivanov i Krapić, dok je početna postava Cibone bila El Amin, Kus, Rozić, Rudež, Žižić. Američki razigravač „vukova” utakmicu je otvorio tricom i gosti su u prvih nekoliko minuta držali minimalnu prednost. Poentirali su i Žižić i Kovačević, te još jednom El Amin, nakon što je presjekao dodavanje Ramljaka. Zadrane je na početku držao Krapić sa šest poena. Tako je bilo do pete minute i rezultata 7:9, a onda je Kuso polaganjem pa slobodnim bacanjem doveo „bijele” prvi put u vodstvo. Reed je par minuta kasnije tricom za 13:9 natjerao Repešu da pozove time-out, nakon kojega je Wright promašio, a Ivanov pogodio dva bacanja za +6, 15:9. Zadar je u tom razdoblju preuzeo kontrolu nad utakmicom.
Da je Reed, nakon koša Delaša, pogodio sva tri umjesto jednog bacanja, mogli su domaći već na kraju prve četvrtine imati dvocifrenu prednost, no na to nisu trebali dugo čekati. Delaš je drugu četvrtinu otvorio tricom, a nadovezali su se Ramljak i Ivanov za velikih +14, 25:11.
Bila je to ukupna serija Zadra 18-2 pa je trener Cibone, logično, u 13. minuti ponovno morao pozvati time-out. Isto je napravio i svega minutu kasnije, pri rezultatu 25:13. Dvocifena prednost domaćih potrajala je još koju minutu, no već tada se vidjelo da Cibona mijenja nešto u svojoj igri, te da se ne namjerava predati u tako ranoj fazi utakmice. To nešto bio je zonski presing, na koji Zadrani nisu imali pravi odgovor. Izgubili su nekoliko lopti, što je protivnik znao kazniti. Dominaciju, kakvu su u prvom dijelu susreta imali domaći, sada su uspostavili gosti i vrlo brzo vratili utakmicu u egal.
Kod rezultata 29:18, Rudež, Suton i El Amin (trica) vratili su „plave” na samo -4, 29:25. Seriju im je prekinuo Radić, ali su opet El Amin (4) i Suton kompletirali seriju 13-2 za izjednačenje, 31:31. Vrbanc je, nakon nekoliko promašaja, napokon pogodio tricu, no bio je to posljednji zadarski trzaj. Suton i Wright, polaganjem sa sirenom, osigurali su svojima neriješen rezultat (35:35) na velikom odmoru, čime je njihov cilj, nakon očajnog otvaranja, bio ispunjen. Relativno brzo su se vratili u utakmicu, a u drugom poluvremenu više nisu dopustili domaćima da ni u jednom trenutku preuzmu vodstvo.
Dominacija „vukova”
Po izlasku iz svlačionice ništa se bitno nije promijenilo. Rozić i Suton (koš-faul) poentirali su za +5 (35:40), da bi Batur i Vrbanc (tricom) donijeli Zadru posljednje izjednačenje, 40:40. Nada domaćih još je kratko tinjala, jer je na trice Rudeža i Sutona, dvaput odgovorio Ivanov za 44:46. No, uslijedio je potpuni raspad sistema. Do kraja treće četvrtine Zadar je zabio još samo tri poena (Batur polaganje i Vrkić bacanje), a Cibona 21 pa je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo ogromnih +20, 47:67.
Barbour je pogodio dvije trice, Rozić je također zabio šest poena, Wright četiri, Žižić tri, a Rudež dva. Pokušao je Pipan izmjenama nešto promijeniti, ali nijedna mu nije donijela nikakav pomak. Momčad mu je nezaustavljivo padala, a paralelno s tim rasla je i prednost „vukova”. Vjerojatno su se zbog visoke razlike i takve dominacije malo i opustili, što je Zadar iskoristio i još jednom vratio barem mrvicu nade svojim navijačima.
Vrbanc je u četiri minute zabio devet poena, a nakon promašenih penala Rozića, Ivanov je smanjio na -11, 60:71. Teoretski je ta razlika bila dostižna, ali na terenu ništa nije dalo naznačiti da bi se takvo nešto moglo dogoditi. Domaći su ponovno izgubili nekoliko lopti, a Barbour i Wright brzim kontranapadima vratili +17 (60:77) i riješili pitanje pobjednika. Zadrani su do kraja nastojali dati sve od sebe i smanjiti razliku koliko god je to moguće pa su u posljednjoj minuti stigli na minus osam, no ostao je dojam da je Cibona u ovom trenutku toliko kvalitetnija momčad, a uz to i u boljoj formi, da bi teško ispustila pobjedu i da se igralo još jedno poluvrijeme.


 ZADAR – CIBONA 74:84


(18:11, 17:24, 12:32, 27:17)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 3000. Suci: Radović (Dubrovnik), Dožai (Zagreb) i Vovk (Slavonski Brod).
ZADAR: Zadnik, Ivanov 15, Radić 2, Kaštropil, Delaš 8, Ramljak 4, Krapić 6, Reed 13, Batur 4, Kuso 3, Vrbanc 18, Vrkić 1. Trener: Aleš Pipan.
CIBONA: Kus, Suton 14, Zubčić, Barbour 18, Rudež 12, Marčinković 2, Rozić 8, Hampl, Žižić 8, El Amin 12, Wright 8, Kovačević 2. Trener: Jasmin Repeša.
Šut za dva: Zadar 21-38, 55%; Cibona 27-44, 61%.
Šut za tri: Zadar 6-20, 30% (Vrbanc 3, Delaš 2, Reed); Cibona 6-12, 50% (El Amin 2, Barbour 2, Suton, Rudež).
Slobodna bacanja: Zadar 14-24, 58%; Cibona 12-22, 55%.
Skokovi: Zadar 27 (17+10); Cibona 22 (14+8).
Osobne pogreške: Zadar 25; Cibona 26.