Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Gradski vijećnici trebaju odobriti izradu Urbanističkog plana uređenja Ravnica

Autor: Siniša Klarica

02.04.2013. 22:00
Gradski vijećnici trebaju odobriti izradu Urbanističkog plana uređenja Ravnica


Izmjenama i dopuna Detaljnog plana uređenja zone bivše tvornice TIZ predviđeno je rušenje zaostalih tvorničkih zgrada ili stare čaraparnica. Pokretač izmjena je Garaža Centar, inače tvrtka u vlasništvu zadarske Vodoinstalacije, koja namjerava u tom prostoru izgraditi poslovni toranj s tzv. selektivnim stanovanjem


Na posljednjoj sjednici ovog saziva Gradskog vijeća Zadra vijećnicima će na odlučivanje biti podastrijeto nekoliko odluka vezanih za uređenje prostora. Izmjenama i dopuna Detaljnog plana uređenja zone bivše tvornice TIZ predviđeno je rušenje zaostalih tvorničkih zgrada ili stare čaraparnice. Pokretač izmjena je Garaža Centar, inače tvrtka u vlasništvu zadarske Vodoinstalacije, namjerava u tom prostoru izgraditi poslovni toranj s tzv. selektivnim stanovanjem. Naime, time bi se u pravu funkciju trebala staviti garaža koja je izgrađena znatno prije. Postojeći objekt stare čaraparnice ocijenjen je kao neprikladan za adaptaciju, te će se ukloniti iz prostora. Uz sve to, provest će se usklađenje s Prostornim planom Grada Zadra koji je prostor čaraparnice predvidio isključivo za adaptaciju, dok je poslovni toranj bio predviđen i po starom detaljnom planu. Novim detaljnim planom predviđena je veća kvadratura izgradnje.
 Kroz cijeli taj prostor trebale bi se uklopiti odrednice nove Strategije prometa Grada Zadra. Dokument je trenutačno u izradi, a u ovoj mikrozoni predviđa uređenje ulica Franje Tuđmana, Bana Josipa Jelačića i Branimirove obale.
Javno nadmetanje za izrađivača DPU-a Ravnice
Gradski vijećnici bi u četvrtka trebali odobriti izradu Urbanističkog plana uređenja Ravnica. Za vrijeme gradonačelnika Živka Kolege, 2008. godine, proveden je arhitektonski natječaj na kojem je pobijedila studija Ravnice koju je izradila Marina projekt, arhitekta Nikole Bašića. Po tadašnjem tumačenju, kao pobjednik natječaja Bašić je, uz novčanu nagradu, dobio i pravo izrade urbanističkog plana za površinu od 31 hektara, od čega je 20 hektara na kopnu. No plan je pretrpio razne kritike kako javnosti tako i struke. Napose zbog predviđenog rušenja košarkaškog hrama – dvorane Jazine, ali i anuliranja tzv. prenaglašenih sportskih sadržaja. No Živko Kolega je tad najavio da će Bašićeva projektanska kuća biti sigurno i autor novog DPU, što danas u Gradu Zadru opovrgavaju. Gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić nam je rekao kako će se i ovdje provesti javno nadmetanje za izrađivača DPU-a Ravnice. Zona obuhvata DPU, možda najvrjednijeg prostora u Zadru, uključuje prostor Ravnica, utvrde Ponton (ili Grimani, današnji Perivoj kraljice Jelene Madijevke), utvrde Forte (današnji Perivoj Vladimira Nazora), lučice Foša, i dio obalnog područja zone Foša – Kolovare.
Nova Garaža na prostoru nekadašnje kasarne
Granica obuhvata Plana dalje ide Ulicom Marka Marulića, dijelom Ulice Kolovare, i potom okomito na obalu obuhvaća pripadajući dio akvatorija sve do povijesne lučice Foša i utvrde Citadele, prolazi uz bedeme do Kopnenih vrata, ide po jugoistočnom rubu Trga pet bunara, uključuje Ulicu Bartola Kašića, ide Obalom kralja Tomislava i dijelom Zrinsko-frankopanske ulice, natrag preko benzinske postaje do Ulice Marka Marulića.
Plan je to s potencijalno najznačajnijim izmjenama u prostoru koji bi u konačnici trebao i dodatno valorizirati Poluotok. Jedan od najznačajnih objekata trebala bi biti nova Garaža na prostoru nekadašnje kasarne K-3 te preseljenje Elektre na zemljište u vlasništvu HEP-a nedaleko od nekadašnje Predvojničke na Bokanjcu. Predviđeno je, također i ponovno prokopavanje kanala od Jazina do mora, ali i izgradnja ljetne pozornice amfiteatarskog tipa.
Dvije manje prostorno-planske točke dnevnog reda sjednice GV-a, odnose se na izmjene DPU dijela MO Jazine kod nove Poliklinike. Izmjenama se definira spajanje na još ne izgrađenu infrastrukturu poput četverotračne ulice Nikole Šubića Zrinskog. Druga točka odnosi se na odluku o izradi UPU-a Plovanije. Naime, tvrtka Projektno društvo Zadar obavijestila je Grad Zadar da nije u stanju financirati izradu UPU-a, pa Grad Zadar pokreće izradu plana čija je prvenstvena zadaća definicija javnih površina koje nedostaju ovoj gradskoj četvrti budući da je u području koje omeđuju ulice Kožinska, admirala Jakova Šubića Cezana i Ive Kordića, najmanje izgrađeno.


 DETALJNI PLAN UREĐENJA SPORTSKE LUČICE “VITRENJAK”




Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja sportske lučice “Vitrenjak” pokrenuo je Jedriličarski klub Uskok, koji je nositelj koncesije na dijelu kopnenih i morskih površina unutar obuhvata važećeg DPU Sportska lučica “Vitrenjak”. Granice površina za koje je dobivena koncesija, međutim, ne poklapaju se u cijelosti s granicama parcela iz Plana parcelacije DPU. Do razlika, tj. nepodudarnosti granica došlo je zbog toga što su površine s javnom namjenom kao što su: šetnica, staza za bicikliste i rolere, dio zelenih površina, a koje su se nalazile unutar granica parcela za koje se je tražila koncesija, na zahtjev Grada, izdvojene iz njihove površine, a dio parcele br. 8 – javno prometne površine ili šetnica po kruni školjera, uključenje u površinu koncesije. Na taj način promijenili su se oblik i veličina građevinskih čestica na kojima JK Uskok ostvaruje pravo građenja na temelju koncesije. Zbog svega toga nije moguće napraviti parcelaciju zemljišta usklađenu s detaljnim planom uređenja pa tako nije moguće ishoditi ni lokacijsku dozvolu ni potvrdu glavnog projekta. Dakle, po ovom radi se o stvaranju preduvjeta za legalizaciju već izgrađenih objekata, ali bez mijenjanja uvjeta korištenja prostora, uvjeta građenja, infrastrukture opremljenosti prostora kao ni plana prometa.