Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sabljar-Dračevac: HNS je odustao od nas

Autor: Nives Rogoznica

02.04.2013. 22:00
Sabljar-Dračevac: HNS je odustao od nas

Foto: Marin GOSPIĆ



Koalicijski ugovor jučer su potpisali predsjednici županijskih organizacija ovih stranaka Renata Sabljar-Dračevac (SDP) koja će biti kandidatkinja za županicu, Mate Radović (HSLS) i Robert Pelicarić (DSU)


Na izbore za Županijsku skupštinu i župana SDP će izići sa HSLS-om i DSU-om, dok su HNS i koalicijski partner ove stranke Hrvatska stranka zelenih – Eko savez ispali iz konačnog postava.
Koalicijski ugovor jučer su, naime, potpisali predsjednici županijskih organizacija ovih stranaka Renata Sabljar-Dračevac (SDP) koja će biti kandidatkinja za županicu, Mate Radović (HSLS) i Robert Pelicarić (DSU).
Iznenađenje u HNS-u
– Vjerujemo u svoju pobjedu i vjerujemo da je ova koalicija ono što će nam donijeti dovoljan broj glasova na ovim izborima. Izražavam žaljenje što je HNS u ovom trenutku odustao od nas, ali vjerujem da će nam nakon izbora biti jedan od značajnih postizbornih partnera, rekla je Sabljar-Dračevac navodeći kako sa HNS-om tijekom koalicijskih pregovora nisu mogli “usuglasiti razinu interesa jedne i druge stranke.
Odgovarajući na pitanja Sabljar-Dračevac je ustvrdila kako nije bilo sporno mjesto zamjenika župana.
– HNS bi bio dobio mjesto zamjenika, rekla je.
– HNS nije odustao od koalicije sa SDP-om i moram izraziti veliko iznenađenje takvom izjavom predsjednice županijskog SDP-a, rekla je predsjednica županijskog HNS-a Vesna Sabolić.
– Imali smo samo jedan sastanaka županijskih pregovaračkih timova prošle srijede i na tom sastanku smo pregovaračima iz SDP-a rekli kako mi, kao pregovarački tim, nemamo ovlasti donijeti odluku, već ona mora biti donesena na sjednici Predsjedništva. SDP nam je postavio rok od 24 sata za donošenje odluke, na što smo odgovorili kako to nije moguće jer moramo poštovati statutarnu proceduru sazivanja sjednice, a željeli smo i poštovati običaje, pa nismo mogli sazvati sjednicu u vrijeme uskrsnih blagdana. Mi nemamo mogućnost sazivati telefonske sjednice i zamolili smo SDP-ovce da malo pričekaju, ispričala je Sabolić.
Koalicija za Zadar vjerojatna
Spomenuta sjednica županijskog Predsjedništva HNS-a je, kao i sjednica Predsjedništva zadarskog ogranka, u konačnici bila zakazana za jučer u večer. Kako se neslužbeno može saznati, “na stolu” je bila SDP-ova ponuda koja je uključivala mjesto zamjenika župana za HNS, no ona je, predstavljanjem kandidata koalicije SDP-HNS-DSU, postala izlišna.
– Što se nas tiče, pregovori mogu i dalje trajati, a ako je odluka koju je županijski SDP prezentirao javnosti konačna, mi nemamo drugog izbora nego na izbore izići sa svojim koalicijskim partnerom Hrvatskom strankom zelenih – Eko savezom i svojim kandidatom za župana, zaključila je Sabolić izražavajući uvjerenje kako će, bez obzira na ovu situaciju sa županijskim SDP-om, koalicija sa zadarskim SDP-om biti postignuta.
– HNS polazi u pregovorima od onoga što smo dogovorili za prethodne lokalne izbore. To uključuje dužnosti zamjenika župana i zamjenika gradonačelnika, te dva mjesta na listi, ali spremni smo i na ustupke, iako ne na ovakve ultimatume. Ne inzistiramo na mjestima zamjenika, ali inzistiramo na tome da imamo kvalitetne liste i još uvijek vjerujemo da ćemo na izbore izići u širokoj koaliciji, istaknula je predsjednica županijskog HNS-a.