Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani plaćaju rekordne cijene hrane i kulture

02.04.2012. 22:00
Zadrani plaćaju rekordne cijene hrane i kulture


Prema ukupnim troškovima Zadar zauzima treće mjesto, no to je zbog toga što su cijene javnog gradskog prijevoza (dvije radničke karte i učenički pokaz) među najnižima, dok je u svemu ostalom pri vrhu


Najveća cijena osnovnih prehrambenih artikala je u Zadru, vidljivo je to iz istraživanja koje je provela tvrtka Stratego PR u 10 hrvatskih gradova nakon uvođenja povećane stope PDV-a. Uz to Zadrani plaćaju i rekordne cijene za kulturu, a pri vrhu smo i s troškovima za higijenu i tržnicu.
Naime, ovo istraživanje je nešto drukčije nego ono koje provode Nezavisni sindikati Hrvatske, a u nekoliko velikih centara gledale su se cijene 35 najjeftinijih osnovnih prehrambenih artikala i higijenskih potrepština, režijski troškovi, trošak gradskog prijevoza i kulture. Izračun je rađen za tročlanu obitelj, a nakon toga su cijene analizirane.
Prema ukupnim troškovima Zadar zauzima treće mjesto, no to je zbog toga što su cijene javnog gradskog prijevoza (dvije radničke karte i učenički pokaz) među najnižima, dok je u svemu ostalom pri vrhu.
Zadrani će tako za osnovne namirnice morati izdvojiti rekordnih 1.916,56 kuna, što je za gotovo 100 kuna više nego u najbližim gradovima zahvaćenim ovim istraživanjem i 280 kuna više od najjeftinijeg Osijeka. Cijene za higijenu i tržnicu su najviše u Dubrovniku, no niti tu ne zaostajemo mnogo pa će Zadrani za pastu za zube, šampon za kosu, toaletni papir, sapun, deterdžent te univerzalno sredstvo za čišćenje kupaonice izdvojiti 353 kune, što je tek za desetak kuna manje nego u Dubrovniku. Dubrovnik je apsolutni rekorder po cijenama na tržnici, a slijedi ga Zadar u kojem su cijene ipak nešto niže.
Prvak u Hrvatskoj, prema istraživanju tvrtke Stratego PR je Varaždin, a to je zahvaljujući cijeni javnog prijevoza koji je gotovo triput skuplji nego u Zadru. Drugo mjesto zauzeo je Zagreb u kojem su za razliku od Zadra više samo cijene režija i prijevoza, dok je u svemu ostalom Zadar skuplji. Nakon Zadra slijede Rijeka, Dubrovnik, Pula, Split i Osijek, dok su Vukovar i Slavonski Brod na začelju.
Građani koje smo upitali za komentar nisu željeli previše pričati, a najčešća izjava bila je da više ne kupuju robu na kilograme, već na komade te da štede gdje god mogu.