Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Slovenija jednoglasno za Hrvatsku u EU

Autor: Dražen Ciglenečki

02.04.2013. 22:00
Slovenija jednoglasno za Hrvatsku u EU


Upućeni smo jedni na druge, imamo puno toga zajedničkog. Sada nas ne razdvaja gotovo ništa. U godinama koje dolaze, ne vidim boljeg suradnika od Slovenije, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović


Slovenci su na kraju ipak odlučili pustiti Hrvatsku u Europsku uniju, čiji su oni član još od 1. svibnja 2004. Svi prisutni zastupnici Državnog zbora, njih 82, jučer su glasovali za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora i time je otvoreno novo poglavlje u odnosima između dvije zemlje. Sve je trajalo manje od sat vremena. Nakon godina ispunjenih slovenskim preprekama ulasku Hrvatske u EU, sada smo, kao, opet dobri susjedi. Slovenski političari jučer su se gotovo natjecali tko će ljepše govoriti o Hrvatskoj i odnosima s jedinom susjednom državom koja još nije članica Unije. No, ta će dobrohotnost vjerojatno potrajati samo do početka rješavanja krupnih problema koje su službeni Ljubljana i Zagreb stavili na stranu kako bi Hrvatska mogla napredovati prema EU. Radi se, naravno, o granici u Piranskom zaljevu i dugu Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama, o čemu će konačan pravorijek stići u godinama koje slijede.
Zaboravili na mučne teme
Ali, jučer je bio svečani dan i zaboravilo se na mučne teme. U naglašenu blagonaklonost koju je forsirala slovenska strana, ukopio se i predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je na poziv nove premijerke Alenke Bratušek doputovao u Ljubljanu kako bi uveličao ratifikaciju. Tik prije glasovanja, na čelu hrvatskog izaslanstva u kojem su bili ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i šef saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, sjeo je na galeriju u dvorani Državnog zbora, a nakon što je izjašnjavanje prošlo bez iznenađenja, Milanović je u društvu svojih domaćina dao izjavu. Zahvalio je kurtoazno svim parlamentarcima koji su dali svoj glas Hrvatskoj “što je simbolički važno”, a prisjetio se i donedavnog premijera Janeza Janše s kojim je potpisao memorandum o modelu rješavanja duga Ljubljanske banke, “dobrom za obje zemlje”. S Janšom se Milanović i kratko sastao u zgradi Državnog zbora.
Sretno na putu u EU!
– Upućeni smo jedni na druge, imamo jako puno toga zajedničkog. Sada nas ne razdvaja gotovo ništa. I Slovenija i Hrvatska su male države, zajedno imamo tek oko 6,5 milijuna stanovnika, ali znamo što hoćemo. U godinama koje dolaze, ne vidim boljeg suradnika od Slovenije, rekao je Milanović brojnim okupljenim novinarima kad rezultati ratifikacije bili poznati. Međutim, hrvatski premijer je upozorio i da se “odmah moramo okrenuti onome što tišti jedne i druge, a to je gospodarska kriza”.
– Bez ekonomskog rasta, sasvim je svejedno po kojim se kamatama zadužujete. A dok živimo na dug, to znači da nismo jaki. Ekonomska situacija u Sloveniji važna je za Hrvatsku u istoj mjeri u kojoj je ekonomska situacija u Hrvatskoj bitna za Sloveniju, naglasio je Milanović koji je posjet Ljubljani započeo polusatnim razgovorom s Alenkom Bratušek, a poslije posla obavljenog u Državnom zboru otišao je na ručak koji je prigodno priredio predsjednik Slovenije Borut Pahor. U Milanovićevom programu bili su još susreti s gradonačelnikom Zoranom Jankovičem i predsjednikom socijaldemokrata Igorom Lukšičem.
Otkad je postala premijerka, Alenki Bratušek je Milanović bio prvi gost iz inozemstva. I u govoru u Državnom zboru i u izjavi hvalila je prethodnike koji su pridonijeli dogovoru o Piranskom zaljevu i Ljubljanskoj banki.
– Ovo je za obje države poseban i važan dan. Na tom je putu bilo puno prepreka, ali u dijalogu smo ih uspješno pomicali. Ratifikacija, osobito u svjetlu rezultata glasovanja, dokaz je da Slovenija prihvaća europsku politiku suživota i solidarnosti kao svoju, kazala je Alenka Bratušek. Dodala je da će ulaskom Hrvatske u EU nestati određene administrativne barijere, što će još pospješiti robnu razmjenu dviju zemalja.
Predsjednik Državnog zbora Janko Veber svoju je izjavu završio porukom: Sretno na putu u EU! U raspravi u parlamentu predstavnici svih zastupničkih klubova isticali su privrženost dobrosusjedskim odnosima. U tom je tonu govorio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je još nedavno vrlo ozbiljno spekulirao s mogućnošću da Hrvatska 1. srpnja ne uđe u Europsku uniju.