Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Učenici strukovnih škola će uz ocjene skupljati i bodove

Autor: Ingrid Šestan Kučić

02.04.2013. 22:00
Učenici strukovnih škola će uz ocjene skupljati i bodove

Foto: Marin GOSPIĆ



Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izradila je 25 novih strukovnih kurikuluma koji obuhvaćaju standard zanimanja i standard kvalifikacije koji su usklađeni s novom metodologijom. Pojašnjavajući kako u praksi to znači da će srednjoškolci koji odaberu strukovno obrazovanje pohađati potpuno novi moderniziran program, pomoćnica ravnatelja Agencije Jelena Letica nove kurikulume ocjenjuje svojevrsnom revolucijom u sustavu srednjoškolskog strukovnog programa. Naime, po prvi put u izradu srednjoškolskih programa uključeni su i predstavnici tržišta rada.
– Postojeći strukovni programi u većini slučajeva starijeg su datuma i stvoreni su unutar školskog sustava, a sada smo po prvi put u izradu programa uključili i poslodavce, kao i sindikaliste. Osnovali smo sektorska vijeća, analizirali smo trendove, napravili dubinske intervjue s poslodavcima kako bismo vidjeli što oni točno rade. Na taj smo način dobili standard zanimanja i kvalifikacije koje se određenim programom moraju steći. Dali smo mogućnost poslodavcima da se čuje njihov glas u strukovnim programima, pojašnjava Letica.
Prema zamišljenim kurikulumima sustav strukovnog obrazovanja na svojevrstan će se način “bolonjizirati”, jer baš poput ECTS bodovanja na studijima, i polaznici strukovnih škola imat će sustav bodovanja, čiji je cilj mjerenje opterećenja učenika.
– U jednoj godini učenik će moći prikupiti 60 bodova, a svaki bod nosi 25 sati učenja. Riječ je o novom mjerilu opterećenja učenika, a kroz četiri godine obrazovanja učenici će moći skupiti 240 bodova.
Uz bodove, glavno mjerilo učeničkog znanja i dalje će biti ocjene, a dodajući kako će se iduće školske godine novi kurikulumi provoditi eksperimentalno, što znači da se neće primjenjivati u svim srednjim školama, Letica najavljuje kako će se nakon godinu dana provesti evaluacija programa te će se, pokaže li se potreba, intervenirati u njima.